Cene Prevc je bil v šestih serijah za trening dvakrat tretji in še deseti, a ostal brez olimpijske tekme na srednji skakalnici. V svetovnem pokalu je drugi najboljši Slovenec na trenutno 10. mestu. Foto: Reuters
Cene Prevc je bil v šestih serijah za trening dvakrat tretji in še deseti, a ostal brez olimpijske tekme na srednji skakalnici. V svetovnem pokalu je drugi najboljši Slovenec na trenutno 10. mestu. Foto: Reuters

V boju za štiri mesta v slovenski reprezentanci za sobotne kvalifikacije za tekmo na srednji skakalnici na olimpijskih igrah v Pekingu je brez nastopa ostal Cene Prevc.

Peter Prevc je, po treningih sodeč, v najboljši formi od Slovencev pred tekmo na srednji skakalnici. Foto: AP
Peter Prevc je, po treningih sodeč, v najboljši formi od Slovencev pred tekmo na srednji skakalnici. Foto: AP

Lanišek petkrat najkrajši med "orli"

Po koncu treninga je slovenski glavni trener Robert Hrgota določil četverico za sobotne kvalifikacije, ki bodo ob 7.20 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju), medtem ko se bo v nedeljo tekma na srednji skakalnici (HS 106) s prvo serijo začela točno opoldne.

Med peterico orlov je v šestih serijah za trening opazno najkrajše skakal Anže Lanišek, sicer najbolj konstanten slovenski skakalec to zimo, pri čemer je na 5. mestu najvišje uvrščeni v svetovnem pokalu.

A četudi je bil Žaba kar petkrat najkrajši med slovensko peterico, je na koncu dobil prednost pred Cenetom Prevcem, ki se mu je ponesrečil edinole peti skok na treningu, ko je bil 43., a nato je zadnjem trening skoku postavil celo tretji izid. Najboljši izid Laniška v dveh dneh treningov je bilo 18. mesto iz zadnjega skoka, ko pa niso skakali več vsi najboljši tekmovalci.

Prvi treningPrva serijaDruga serijaTretja serija
Peter Prevc99,0 m/9. mesto103,0 m/1. mesto102,0 m/6. mesto
Cene Prevc97,0 m/10. mesto77,0 m/43. mesto102,0 m/3. mesto
Lovro Kos98,0 m/16. mesto100,5 m/4. mesto104,5 m/1. mesto
Timi Zajc94,0 m/7. mesto99,0 m/10. mesto94,0 m/10. mesto
Anže Lanišek92,0 m/26. mesto88,0 m/29. mesto92,0 m/18. mesto

Kos na koncu z daljavo dneva

Zaradi vetra so se trening skoki pošteno razvlekli, četudi je v vsaki seriji skakalo manj tekmovalcev. Pri skakalkah so tako zaradi nestanovitnega vetra morali odpovedati eno od treh predvidenih serij za trening, medtem ko jim je na jušni žlici v Džangdžjakovu uspelo izpeljati vse tri serije za trening smučarjev skakalcev.

Lovro Kos je v petek stopnjeval nastope: 16., 4. in 1. mesto v serijah za trening. Foto: AP
Lovro Kos je v petek stopnjeval nastope: 16., 4. in 1. mesto v serijah za trening. Foto: AP

Na petkovem treningu sta sicer med Slovenci izstopala Peter Prevc in Lovro Kos, ki sta dobila drugo oziroma tretjo serijo. Kos je s 104,5 m postavil tudi najdaljšo daljavo drugega dneva treninga.

Stochu prva serija za trening

V spremenljivih razmerah je Poljak Kamil Stoch (101,0 m) z najboljšim izkupičkom potrdil, da je med januarskimi treningi našel šampionsko formo. Z najdaljšo daljavo prve serije je presenetil Rus Danil Sadrejev (103,5 m), ki je bil na koncu drugi, tretji pa še eno presenečenje Kanadčan MacKenzie Boyd-Clowes (99,5 m).

Sorodna novica Trening: V drugi seriji najboljši Slovenec Timi Zajc, v tretji Peter Prevc

Slovencema zadnji dve seriji

V drugi seriji je bil najdaljši in s tem tudi najboljši Peter Prevc (103,0 m), ki sta se mu najbolj približala Avstrijec Stefan Kraft (102,5 m) in Danil Sadrejev (101,5 m), medtem ko je bil Lovro Kos s 100,5 četrti. Deseterico je zaokrožil Timi Zajc.

Sunek vetra je pokvaril skok Ceneta Prevca, ki je pristal pri le 77 metrih. Anže Lanišek pa v drugo ni presegel 90 metrov in bil 29. med 55 skakalci, ki so skočili.

V tretji seriji je Lovro Kos ugnal Avstrijca Jana Hörla, ki je prav tako pristal pri 104,5 m, a z ugodnejšim vetrom kot Slovenec. Tretji je bil Cene Prevc, medtem ko je bil njegov brat Peter šesti, znova pa je na 10. mestu končal Timi Zajc. V zadnjem skoku na treningu je Lanišek sicer presegel 90 m, a bil znova zadnji med Slovenci. Zadnji skok je sicer izpustilo kar 20 skakalcev, od najboljših Stefan Kraft, Halvor Egner Granerud in Rjoju Kobajaši.

Cene Prevc ostal brez olimpijskega nastopa na srednji skakalnici