Tilka Paljk na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Tokiu. Foto: Reuters
Tilka Paljk na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Tokiu. Foto: Reuters

Paljk, po poklicu mizar, sicer pa nečak Iva Boscarola, je v Zambiji od leta 1989 delal kot humanitarni delavec, laiški misijonar na misijonu sv. Jožefa, kjer imajo minoriti formacijsko hišo za fante, ki bi radi postali redovniki.

Kot je pisala revija Prijatelj, jim je Klement pomagal pri delu, jih učil mizarstva, njegov zgled pa naj bi jih tudi spodbujal pri razmišljanju o življenjski odločitvi.

Med svojim delom je Paljk v bolnišnici v Lusaki spoznal svojo danes pokojno soprogo, medicinsko sestro, s katero se je tik pred Tilkinim rojstvom preselil v Ajdovščino, kot je povedala plavalka, iz zdravstvenih razlogov.

Ajdovska burja bila prehuda

Tilka se je rodila v Postojni in je prvi dve leti življenja živela s starši v Ajdovščini, a se z mamo nikakor nista mogli navaditi na vipavski mraz in burjo, zato sta se preselili spet v Afriko, s tem pa je tudi razpadel zakon Paljkovih.

Očeta je spet videla šele, ko ji je bilo 16 let. Ko ji je v najstniških letih umrla mama, se je bojevala s hudo depresijo, preganjale so jo tudi samomorilske misli, preden je poiskala strokovno pomoč, je povedala v iskrenem pogovoru za spletni portal Fizambia in tudi priznala, da je v svojem življenju pogrešala očetovsko figuro, zato je uteho poiskala v plavanju in treningih.

Tilka Paljk z zastavo Zambije na odprtju OI

V Slovenijo se vrača enkrat na leto

Praktično celo življenje je danes 24-letna Tilka preživela v zambijski prestolnici Lusaka, vmes je šla za leto dni na trening v ZDA, od koder se je vrnila leta 2018, nato pa se zaradi boljših možnosti za treniranje preselila v Južno Afriko. V Slovenijo se vrača vsaj enkrat letno.

S starim stricem, Ivom Boscarolom. Foto: Osebni arhiv
S starim stricem, Ivom Boscarolom. Foto: Osebni arhiv

Na sinočnjem odprtju olimpijskih iger je zambijsko zastavo nosila prav Tilka, ki bo v Tokiu nastopila na 50 metrov prosto. V tej disciplini je leta 2019 na afriških igrah v Maroku osvojila tretje mesto, na svetovnem prvenstvu leta 2018 na Kitajskem pa je bila 33.

Športnica leta

V letih 2018 in 2019 je bila imenovana za športnico leta v Zambiji, kar pa ji v tej državi ne zagotavlja finančne varnosti, zato ima ob treningih tudi redno službo, s katero si plačuje treninge in opremo.

Tilka je zelo dejavna na družbenih omrežjih ("Hej, mama, na olimpijskih igrah sem!" je zapisala pred dnevi ob svoji fotografiji), kjer redno objavlja utrinke iz svojega življenja.

A zaradi tega je tudi že večkrat postala tarča kritikov, ki ji očitajo, da se na fotografijah preveč razgalja, je povedala za Fizambio. A, kot pravi, se s tem ne obremenjuje.

O Tilki je leta 2018 poročal tudi britanski tabloid Daily Mail v svoji zgodbi o športnikih, ki so na igrah Commonwealtha iskali ljubezen na Tinderju.