Žanu Kranjcu so se uresničile želje. Foto: www.alesfevzer.com
Žanu Kranjcu so se uresničile želje. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko so pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) pripravljali sprejeme slovenskih olimpijcev iz Pekinga v skladu s koronskimi omejitvami zgolj virtualno, pa so bili danes na sprejemu, ki ga je povezovala voditeljica in novinarka Vala 202 Anja Hlača Ferjančič, dobrodošli tudi navijači.

Medalja s srebrnim leskom. Foto: www.alesfevzer.com
Medalja s srebrnim leskom. Foto: www.alesfevzer.com

Damjan: Medalje govorijo same zase
"Igre na Kitajskem so bile izredno uspešne. Kitajci so naredili izjemno delo, ne predstavljam si nobene druge države, ki bi bila sposobna v takih trenutkih pandemije izvesti igre na tako visoki ravni, s tako strogimi ukrepi, da so res bili vsi športniki varni," je v uvodu povedal strokovni vodja slovenske olimpijske reprezentance Jernej Damjan. Dodal je: "Medalje govorijo same zase, Slovenci govorijo sami za nas. Se pravi takšno veselje in navdušenje, ki smo ju videli po medijih in družbenih omrežjih, Slovenija je dihala z nami, je bila član ekipe, ki je definitivno pripomogla, da smo prišli s tako veliko zalogo žlahtnih kovin nazaj v Slovenijo. Brez vas tudi nas ni.

Zadnji olimpijci, ki so prispeli v Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji olimpijci, ki so prispeli v Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

Nagrada za fair play Poloni Klemenčič
Biatlonka Polona Klemenčič je prva od olimpijcev stopila na oder. Skupaj z reprezentančno fizioterapevtko Ulo Hafner je prejela nagrado za fair play. Na mešani štafetni tekmi je namreč Klemenčič opazila, da je prvi zvezdnici biatlona v Pekingu, Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland, s puške odpadel diopter. Hafner je nekako prišla do njega in ga dostavila norveški ekipi, ki je pozneje postala olimpijska zmagovalka.

Klemenčič je v odsotnosti Hafnerjeve povedala, da so se jima Norvežani po tekmi zelo lepo zahvalili, slovenski olimpionik Cerar pa je napovedal, da bo v naslednjih dneh njuno ravnanje za priznanje predlagal tudi mednarodni fair play organizaciji.

Nato sta navijače pozdravila biatlonca Miha Dovžan in Rok Tršan, pa smučarska tekačica Anita Klemenčič, ki je na sklepni slovesnosti nosila slovensko zastavo.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Navijači glasno pozdravili Kranjca
Alpski smučarji Žan Kranjec, Miha Hrobat, Tina Robnik in Andreja Slokar so poželi največji aplavz. "Še vedno nisem najbolj sprijaznjena, trajalo bo še kar nekaj časa ... Peto mesto je lep dosežek, glede na to, kako sem se mučila vso sezono, je O. K.," je povedala Slokar.

"Žan Kranjec," je vpila množica junaku Kranjcu, ki je najprej izpod smučarske jakne na dan potegnil medaljo s srebrnim leskom in jo pokazal navijačem. "Zelo vesel sem, da sem na najpomembnejši tekmi pokazal svoje najboljše smučanje. Sanje so se mi uresničile. Pred olimpijskimi sem si kdaj predstavljal, kako bi bilo imeti to (medaljo, op. a.) okoli vratu, je dober občutek."

Tokrat so športnike v živo pozdravili tudi navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Tokrat so športnike v živo pozdravili tudi navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači v Kranjski Gori pozdravili olimpijce

Sledijo Vitranc, Rogla in Planica
Vsem udeležencem olimpijskih tekem sta se ob zadnjem sprejemu zahvalila še vodja olimpijske delegacije in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenija Tomaž Barada ter direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan. Slednji je vse skupaj povabil še na marčevske tekme svetovnega pokala, ki jih bo gostila Slovenija, in sicer alpski pokal Vitranc, deskarsko tekmo na Rogli ter finale smučarskih skokov v Planici. Kot je dejal, vse kaže na to, da tokrat končno tudi z navijači.

Navijači v Kranjski Gori pozdravili Žana Kranjca in Andrejo Slokar

Sedem slovenskih medalj
Igre v Pekingu so bile druge najuspešnejše za Slovenijo. Slovenski športniki so domov prinesli sedem medalj.

Prvi dan sta medalji na srednji skakalnici osvojili smučarski skakalki – Urša Bogataj zlato, Nika Križnar pa bronasto. Na mešani tekmi so nas znova razveselili smučarski skakalci – Urša Bogataj, Timi Zajc, Nika Križnar in Peter Prevc so osvojili zlato medaljo. Sledili sta dve deskarski medalji – Gloria Kotnik je bila bronasta v paralelnem veleslalomu, Tim Mastnak pa srebrn. Srebrno medaljo je nato osvojil alpski smučar Žan Kranjec v veleslalomu. Zadnji, ki se jim je okoli vratu zasvetila srebrna olimpijska medalja, so bili smučarski skakalci Timi Zajc, Peter Prevc, Cene Prevc in Lovro Kos.

Sprejem olimpijcev, neposredni prenos
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Finalni izbor za najbolj navdihujoč trenutek olimpijskih iger: Klemenčič, Kotnik ali Kranjec? Oddajte svoj glas! Več preberite TUKAJ.