Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na CCTV-ju so poleg tega Gong Lijiao, ki je zmagala v nedeljo v metu krogle, opisali tudi kot "možačo". Uporabniki spleta so intervju ostro kritizirali kot seksističnega in omejenega. "Je poroka res edina stvar, o kateri se da razpravljati, ko gre za ženske?" se med drugim sprašujejo.

Vprašanja v intervjuju so sprožila tudi javno razpravo o tem, kako so sprejete ženske na Kitajskem ter o zastarelih idealih lepote in ženstvenosti, navaja BBC.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Intervju se začne s CCTV-jevo poročevalko, ki gledalcem pove, da ji je 32-letna Gong sprva "dajala vtis možače", dokler je ni prek pogovora bolje spoznala.

Nato posnetek preide na omenjeni pogovor, v katerem Gong novinarki pove, da je mogoče, da je na zunaj videti možača, a da se navznoter še vedno počuti bolj kot majhna deklica.

Novinarka jo nato vpraša, ali ima kake načrte za "žensko življenje". "Žensko življenje?" vpraša začudeno Gong.

Nato se na vprašanje naveže druga novinarka: "Glede na to, da ste imeli za met krogle včasih bolj moško postavo, se vam zdi, da ste od zdaj naprej lahko bolj prava vi?"

Gong: "Hm ... morda bom preučila svoje načrte. Če neham trenirati, bom morda izgubila nekaj kilogramov, se poročila in imela otroke. Da, to je pač naša življenjska pot."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Burna spletna razprava

A s tem mučnega intervjuja še ni konec, saj CCTV-jeva novinarka zmagovalko nato pobara o zasebnem življenju in ali ima fanta, kakšen tip moškega išče in ali bi se z njim spopadla v polaganju rok. "Ne polagam rok. Zelo nežna sem," se gromko zasmeje Gong.

Intervju je kritiziralo na tisoče uporabnikov osrednjega kitajskega družbenega omrežja Weibo in sprožil burno razpravo. Številni so bili ogorčeni, da tudi zlata medalja ni dovolj, da bi preprečila butasta vprašanja, pa da so vprašanja diskriminatorna in žaljiva do telesne strukture Gong Lijiao.

"Ne gre za to, da se ne more poročiti, gre za to, da ji noben moški ni dorasel ... Ko govorimo o ženskah, ni vprašanje zgolj poroke in videza, ampak tudi sanj in dosežkov," se bere eden od odmevnejših in bolj priljubljenih zapisov na Weiboju.

Na tega je odgovorila celo sama Gong: "To do popolnosti ubesedi moja občutja! Hvala!"