Darko Jorgić je glavno slovensko namiznoteniško orožje v Tokiu. Foto: Reuters
Darko Jorgić je glavno slovensko namiznoteniško orožje v Tokiu. Foto: Reuters

V soboto bo nastop z dvobojem s Kanadčanom Jeremyjem Hazinom začel 40-letni Tokić, ki nastopa na svojih četrtih igrah: "Hazin je primeren nasprotnik za prvi krog. Sem favorit. Lahko povem, da sem se pozanimal, kako nevaren je, ker ga ne poznam dobro, in so mi zatrdili, da ne bi smel imeti težav. Sproščen sem, kolikor sem lahko pred prvo tekmo. Ko vidiš tistih pet krogov, je situacija čisto drugačna, ampak imam prednost, saj sem te kroge videl že velikokrat v svoji karieri. Povsem pa ne moreš biti sproščen, saj so to vendarle olimpijske igre."

Bojana Tokića je s kajakašico Evo Terčelj doletela čast nošenja slovenske zastave na odprtju iger. Foto: Reuters
Bojana Tokića je s kajakašico Evo Terčelj doletela čast nošenja slovenske zastave na odprtju iger. Foto: Reuters

Jorgić v prvem krogu prost

Če bo prvi krog opravil po pričakovanjih, ga nato čaka Hrvat Tomislav Pucar, ki ga bolje pozna. "Njegova prednost sta kakovost in mladost, moja pa so izkušnje, ki jih on nima. Prepričan sem, da lahko premagam tudi njega, za naprej pa potem ne bi govoril," je dodal nosilec slovenske zastave na slovesnem odprtju iger. Po treh olimpijskih udeležbah je dočakal tudi premierni nastop z ekipo: "Sem sproščen, saj sem bil predtem na vseh igrah deklica za vse. Za vsem sem moral poskrbeti sam, zdaj pa je tu ekipa. Lahko se posvetim le igranju."

Jorgića, 18. nosilca turnirja, prvi dvoboj čaka v nedeljo, saj je v uvodnem krogu trenutno najboljši slovenski namiznoteniški igralec prost. Pomeril se bo z zmagovalcem dvoboja med Špancem Alvarom Roblesom in Argentincem Gastonom Altom: "Pričakujem, da se bom srečal z Roblesom. Zadnja tekma je bila tesna, mislim pa, da proti njemu še nisem izgubil. Ne bo lahko, a mislim, da bi moral zmagati. Potem me čaka težje delo z Liamom Pitchfordom. Bo odprta tekma, cilj pa je priti med 16."

Če hočeš do medalje, je treba premagati vrhunske ekipe

V ekipni konkurenci se bo Slovenija srečala z Južno Korejo, četrto nosilko turnirja v Tokiu. V slovenskem taboru so z žrebom kar zadovoljni, saj se zavedajo, da bi bil lahko bistveno težji in da so Korejci, kot poudarjajo, vendarle premagljivi. "Koreja je vrhunska reprezentanca z dvema med 15, je pa premagljiva, če vsi trije pokažemo pravo igro. Če hočeš priti do medalje, moraš premagati eno izmed najboljših ekip. Koreja je primeren nasprotnik in v primeru zmage dobimo Brazilijo ali Srbijo. Boljšega razporeda si ne bi mogli želeti," je optimističen za moštvene preizkušnje 22-letni Zasavec.

"Mi smo razvrščeni med devet in 16, med prvimi osmimi pa so vse ekipe dobre. Želeli bi si Brazilije, a smo zadovoljni tudi z Južno Korejo. V ekipi imamo fantastičnega Darka, ki lahko proti vsaki reprezentanci dobi dve točki, kar je velika stvar. Če se to zgodi proti Korejcem, nam lahko uspe. Ne moremo se pritoževati," je pristavil Tokić. Z njima bo nastopil še Deni Kožul.

Tokić v dvorani, kjer je Cerar postal olimpijski prvak