Čeprav Japonci zavzeto spremljajo igre, pravega olimpijskega vrveža v mestu zaradi ukrepov ni. Foto: EPA
Čeprav Japonci zavzeto spremljajo igre, pravega olimpijskega vrveža v mestu zaradi ukrepov ni. Foto: EPA

Organizatorji olimpijskih iger so napovedali preiskavo incidenta, v katerem naj bi skupina športnikov med popivanjem kršila pravila olimpijske vasi. Med druženjem naj ne bi upoštevali predpisane razdalje, nosili mask ali upoštevali omejitve števila ljudi v skupini.

Na druženje v parku olimpijske vasi je organizatorje opozorila anonimna prijava v petek zvečer. Preiskavo, v katero je vključena tudi policija, je komentiral tudi prvi mož olimpijskih iger Toširo Muto. "Zadevo preiskujemo. Glede na izsledke bomo tudi ustrezno ukrepali. Težko je reči, kakšni ukrepi bodo, saj za vsa pravila, ki veljajo v olimpijski vasi, niso predpisane tekmovalne ali druge kazni."

Ni jasno, koliko športnikov je bilo vpletenih v incident in iz katerih držav so. Čeprav je alkohol med športniki tudi letos dovoljen, se lahko zabavajo le v svojih sobah in s športniki, ki so v njihovem mehurčku.

Popivanje in zabavanje je sicer stalnica življenja v olimpijski vasi, sploh ko športniki opravijo svoje nastope. A zaradi pandemije so organizatorji trdo nastopili proti skupnemu druženju. Tudi letos bodo med športnike razdelili 150 tisoč kondomov, a jim ob tem naročili, da naj jih odnesejo domov in uporabijo doma.

Med kaznovanimi je tudi Lasha Shavdatuashvili, ki je na igrah osvojil srebrno medaljo. Foto: EPA
Med kaznovanimi je tudi Lasha Shavdatuashvili, ki je na igrah osvojil srebrno medaljo. Foto: EPA

Gruzijci morajo domov

Medtem sta se morala od olimpijskih iger posloviti srebrna gruzijska judoista Lasha Shavdatuashvili in Vazha Margvelashvili, ki sta brez dovoljenja zapustila olimpijski kompleks. Odšla sta namreč na ogled mesta in srečanje z njunim dobrim prijateljem, ki živi v Tokiu.

Organizatorji so najprej razmišljali o širši kazni za gruzijsko delegacijo, a so na koncu domov poslali le judoista. Ker sta nastope že končala, ukrep ne bo vplival na športni potek iger.

BBC poleg tega še poroča, da je akreditacijo zaradi kršitve pravil do zdaj izgubilo šest ljudi, Gruzijca pa sta prva športnika, ki sta morala predčasno domov.