Peter Prevc je dopolnil komplet medalj z olimpijskih iger. Po bronu in srebru iz Sočija je dodal še zlato v Pekingu. Foto: EPA
Peter Prevc je dopolnil komplet medalj z olimpijskih iger. Po bronu in srebru iz Sočija je dodal še zlato v Pekingu. Foto: EPA
Sorodna novica Zlata slovenska flota zavzela nebo nad Kitajsko

Kakšna dominantnost slovenskih skakalcev in skakalk v tekmi mešanih ekip. Svojo nalogo so Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc opravili z odliko, tekmo so končali s kar 111,2 točke naskoka pred drugouvrščenimi ruskimi skakalci in tretjeuvrščenimi Kanadčani.

Resda so razplet tekme krojile tudi številne diskvalifikacije pri skakalnih velesilah, a tudi brez teh bi slovenski skakalni asi najverjetneje pometli s tekmeci. S tem so Sloveniji priskakali že drugo zlato medaljo na letošnjih igrah v Pekingu, obenem je Prevc tudi dopolnil komplet, potem ko je v Sočiju osvojil srebro in bron.

Bilo je sproščeno, ker sva zaupala ekipi. Je pa še vedno najtežje ubraniti vlogo favorita. Če ne bi dobili zlate medalje, bi bilo razočaranje. Včasih je to bolj stresno kot napadati. Vesel sem, da so dekleti in fanta stres zdržali ter opravili osem dobrih skokov. Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo.

Robert Hrgota, glavni trener moške reprezentance

Prevc: Tudi statistike se lahko kdaj zmotijo
V nedeljo se je olimpijski bron na srednji skakalnici Prevcu izmuznil za pičle pol točke. Tokrat za kaj takšnega ni bilo možnosti, slovenska ekipa je bila razred zase. "Uspelo je. Težko je bilo, a uspelo je. To je vse," je dejal v prvem odzivu in dodal: "Nihče ni naredil večje napake in to je tisto, kar na ekipnih tekmah največ šteje. Vesel sem, da smo držali visoko raven vso tekmo, nihče ni popustil in zdaj smo, kjer smo." Slovenska ekipa je bila tudi edina, ki je presegla tisoč točk. "Nihče ni naredil večje napake. Dekleti sta izjemni, Timi je bil odličen in tu ni kaj veliko dodati," je povedal slovenski as in priznal, da pritiska ni čutil, prav tako ni bil seznanjen z etiketo favoritov na tekmi, saj je že zelo zgodaj izklopil vse mogoče naprave, da ne bi bilo motečih dejavnikov. "Slovenija je med favoriti že vse od leta 2013. To je prva medalja na večjih tekmovanjih za Slovenijo, tako da se lahko tudi statistike kdaj zmotijo," je še povedal.

Trenutek, ko je slovenska mešana ekipa osvojila zlato olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Trenutek, ko je slovenska mešana ekipa osvojila zlato olimpijsko medaljo. Foto: EPA

Zelo je lepo, ampak te začne kar malce zebsti. Malce sem začela zmrzovati, zdaj so me pogreli, nekaj časa sem bila tudi na toplem. Ekipa je pokazala vrhunske skoke, zelo sem ponosna na vso ekipo, na Timija, na Uršo, na Perota. Res se je videl ekipni duh, zelo sem ponosna na njih.

Nika Križnar

Zajc: Treba je bilo skočiti čim boljše
"To je bil super dan. Vsi štirje smo naredili super skoke, zmagali smo z veliko prednostjo, lahko rečem, da smo zasluženo zmagali," je v prvem odzivu za Televizijo Slovenija po zmagi dejal Zajc in priznal, da so kljub osmim izjemnim skokom kakšno napako zagotovo naredili, a da je v tem trenutku o tem brezpredmetno govoriti. "Prvič sem bil na tekmi mešanih ekip. Nisem najbolj vedel, koliko prednosti imaš. Treba je bilo skočiti čim boljše in to smo tudi naredili," je še povedal Zajc in priznal, da je bila odgovornost na tekmi mešanih ekip veliko večja kot na posamični tekmi.

Bogataj: Danes je bila zelo čudna tekma
Takoj po tekmi je s športnim novinarjem Miho Mišičem na hitro spregovorila tudi dvakratna olimpijska zmagovalka Urša Bogataj. "Prvi skok je bil zelo dober, tudi trener mi je rekel, da je bil zelo lep. Za drugega še ne vem. Je bila pa danes ena zelo čudna tekma, saj so kar po vrsti diskvalificirali," je povedala in poudarila, da je bilo vzdušje ves čas odlično.

Križnar: Prikazala sem, da sem lahko še vedno močna
Slovenija je bila ves čas v vodstvu, vse od prvega skoka Nike Križnar. "Skupaj s trenerjem smo bili zmenjeni, da povedem in začnemo zelo dobro oziroma da smo na prvem mestu. To mi je uspelo s prvim skokom. Čeprav sem imela kar nekaj napak, sem prikazala, da sem lahko vseeno še vedno močna in da imam zelo dobro tehniko v zraku, četudi je bil skok malce zamujen," je pojasnila Križnar in priznala, da so bili zaradi vseh diskvalifikacij vsi kar malce živčni. V finalni seriji je v izteku spremljala skoke svojih rojakov. "Zelo je lepo, ampak te začne kar malce zebsti. Malce sem začela zmrzovati, zdaj so me pogreli, nekaj časa sem bila tudi na toplem. Ekipa je pokazala vrhunske skoke, zelo sem ponosna na vso ekipo, na Timija, na Uršo, na Perota. Res se je videl ekipni duh, zelo sem ponosna na njih," je še povedala.

Zupančič: Uprizorili smo 'šolo' skokov
Svoje mnenje sta podala tudi oba glavna trenerja. "Čeprav je bila tekma živčna, bi bilo tudi brez vseh diskvalifikacij popolnoma isto. Naredili smo tako prednost in uprizorili 'šolo' skokov, če lahko tako rečem. Osem lepih skokov, zato tudi takšna prednost na koncu. Ta medalja je bila dvakrat zaslužena, ne samo enkrat. Mogoče sem se malo bal za Uršo, ker telo drugače odreagira po vrhunskem dosežku, ki ga je dosegla pred dvema dnevoma. Današnja skoka sta bila bolj sproščena, kar je bilo v veselje pogledat," je povedal Zoran Zupančič, trener ženske reprezentance.

Hrgota: Imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo
Da je bilo vzdušje sproščeno, je priznal tudi trener moške reprezentance Robert Hrgota. "Bilo je sproščeno, ker sva zaupala ekipi. Je pa še vedno najtežje ubraniti vlogo favorita. Če ne bi dobili zlate medalje, bi bilo razočaranje. Včasih je to bolj stresno kot napadati. Vesel sem, da so dekleti in fanta stres zdržali in opravili osem dobrih skokov. Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo," je tekmo pokomentiral Hrgota in o nadaljevanju iger še dodal: "Jutri je za ta fanta rahel trening, da se noge osvežijo, preostali so danes opravili glavni trening. Težko je, po takšnem dnevu moramo čim prej preklopiti, imamo en prosti dan, v sredo začnemo na veliki skakalnici. To bo neizprosen boj. Smo sposobni, zelo močni. Upam in želim si, da bo breme po kolajnah padlo dol in da lahko fantje na veliki skakalnici pokažejo te skoke, ki jih od njih pričakujemo – in ki jih pričakujejo tudi od sebe."

Pogovor Anžeta Bašlja s Petrom Prevcem
Zgodovina slovenskih mešanih ekipnih tekem