Veliko telo je prednost, a le, če je dobro uravnoteženo. Foto: EPA/Reuters
Veliko telo je prednost, a le, če je dobro uravnoteženo. Foto: EPA/Reuters

Sumoborci dan začnejo zares zgodaj. Skoraj takoj, ko sonce vzide, so že pripravljeni na trening na ulicah soseske Rjogoku. Od 15. leta do konca kariere živijo v hlevu. Tako sami rečejo stavbam, kjer skupaj živi nekaj deset borcev in takih, ki to še želijo postati. Zgoraj spalnice, spodaj dvorana za trening, ki zgodaj zjutraj pritegne številne poglede.

"Vsako jutro trenirajo po pet ur. Pri boksu imajo partnerje za trening, pri sumu pa vadijo na vso moč. Zvečer dvigujejo težke uteži. Sumoborci so izjemno močni. Dvignejo 200 ali 220 kg uteži," je za TV Slovenija povedal John Gunning, reporter suma na japonski televiziji.

Foto: EPA/Reuters
Foto: EPA/Reuters

Vse za čast in slavo po dvobojih, ki redko trajajo več kot nekaj sekund. Veliko telo je prednost, a le če je dobro uravnoteženo. Z globoko skritimi mišicami je tudi njihovo gibanje kljub teži lahkotno.

"Ko postaneš sumoborec, je tako, kot bi postal vojak ali menih. Ves čas se posvečajo sumu. Ko postaneš sumoborec, se odpoveš vsemu. Velika večina nima plače, ne smejo imeti telefonov, ne smejo hoditi ven. Odpovedo se svoboščinam."

In dokler traja njihova kariera, ne smejo voziti avta. Sumoborec je prispodoba za idealnega japonskega moškega: močnega in discipliniranega. Če boste kakega tako naključno srečali, vas bo najprej prevzel vonj po zelo naoljenih dišečih laseh. Povprečen Japonec ima sicer precej manj kot 70 kg, v sumu je zaželenih dobrih 160. A je tudi zaradi njih skrajšana njihova življenjska doba: za kar deset let je nižja od zelo visoke japonske, najvišje na svetu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za Japonce sveti šport je doma v tokijski soseski Rjogoku. Njeno središče je dvorana za dobrih 10 tisoč ljudi, kjer prestižni turnir v sumu enkrat letno gosti japonski cesar. Nedaleč stran je sveti kamen, ki ga častijo, da bi dobili dodatne moči. Sumo je še vedno tesno povezan s šintoizmom, njegova pravila so menda ista že 2000 let. Tudi to, da v ring še danes ne smejo ženske. Številni med njimi prav v tej soseski po končani karieri odprejo svojo restavracijo. In v njej najraje postrežejo tisto, kar med kariero največkrat jedo. Obveznih 10 tisoč dnevnih kalorij.

Koničiva: "Ko postaneš sumoborec, se odpoveš vsemu"

Serija prispevkov Koničiva, ki jih lahko spremljate vsak dan ob 19.50 na 1. programu TV Slovenija v Olimpijskem dnevniku, je bila posneta leta 2019.