Karateja na igrah v Parizu ne bo na sporedu.  Foto: Reuters
Karateja na igrah v Parizu ne bo na sporedu. Foto: Reuters

Štirje izbrani športi za OI 2024 bodo igram prinesli pravo ravnovesje. V Tokiu so bili ekipni in borilni športi zelo dobro zastopani, bolj urbani športi pa so v primerjavi z bolj tradicionalnimi poskrbeli za drugačno dinamiko.

Kit McConnel, športni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja

Karate je letos v Tokiu sicer doživel prvenec. V preteklih dneh sta se francoski olimpijski prvak v karateju do 67 kg Steven Da Costa in francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu trudila prepričati odgovorne, da bi bil karate tudi na programu prihodnjih poletnih OI, ki bodo leta 2024 v Franciji, a neuspešno.

McConnell je pojasnil, da dodajanje oziroma spreminjanje športov za Pariz ni mogoče že nekaj časa, saj je bil končni seznam določen že pred Tokiem 2020.

Novi športi prinašajo ravnovesje
Že februarja 2019 so organizatorji iger v Parizu predlagali štiri športe po svojem izboru, ki bi jih vključili na seznam, med katerimi pa ni bilo karateja. Izbrali so breakdance, rolkanje, deskanju na valovih ter športno plezanje, kar je potrdil tudi MOK. Breakdance bo v francoski prestolnici doživel olimpijski krst, medtem ko so bili drugi trije prav tako urbani športi že del iger v Tokiu. "Štirje izbrani športi za OI 2024 bodo igram prinesli pravo ravnovesje. V Tokiu so bili ekipni in borilni športi zelo dobro zastopani, bolj urbani športi pa so v primerjavi z bolj tradicionalnimi poskrbeli za drugačno dinamiko," je prepričan McConnell.

Vseeno pa ni izključeno, da se ne bi karate kdaj v prihodnosti spet vrnil v olimpijsko druščino.