Klemen Bojanc (v sredini), trenutni državni prvak, je med kandidati za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Bojanc (v sredini), trenutni državni prvak, je med kandidati za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024. Foto: MMC RTV SLO

Jure Leben, ki je bil konec tedna še za štiri leta izvoljen za predsednika Triatlonske zveze Slovenije, je predstavil svoje cilje in poudaril, da je svoj program zasnoval na izkušnjah, ki jih je pridobil v zadnjih dveh letih, odkar je na čelu zveze, in po pogovorih s klubi, kar bo osnova za dolgoročno in kratkoročno opredelitev strateških ciljev. Osnovni cilj je izboljšati komunikacijo s klubi ter boljše črpanje sredstev v Sloveniji in evropskih sredstev, kar bo podlaga za razvoj triatlona in za določene ugodnosti za tekmovalce.

Trije kandidati: Bartol, Vrtačič in Bojanc
"Ob razvoju triatlona v klubih se bomo posvetili tako imenovanim sivim lisam, kjer pogoji za ta šport so, pa se triatlon ne razvija. Prav tako kot financiranje pa bo pomembno licenciranje in rangiranje tekmovalcev, ki morata postati preglednejša," pravi Leben. Velika želja je, da bi leta 2024 v Parizu nastopila dva slovenska triatlonca. Glavni kandidati so Monika Bartol, Tjaša Vrtačič in Klemen Bojanc, zadaj pa je še nekaj nadarjenih mladincev. Spomnimo, da je Mateja Šimic edina slovenska triatlonka, ki je (dvakrat) nastopila na olimpijskih igrah.

Evropski pokal v Ljubljani?
Med kratkoročnimi cilji je vnovična vzpostavitev tekmovanj v pandemičnem obdobju, prva večja prireditev v Sloveniji pa bo državno prvenstvo v duatlonu čez mesec dni. Želja ostaja tudi nastop Alena Kobilice na paraolimpijskih igrah v Tokiu. Leben bo tesno sodeloval z Mitjo Morijem, ki je bil nedavno vnovič izvoljen v razvojno-strokovni odbor Evropske triatlonske zveze in je tudi pobudnik ideje, da bi Slovenija postala gostiteljica večje triatlonske prireditve. "Ljubljana z vso svojo podporo športu bi bila lahko gostiteljica evropskega pokala. Opazen je trend selitve tekem v večja mesta, kar je prihodnost našega športa in zamislili smo si že zelo zanimivo krožno traso po stari Ljubljani," pravi Mori.