31-letno Blejko Urško Pribošič v Pekingu 2022 čaka v ponedeljek, 14. februarja, še kvalifikacijski nastop v skokih (Big Air). Foto: Reuters
31-letno Blejko Urško Pribošič v Pekingu 2022 čaka v ponedeljek, 14. februarja, še kvalifikacijski nastop v skokih (Big Air). Foto: Reuters

Za prvi slovenski nastop na 24. zimskih olimpijskih igrah je poskrbela deskarka Urška Pribošič, ki je tekmovala v kvalifikacijah deskanja po objektih (slopestyle). V prvi vožnji je dobila oceno 27,48, v drugi vožnji pa kljub padcu na zadnjem skoku 32,00, ki je tako obveljala. To je zadostovalo za 24. mesto med 28 nastopajočimi deskarkami. V kvalifikacijah je bila prepričljivo najboljša Novozelandka Zoi Sadowski Synnott, sicer dvakratna svetovna prvakinja iz let 2019 in 2021. Finale deskanja po objektih z najboljšo dvanajsterico iz kvalifikacij bo v nedeljo ob 2.30.

S preveliko hitrostjo poletela predaleč

Deskarka Urška Pribošič prva Slovenka, ki je nastopila v Pekingu

"To so moje prve, zelo posebne olimpijske igre, za zdaj je bilo kar stresno. Trenutno sem zelo vesela, da sem odvozila to tekmo, ki se ni izšla po načrtu. Proga je bila tehnično zelo zahtevna, veter nam tudi psihično ni kaj veliko pomagal. Čez nekaj dni imam naslednjo tekmo, tako da upam, da bo šlo bolje," je sprva dejala 31-letnica.

"Pri prvi vožnji sem napačno ocenila hitrost in šla predaleč, zaradi česar nisem mogla pristati. Pri drugi vožnji pa sem se pri predzadnjem objektu prerotirala, tako da sem se morala vmes obrniti. Osredotočenosti za zadnji skok ni bilo več, padla sem in zdaj je, kar je," je še opisala svoji vožnji Urška Pribošič.

Tekmovanje pri -17 stopinjah

Bi se lahko uvrstila v finale, če napake predvsem v boljši zadnji vožnji ne bi bilo? "Ne vem, mogoče. Mislim, da bi bilo ravno nekje na meji. Veliko tekmovalk je padlo, kar pove, da je zahteven park." Kvalifikacije so v Džangdžjakovu potekale pri -17 stopinjah Celzija, zdaj pa slovensko deskarko čaka selitev v Peking, kjer so postavili skakalnico za skoke, s čimer bo edina slovenska olimpijka, ki bo svoj nastop opravila prav v kitajski prestolnici.

"V bistvu mi je bila ta disciplina bolj stresna kot skoki, ki sledijo. Zelo mi je odleglo in res se veselim selitve v Peking, kjer bo tudi prijetneje že zaradi vremena, veliko topleje. Tudi skok poznam od prej," je dejala Blejka, ki prvič nastopa na ZOI.

Galerija nastopa Urške Pribošič v deskanju po objektih (foto: Reuters)


Slovenske skakalke navdušile z dvema medaljama

Sorodna novica Ena tekma, dve (zgodovinski) medalji: Bogataj olimpijska prvakinja, Križnar bronasta!

Slovenske skakalke na tekmi kariere niso zatajile. Urša Bogataj je osvojila zlato medaljo, piko na i izjemnemu slovenskemu dnevu pa je z bronom postavila Nika Križnar. Srebro je dobila Nemka Katharina Althaus. Ekipni uspeh sta dopolnili Ema Klinec in Špela Rogelj s petim oziroma devetim mestom.

Prvo zlato iger Theresi Johaug

Prva končna odločitev 24. zimskih olimpijskih iger je bil 15-kilometrski skiatlon v smučarskih tekih. Svoje prvo posamično zlato je osvojila Norvežanka Therese Johaug, od slovenskih tekačic je nastopila Neža Žerjav in bila 55.

Norvežani v sprintu do naslova v mešani štafeti

Prva od enajstih biatlonskih tekem je bila mešana štafeta, ki so jo v razburljivem finišu dobili Norvežani pred Francozi in olimpijskimi športniki Rusije. Sloveniji se je tekma popolnoma ponesrečila, saj je bila Živa Klemenčič že v drugi predaji ujeta za cel krog, kar je pomenilo odstop in zadnje mesto, pri čemer Jakov Fak in Miha Dovžan nista niti nastopila.

Schouten z olimpijskim rekordom do zlata

Prvi komplet medalj so podelili tudi v hitrostnem drsanju, kjer so se pomerila dekleta na 3000 m. Pričakovano je zmagala Nizozemka Irene Schouten, ki je s časom 3:56,93 podrla tudi olimpijski rekord. Znotraj dveh sekund sta zaostali Italijanka Francesca Lollobrigida, ki je osvojila srebro, in Kanadčanka Isabelle Weidemann, ki je dobila bron. Zgodovino je spisala 49-letna Nemka Claudia Pechstein, ki je kot prva ženska nastopila na osmih zimskih olimpijskih igrah. Edini preostali športnik z osmimi zimskimi olimpijskimi igrami je legendarni japonski smučarski skakalec Noriaki Kasai.

Clauda Pechstein prva ženska, ki je nastopila na osmih OI
3.000 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Irene SchoutenNizozemska3:56,93
2Francesca LollobrigidaItalija+1,13
3Isabelle WeidemannKanada+1,71

Wallberg na grbinah presenetil favoriziranega Kanadčana

Šved Walter Wallberg je novi olimpijski prvak v smučanju prostega sloga na grbinah. Premagal je branilca naslova iz Pjongčanga, Kanadčana Mikaela Kingsburyja, bron pa si je priboril Japonec Ikuma Horišima. Wallberg je tako presenetil izkušenega Kanadčana, sicer tudi šestkratnega svetovnega prvaka, ki je poleg olimpijskega zlata iz leta 2018 že osvojil tudi srebro v Sočiju 2014. Šved še nima večjih uspehov, na prejšnjih OI je bil 21., v svetovnem pokalu, kjer ima izkušeni Kanadčan kar 71 zmag, pa še ni stal na najvišji stopnički.

Grbine (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Walter WallbergŠvedska83,23
2Mikael KingsburyKanada82,18
3Ikuma Horišima81,48

Kitajski drsalci olimpijski prvaki v novi disciplini

Prvega zlatega odličja se veselijo tudi Kitajci, ki so bili najboljši med mešanimi štafetami v drsanju na kratke proge, novi disciplini programa olimpijskih iger. Ču Čunju, Fan Kešin, Vu Dadžing in Ren Zivej so bili v finalu dve stotinki sekunde hitrejši od Italijanov, bron so osvojil Madžari. Poseben razlog za slavje pa so imeli tudi naši zahodni sosedje, saj je Arianna Fontana postala prva tekmovalka, ki je v tem športu osvojila devet olimpijskih odličij. Po današnjem srebru ima v zbirki eno zlato, tri srebra in pet bronov. Prvi favoriti Nizozemci so se poslovili v polfinalu po padcu Suzanne Schulting.

Hitrostno drsanje - kratke proge: mešana štafeta
UvrstitevTekmovalecDržava
1KitajskaKitajska
2ItalijaItalija
3MadžarskaMadžarska
Sorodna novica V kvalifikacijah najboljši Lindvik, slovenska četverica skromna

Orli skromni v kvalifikacijah

Od preostalih tekmovanj so bile z vidika slovenskih navijačev v ospredju kvalifikacije smučarskih skakalcev na srednji skakalnici. Nastopili so Peter Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc in Lovro Kos, ki pa se v nasprotju s treningi niso proslavili, so se pa vsi uvrstili na tekmo, saj se je za 50 mest na nedeljski tekmi potegovalo zgolj 53 skakalcev.