Hirano je poletel do prvega olimpijskega zlata. Foto: Reuters
Hirano je poletel do prvega olimpijskega zlata. Foto: Reuters

Ajumi Hiranu se prva vožnja ni posrečila, v drugi se je z visoko oceno 91,75 prebil na drugo mesto. V zadnji pa je z dih jemajočo predstavo prejel kar 96,00 točke in se prebil še mimo prej vodilnega Avstralca Scottyja Jamesa (92,50). Hirano je tako po dveh zaporednih srebrnih končno osvojil še zlato. Bron je pripadel Švicarju Janu Scherrerju (87,25).

Shaun White končal kariero v solzah

White za las ostal brez četrte medalje
Največji zvezdnik tega športa Shaun White se je dolgo ukvarjal s poškodbo, še pred nekaj tedni ni vedel, ali bo sploh lahko nastopil. Težave je imel že v kvalifikacijah, v finalu je prikazal dve zelo dobri vožnji, a je bil ves čas na četrtem mestu, kjer je tekmo tudi končal. Bron mu je ušel za le 2,25 točke. 35-letnik je svojo olimpijsko kariero končal s tremi zlatimi medaljami (2006, 2010, 2018), dvakrat (v Sočiju 2014 in zdaj v Pekingu) pa je osvojil četrto mesto.

Deskanje, snežni žleb (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ajumu Hirano96,00
2Scotty JamesAvstralija92,50
3Jan ScherrerŠvica87,25
22.Tit ŠtanteSlovenija
Japonec blestel v snežnem žlebu
Nils van der Poel. Foto: Reuters
Nils van der Poel. Foto: Reuters

Še eno zlato za van der Poela
Hitrostni drsalci so medalje lovili v najdaljši disciplini na 10.000 metrov. Zlato medaljo je suvereno osvojil prvi favorit Šved Nils van der Poel, ki je bil najboljši že na polkrajši razdalji. Če je v tej disciplini zmagal res tesno (za manj kot pol sekunde), pa je bil tokrat brez konkurence, saj je vso konkurenco ugnal za več kot 13 sekund. Njegov nastop je šel v zgodovino, saj je svoj svetovni rekord popravil za več kot dve sekundi. Srebro je pripadlo Nizozemcu Patricku Roestu, bron pa Italijanu Davideju Ghiottu.

Hitrostno drsanje, 10.000 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Nils van der PoelŠvedska12:30,74
2Patrick RoestNizozemska+13,85
3Davide GhiottoItalija+15,24

Zlato in svetovni rekord Suzanne Schulting
Hitrostne drsalke na kratke proge so obračunale za medalje na 1000 metrov. Slavila je Nizozemka Suzanne Schulting, ki je v četrtfinalu postavila tudi svetovni rekord. Srebro je po napadu v zadnjih metrih pripadlo Korejki Choi Minjeong, tretja je bila Belgijka Hanne Desmet. Za Schulting je to druga zlata olimpijska medalja v tej disciplini, saj je bila prva že v Pjongčangu 2018.

Hitrostno drsanje - kratke proge, 1000 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Suzanne SchultingNizozemska
2Minjeong ChoiJužna Koreja
3Hanne DesmethBelgija

V skeletonu dvojno nemško zmagoslavje
V skeletonu je slavil Nemec Christopher Grotheer pred rojakom Axlom Jungom in Kitajcem Vengang Janom.

Skeleton (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Christopher GrotheerNemčija4:01,01
2Axel JungNemčija+0,66
3Vengang JanKitajska+0,76

Maruša Ferk Saioni je v superveleslalomu osvojila 23. mesto, Ilka Štuhec je nastop zaradi bolečin v hrbtu odpovedala.

Smučarski tekači na 15 km v klasičnem koraku niso navdušili: Miha Ličef je bil 55., Vili Črv 69., Miha Šimenc pa 71.

Biatlonki Polona in Živa Klemenčič sta nastopili v sprintu. Polona se je z 59. mestom uvrstila na nedeljsko zasledovalno tekmo, medtem ko je bila Živa 77. in je tako že končala nastope na letošnjih olimpijskih igrah.

Na sobotno tekmo na veliki skakalnici so se prek kvalifikacij brez težav uvrstili Timi Zajc, Lovro Kos, Cene Prevc in Peter Prevc, ki je bil najboljši od Slovencev na tretjem mestu. V ponedeljek čaka Slovence še ekipna preizkušnja.


Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V prihodnjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.