Kapetan slovenske rokometne reprezentance Jure Dolenec
Kapetan slovenske rokometne reprezentance Jure Dolenec "v akciji" na zadnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu. Foto: EPA

Slovence od petka do nedelje v Berlinu čaka kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Tokiu, na katerem bodo varovanci Ljubomirja Vranješa v konkurenci Alžirije, Nemčije in Švedske skušali osvojiti eno od prvih dveh mest, ki peljeta v deželo vzhajajočega sonca.

"Izhajati moramo iz obrambe in hitrega protinapada. V napadu ne smemo izgubljati žog, zadeti moramo več stoodstotnih priložnosti, predvsem pa igrati hitro in kreativno, saj je navsezadnje to naša prednost v primerjavi z drugimi reprezentancami," meni Dolenec. Več pa v spodnjem intervjuju.

Prenos tekem Slovenije iz Berlina na TV Slovenija 2 in na MMC-ju

Tekme Slovenije proti Alžiriji (petek ob 17.45), Nemčiji (sobota ob 15.35) in Švedski (nedelja ob 18.15) si boste lahko ogledali v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.


Generalka pred kvalifikacijskim turnirjem v Berlinu je lepo uspela, saj ste premagali Poljsko, ki spada med močnejše reprezentance. Kaj ste sami videli na srečanju s Poljaki?
Časa za pripravo na Poljake nismo imeli. Zbirali smo se do tekme, naredili videoanalizo. Mislim, da je bilo vse skupaj videti dokaj v redu. Na koncu je še najbolj šepalo pri sami realizaciji. Mislim, da smo zgrešili preveč stoodstotnih priložnosti, kar pa niti ni povezano s taktičnim delom in pripravo na tekmeca. Je pa to stvar, ki jo bo treba popraviti, če hočemo biti uspešni v Berlinu. Ne smemo zgrešiti toliko čistih strelov. Kar zadeva preostalo, pa mislim, da je bilo na visoki ravni, da smo izpolnili zamisli selektorja, da smo spremenili nekaj stvari glede na svetovno prvenstvo – čeprav smo imeli malo časa. Poskušali bomo nadaljevati na ta način v prihodnjih dneh.

Ste v napornem ritmu klubskih in reprezentančnih tekem. Kakšno je razpoloženje v reprezentanci?
Vzdušje je dobro. Tudi v Egiptu je bilo vzdušje super, čeprav nam žal ni uspelo uresničiti zastavljenih ciljev. Še enkrat pa bi poudaril, da nismo bili zelo daleč od tega. Žal se nam je zgodila Rusija v predtekmovanju, vse drugo je bilo na ravni, na kakrši smo bili v tistem trenutku sposobni igrati. Tudi v nadaljevanju smo videli, da sta reprezentanci, ki sta šli naprej iz naše skupine, prišli v finale (Švedska), druga (Egipt) pa je igrala dva podaljška s poznejšimi prvaki Danci. Prvenstvo vsekakor ni bilo vrženo stran, zagotovo pa lahko igramo boljše, kar bomo poskusili narediti že v Berlinu in se uvrstiti na olimpijske igre.

Tekma s Poljsko nam lahko koristi kot priprava, da vidimo, kje smo, da imamo neko iztočnico za to, kar je treba še postoriti. Prepričan sem, da smo sposobni, ampak moramo vedeti, da so sposobni tudi Nemci, Švedi, da so Alžirci pokazali zelo dobre predstave na svetovnem prvenstvu. Vsak ima v glavi neko svojo pot, kako bi se lahko prebil čez kvalifikacijski turnir. Ne bo lahko, a verjamem, da smo sposobni osvojiti enega od prvih dveh mest, ki peljeta na olimpijske igre v Tokio.

Dolenec o sposobnosti uvrstitve na OI v Tokio

V Berlinu vas čakajo še nekoliko močnejši tekmeci, kot je bila Poljska, predvsem to velja za Nemčijo in Švedsko. A Slovenija je v zadnjih letih dokazala, da lahko povsem enakovredno igra z vsemi reprezentancami, navsezadnje ste na svetovnem prvenstvu v Egiptu remizirali s Švedi, ki so pozneje tesno izgubili v finalu. Ali ima reprezentanca torej dovolj "dinamita" in motivacije za spopada z Nemci in Švedi?
Kar zadeva motivacijo, je brezpredmetno razpravljati. Kot sem že večkrat omenil, gre za najpomembnejši turnir v zadnjih petih letih. Gre za cilj, ki smo si ga postavili že v Riu. Glede na to, kakšna je ta sezona, smo vsi utrujeni, a enako velja tudi za druge reprezentance. Tu ni nihče v prednosti. Tekma s Poljsko nam lahko koristi kot priprava, da vidimo, kje smo, da imamo neko iztočnico za to, kar je treba še postoriti. Prepričan sem, da smo sposobni, ampak moramo vedeti, da so sposobni tudi Nemci, Švedi, da so Alžirci pokazali zelo dobre predstave na svetovnem prvenstvu. Vsak ima v glavi neko svojo pot, kako bi se lahko prebil čez kvalifikacijski turnir. Ne bo lahko, a verjamem, da smo sposobni osvojiti enega od prvih dveh mest, ki peljeta na olimpijske igre v Tokio.

Kaj bi lahko bili aduti Slovenije v Berlinu?
Tako kot vedno. In tokrat še malo bolj velja, ker smo ostali še brez obeh levih zunanjih (Nika Henigmana in Boruta Mačkovška, op. a.). Še več moramo namreč staviti na hitrost in hiter pretok žoge. Upam, da nam bo to uspelo v čim večji meri. Poskusili bomo igrati z majhnimi, hitrimi in gibljivimi igralci. Ampak vse se začne v obrambi. Če pogledamo na prvenstvo v Egiptu, smo tekmo z Rusi izgubili, ker nismo bili pravi v obrambi. Od Belorusov naprej smo nato popravili to prvino igre. Proti Švedski in Egiptu nam ni uspelo, igrali smo dve tekmi neodločeno, ampak smo imeli na obeh srečanjih svoje priložnosti. Navsezadnje, če bomo v Berlinu odigrali dvakrat neodločeno proti evropskima reprezentancama, bo to najbrž dovolj za olimpijske igre. Izhajati moramo iz dobre obrambe in hitrega protinapada. V napadu ne smemo izgubljati žog, zadeti moramo več stoodstotnih priložnosti ter igrati hitro in kreativno, saj je navsezadnje to naša prednost v primerjavi z drugimi reprezentancami.

Se bojite morda favoriziranja Nemcev ali Švedov s strani sodnikov?
Ne želim o tem niti razmišljati. To so stvari, na katere ne moremo vplivati. Mislim, da v zadnjih letih nekih velikih sodniških favoriziranj ni več. Ne verjamem, da bi lahko to bil odločilni dejavnik. Mi moramo uresničiti stvari, ki sem jih navedel v prejšnjem dogovoru. Če bomo igrali na ta način, potem tudi če se kakšna žoga obrne na njihovo stran, imamo še vedno vse možnosti, da premagamo oba tekmeca. Pred tem pa moramo seveda premagati Alžirijo. V zadnjem letu, odkar so prestavili kvalifikacije, se pogovarjamo le o obeh evropskih reprezentancah, a tudi že prva tekma z Alžirci ne bo lahka. Na svetovnem prvenstvu sem videl tekmo med Alžirijo in Francijo (26:29, op. a.) in zagotovo je to reprezentanca, ki lahko vsakomur povzroči precej težav.

Tokrat manjkata Nik Henigman in Borut Mačkovšek, ki sta pomembna člena reprezentance. Ali je mogoče nadomestiti njuno odsotnost?
Vloge se morajo razporediti drugače. Krožni napadalci bodo morali prevzeti obrambo v centralnem bloku, skupaj z Gregorjem Potočnikom. Samo kot ekipa lahko pokrijemo njuno odsotnost. Je pa tako, da se poškodbe poznajo. Sezona je nenavadna, nabita. Urnik je čuden. V Barceloni smo v prejšnjem tednu odigrali štiri tekme, v tem tednu nas spet čakajo štiri. A na to ne moremo vplivati. Treba je živeti s tem in se poskušati vedno čim bolj regenerirati. Narediti vse, da ne bi bilo kakšnih poškodb. Igrali bomo tudi zanju in upam, da nam bosta na voljo, če se uvrstimo na olimpijske igre.

Dobro leto je že na klopi Slovenije Ljubomir Vranješ. Kako bi ga primerjali s prejšnjim selektorjem Veselinom Vujovićem?
Zdi se mi, da vsi na isti način odgovarjamo, to je, da je Vranješ bolj umirjen in podobno. V bistvu se mi ne ljubi več o tem razpravljati. Prej smo z Vujovićem poskusili doseči največ, zdaj je selektor Ljubo. Mislim, da smo začeli odlično. Na zadnjem prvenstvu nam sicer ni uspelo doseči naših ciljev, a nismo bili daleč. Mislim, da ju nima smisla primerjati. Vranješ je v tem trenutku naš selektor in pomembno je, da mu zaupamo, da verjamemo v to, kar delamo, in da skušamo skupaj doseči najboljše rezultate.

32-letni Dolenec, ki igra na položaju desnega zunanjega, je od leta 2017 član Barcelone. Pred tem je nastopal za Montpellier, Gorenje in domačo (Škofjo) Loko. Foto: EPA
32-letni Dolenec, ki igra na položaju desnega zunanjega, je od leta 2017 član Barcelone. Pred tem je nastopal za Montpellier, Gorenje in domačo (Škofjo) Loko. Foto: EPA

Na zbor ste prišli z lepo popotnico, saj ste z Barcelono osvojili kraljevi pokal. Kako bi ocenili svojo osebno formo?
Počutim se kar dobro v tem trenutku. Imel sem sicer nekaj težav s poškodbami, kar je normalno. Takoj po svetovnem prvenstvu smo namreč odigrali tri zaostale tekme Lige prvakov. Zgodilo se je, da je bil Dika Mem poškodovan, tako da sem igral po celotne tekme. Zdaj sem v redu in fizično pripravljen, da stisnem ta teden.

Z Barcelono ste konec decembra izgubili finale Lige prvakov za lansko sezono proti Kielu, ki ste ga pred tem novembra dvakrat gladko premagali. Kaj je zmanjkalo v finalu?
Kiel je bil preprosto boljši na tisti tekmi. Igrali so zelo dobro. V napadu so nam povzročali kar nekaj težav. Sploh v drugem polčasu smo zgrešili veliko stoodstotnih priložnosti. V internem dvoboju je bil njihov vratar boljši od našega, kar je tudi pomembno na takih tekmah. Bili so boljši in nimamo druge možnosti, kot da igramo naprej in da poskušamo zmagati junija na zaključnem turnirju za letošnjo sezono.

Je bilo zaradi poraza kaj očitkov najvišjih predstavnikov kluba?
Ne, bolj je bila spodbuda, da zaupajo v nas in da naj nadaljujemo tako ter da verjamejo, da bomo lovoriko osvojili junija. Poraz je prišel v nepravem trenutku, a mislim, da se vsi zavedajo, da delamo maksimalno in da bomo poskusili znova junija, seveda pa se je tja treba uvrstiti. Tekme na izpadanje so vedno zahtevne, presenečenja so mogoča. Proti Elverumu smo favoriti in skušali bomo nadaljevati v formi, ki smo jo pokazali v tej sezoni.

Dolenec: Pet let smo čakali na nov olimpijski nastop