Olimpijska kolekcija barbik. Foto: Twitter/Barbie
Olimpijska kolekcija barbik. Foto: Twitter/Barbie

Mattel je pri oblikovanju olimpijske kolekcije barbik sodeloval z mednarodnim olimpijskim komitejem in organizatorji pravkar izteklih se olimpijskih iger. Lutke ‒ med njimi tudi temnopolto in Latinskoameričanko ‒ so oblekli tako, da simbolizirajo pet športov, ki so bili na olimpijske igre uvrščeni prvič (bejzbol/softball, športno plezanje, rolkanje, karate in deskanje), s čimer so želeli deklice spodbuditi, da poiščejo "športnico v sebi".

A številni starši so hitro opazili, da med kolekcijo svetlo- in temnopoltih lutk manjka lutka z azijskimi obraznimi oz. telesnimi značilnostmi. Napaka morda ne bi bila tako očitna, če ne bi olimpijske igre potekale ravno v enem precej prepoznavnih azijskih velemest.

Na družbenih omrežjih so se na Mattel usule pritožbe, a se družba za zdaj na očitke še ni odzvala. Pri tem CNN omenja paradoks: ravno po lutkah deklet azijskega rodu je povpraševanja največje.

Pri družbi Barbie so sicer nedavno izdali tudi kolekcijo zdravstvenih delavk ter kolekcijo znanstvenic v počastitev vseh žensk v boju s covidom-19, na rojstni dan televizijske legende Lucille Ball pa so izdali posebno zbirateljsko serijo lutk z njeno podobo.