Frans Nielsen je uspešno izvedel kazenski strel. Foto: EPA
Frans Nielsen je uspešno izvedel kazenski strel. Foto: EPA

V Pekingu se je začel moški hokejski turnir, drugič zapored brez najboljših hokejistov iz Lige NHL in po dveh zaporednih nastopih brez risov. Slovenijo je v kvalifikacijah izločila Danska, ki je odlično začela nastope na Kitajskem. Češka je bila favorit obračuna, prevzela pobudo in si priigrala nekaj priložnosti, Lukaš Sedlak je zadel tudi vratnico, za neučinkovitost pa bila kaznovana v 12. minuti, ko je po strelu Markusa Lauirdsena s palico Vladimir Sobotka ploščico preusmeril v lastno mrežo.

Šest minut pozneje so si privoščili novo napako, ob igralcu več na igrišču so zakrivili kazenski strel, ki ga je v vodstvo z 2:0 spremenil Frans Nielsen. Danci so na začetku druge tretjine sicer prejeli gol, ki ga je dosegel Roman Červenka, toda do konca, čeprav je imel vratar Sebastian Dahm, sicer čuvaj mreže celovškega KAC-a, veliko dela, zadržali prednost. Tudi z nekaj sreče, Čehi so namreč v zadnjih trenutkih tekme, ko so vratarja zamenjali s šestim igralcem, še enkrat zadeli vratnico. Dahm je bil junak zmage z 39 obrambami. Razmerje strelov je bilo sicer 40:17.

Slepišev s prvim golom turnirja usoden za Švico

Slepišev edini strelec ob ruski zmagi

Anton Slepišev je prehitel uro in po 19:57 igre dosegel prvi gol olimpijskega turnirja za hokejiste. Foto: Reuters
Anton Slepišev je prehitel uro in po 19:57 igre dosegel prvi gol olimpijskega turnirja za hokejiste. Foto: Reuters

Uvodna tekma hokejskega turnirja za moške je prinesla zgolj en gol. Rusi, ki branijo zlato medaljo, so bili boljši od Švicarjev. Vsega 2,7 sekunde pred iztekom uvodne tretjine so Rusi dosegli prvi gol na turnirju. Reto Berra in trdne Švicarje ter zvok sirene je takrat prehitel Anton Slepišev. Na koncu se je izkazalo, da je bil to sploh edini gol tekme.

Švicarji so zatresli vratnico, v zadnjih minutah pa z nenatančnimi streli zapravili nekaj obetavnih priložnosti za izenačenje. A Ivan Fedotov se ni dal premagati in je poskrbel, da so Rusi osvojili prve tri točke. Pred štirimi leti v Pjongčangu je sicer zbornaja komanda začela turnir s porazom proti Slovaški (2:3), a nato osvojila tako želeno in v Rusiji najbolj zaželeno zlato olimpijsko medaljo. Razmerje v strelih je bilo 29:33.

Preostale tekme 1. kroga v četrtek

Hokejski turnir v Pekingu se sicer igra na ledeni ploskvi, ki je standardna v Ligi NHL (61 m x 26 m), in ne na običajni IIHF-velikosti (60 m x 30 m).

V četrtek se igra tako v skupini A (ZDA – Kitajska; Kanada – Nemčija) kot skupini C (Švedska – Latvija; Finska – Slovaška).


Sorodna novica Ko hokej postane kot nogomet ... nogomet (M) na olimpijskih igrah

HOKEJ (M)

Skupina B:

RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE – ŠVICA 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Slepišev 20.
Obrambe: Fedotov 33; Berra 28.

ČEŠKA – DANSKA 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Cervenka 24.; Lauridsen 12., Nielsen 18.