Sorodna novica Carapaz olimpijski prvak, Pogačar do brona!

Tadej Pogačar je na cestni dirki zaostal le za Richardom Carapazom in Woutom van Aertom in poskrbel za prvo slovensko medaljo v Tokiu in za prvo slovensko kolesarsko olimpijsko medaljo v zgodovini. Več tukaj.

Marušo Štangar izločila branilka naslova
Olimpijske boje so začeli tudi judoisti. Prva se je (v kategoriji do 48 kg) predstavila Maruša Štangar. 23-letna varovanka Olge Štirba je izpadla v 2. krogu, kjer se je spoprijela z branilko olimpijskega naslova Argentinko Paulo Pareto. Ta je po dveh vazarijih prišla do avtomatičnega ipona in s tem končala olimpijski nastop Maruše Štangar.

Po začetnem zaostanku je Maruša Štangar silovito odgovorila in si z iponom priborila dvoboj z olimpijsko prvakinjo iz Ria 2016, kjer pa se njen Tokio končal. Foto: Reuters
Po začetnem zaostanku je Maruša Štangar silovito odgovorila in si z iponom priborila dvoboj z olimpijsko prvakinjo iz Ria 2016, kjer pa se njen Tokio končal. Foto: Reuters

"Njene akcije me niso presenetile. To je olimpijska prvakinja in to so njene močne tehnike. Na žalost ji je takoj uspel met. Meni akcije nato v parterju ni uspelo dokončati. Pozneje so po novi akciji pogledali posnetek in ji dosodili še en vazari, s čimer je bilo boja hitro konec. Sama sem razočarana nad izidom, ampak kaj naj? Želela sem si vsaj uvrstitev med najboljših osem, a za to je treba premagati eno od najboljših osmih tekmovalk tukaj, kar se danes ni izšlo," je bila razočarana Slovenka.

Sorodna novica Azijci osvojili sedem zlatih medalj, olimpijski naslov tudi na Kosovo

V prvem krogu se je Slovenka bojevala s Korejko Yujeong Kang, ki je presenetila z vazarijem, a nato je Slovenka silovito odgovorila in z iponom napredovala v 2. krog.

Zlato medaljo je v tej kategoriji osvojila številka ena svetovne lestvice in evropska prvakinja letos aprila v Lizboni Distria Krasniqi.

Živa Dvoršak 11., prva zlato Tokia Kitajki
30-letna strelka Živa Dvoršak, ki nastopa na svojih tretjih igrah, je v kvalifikacijah zračne puške (10 m) zadela 627,2 kroga, do nastopa v velikem finalu osmih najboljših strelk pa ji je zmanjkalo 1,3 kroga. V finalu (to je bila prva končna odločitev iger v Tokiu) je slavila Kitajka Čian Jang (251,8 kroga), ki je dobila dvoboj za zlato z Rusinjo Anastazijo Galašino. Bron je pripadel Švicarki Nini Christen.

Živa Dvoršak in Maruša Štangar ciljev nista izpolnili
Izkušeni Bojan Tokić je vajen obračunov pod petimi krogi. Foto: Reuters
Izkušeni Bojan Tokić je vajen obračunov pod petimi krogi. Foto: Reuters

Tokić gladko naprej
Slovenski zastavonoša Bojan Tokić je v uvodnem krogu namiznoteniškega turnija brez težav ugnal Kanadčana Jeremyja Hazina s 4:0 (7, 9, 5, 7). Še najzanimivejši je bil drugi niz, ko je Kanadčan še vodil s 6:4, na deveti točki pa sta bila igralca poravnana in slovenski igralec je z veliko izkušnjami dobil tudi tega.

"To je bil ravno prav primeren prvi tekmec za olimpijske igre. Ni bilo pretežko, a ko se pokaže tistih pet krogov in se prižgejo luči, je na tekmi vendarle malo težje. Naredil sem nekaj napak, a pomembno je, da sem se gladko uvrstil naprej in zmagi zdaj ne bom gledal v zobe," je komentiral Tokić, ki ga v 2. krogu čaka obračun s Hrvatom Tomislavom Pucarjem, s katerim sta se skupaj pripravljala tudi na olimpijske igre in se dobro poznata. Pucar Tokića še ni premagal:

"Na svetovni lestvici je nekaj mest pred mano, kar potrjuje, da je dober igralec. Na njegovi strani sta kakovost in mladost, na moji pa predvsem izkušnje."

Katja Fain je spodbudno opravila z olimpijskim krstom. Foto: Reuters
Katja Fain je spodbudno opravila z olimpijskim krstom. Foto: Reuters

Plavalca ogreta za pomembnejše tekme
Plavalka Katja Fain je nastopila v kvalifikacijah na 400 metrov mešano, s časom 4:44,66 je zelo dobro opravila prvi test in osvojila 15. mesto. Na 400 metrov prosto je tekmoval Martin Bau, izid 3:52,56 je zadostoval za 24. mesto. Za oba Slovenca je bila uvodna tekma ogrevalna, saj največ pričakujeta od nastopov na daljših razdaljah, na 1500 oziroma 800 m prosto.

Katja Fain, ki še nima 20 let, je lahko zadovoljna z olimpijskim krstom, čeprav je plavala sekundo slabše od osebnega rekorda: "Vesela sem, da je prvi nastop za mano. Ta je na vsaki tekmi najtežji, tukaj pa posebej, saj sem prvič na igrah. Izid je soliden, mislim pa, da sem sposobna doseči tudi osebni rekord, a je za prvi nastop res v redu."

Prenos olimpijskega dogajanje je na TV SLO 2 (tudi za vse, ki ste na dopustu v tujini) in na Valu 202.

Vas zanima celoten spored iger?

Celoten spored olimpijskih iger lahko preverite tukaj.

Slovenski nastopi in izjave prvega dne