Slovenska bakla v Mariboru. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Slovenska bakla v Mariboru. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Slovenska bakla je po več kot 7000 prepotovanih kilometrih in 9000 parih rok, ki so jo nosile po Sloveniji, na Ravnah na Koroškem na dan odprtja olimpijskih iger v Tokiu končala svojo pot tam, kjer jo je pred tremi meseci tudi začela – kjer je jeklo doma.

Kaj so s projektom želeli doseči? "Po Sloveniji prenesti ne samo olimpijskega duha, sporočilo zdravega načina življenja in povezovanja," je povedal Janez Sodržnik, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Dva kilograma težko in 72 centimetrov dolgo baklo je prvič doslej v vsako slovensko občino nosila mavrica Slovenk in Slovencev, bila je na Triglavu, v Bovcu, ob jezerih, rekah, hribih. "Sem ponosna, da sem ambasadorka slovenske bakle, tega lepega projekta, ki je združeval mlade športnike, športnike po duši in predvsem občine ter krepila tega duha sodelovanja, še posebej v tem koronskem času," je povedala Urška Žolnir Jugovar.

Danes se je v rokah Aleša Gorze spustila po črnjanskem Olimplinu, kjer jo je pod Peco prevzel sam kralj Matjaž. Ob 17.00 je pripotovala še na ravenski stadion.

"Naši športniki so res izjemni. Mislim, da v vsakem športu lahko posegamo po medaljah, vsem bi zaželel veliko sreče in naj uživajo. Po odtečenih krogih samih uspešnih koroških športnikov so slovensko baklo zaključili s formiranjem olimpijskih krogov," je povedal nekdanji olimpijec Damir Dugonjić.

Slovenska bakla pot po vseh 212 občinah sklenila na Ravnah na Koroškem