Timi Zajc je imel lepo priložnost za olimpijsko medaljo, a se mu je finalni skok ponesrečil po napaki na odskočni mizi. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc je imel lepo priložnost za olimpijsko medaljo, a se mu je finalni skok ponesrečil po napaki na odskočni mizi. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski skakalci so se znova odlično odrezali, uspeli so jim zelo dobri skoki, a za medaljo je bilo v bitki velikanov to premalo. Po prvi seriji je bil v najboljšem položaju Timi Zajc, ki pa je v finalu malenkost pokvaril uvrstitev in se je moral na koncu zadovoljiti s 6. mestom.

Verjetno se je zgodila kakšna manjša napaka. Par metrov je zmanjkalo. Nimam kaj, lahko sem zadovoljen le s prvim skokom.

Timi Zajc

V prvo deseterico se je uvrstil še Peter Prevc, ki je bil 10., mesto nižje je zasedel Lovro Kos, Cene Prevc je osvojil 12. mesto. Naslov olimpijskega zmagovalca si je z izjemnim finalnim skokom zagotovil Norvežan Marius Lindvik pred Japoncem Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Karlom Geigerjem.

Zajc: Žal se ni izšlo
Nekaj grenkega priokusa je bilo vseeno zaznati v slovenskem taboru, Zajc je imel imenitno priložnost za olimpijsko medaljo, a se tokrat ni izšlo. Za bronom je zaostal za 8,1 točke. "To je bila velika priložnost. Žal se ni izšlo, tako da nimamo kaj. V ponedeljek bo nova priložnost," je v prvem odzivu po tekmi za Televizijo Slovenija dejal Zajc. Ta je bil v prvi seriji izjemen, po njegovih besedah mu je dober skok uspel zaradi sproščenosti in dejstva, da ni razmišljal preveč. Pa finalni nastop? "Verjetno se je zgodila kakšna manjša napaka. Par metrov je zmanjkalo. Nimam kaj, lahko sem zadovoljen le s prvim skokom," je poudaril. Tudi glavni trener Robert Hrgota je pojasnil, da je Zajc v finalu storil manjšo napako na odskočni mizi.

Peter Prevc je bil po prvi seriji jezen zaradi slabšega doskoka, v finalu je izdatno popravil vtis. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc je bil po prvi seriji jezen zaradi slabšega doskoka, v finalu je izdatno popravil vtis. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Lindvik skočil na olimpijski prestol, Zajc po odličnem izhodišču ostal praznih rok

P. Prevc: Manjka sijaj, ki si ga vsi želimo
Po prvem skoku je bil Peter Prevc precej jezen, ni mu uspel doskok v telemark, zaradi česar je na skakalnici pustil kar nekaj dragocenih točk. V finalu je doskok popravil, a višje od desetega mesta ni šlo. "Neuspešen pristanek me je stal kar nekaj točk," je priznal 'Pero mišica' in nadaljeval: "Skoki so bili zelo dobri, samo odlični skoki prinašajo odlične rezultate, danes je bila takšna tekma. Doskok je povsod pomemben, nisem si pa mislil, da bo treba na veliki skakalnici skočiti dvakrat čez 135 metrov za 10. mesto. To je tisto, kar je bilo danes najbolj presenetljivo." Sklenil je: "Ekipno smo dosegli zelo lep uspeh. Manjka pa zmeraj sijaj, ki si ga vsi želimo."

Kos zelo zadovoljen z igrami
Z 11. mestom je tudi Lovro Kos dosegel odlično uvrstitev. "Lepo je, ko pogledaš rezultate. Res sem užival v skokih," je povedal v prvem odzivu in dodal: "V finalu sem bolj iz jeze naredil dober doskok. Kaj preveč se ne sekiram zaradi prve serije, dve ali tri dodatne točke ne bi veliko prinesle." O svojih dozdajšnjih nastopih na igrah v Pekingu oziroma Džangdžjakovu je še povedal: "Se pozna, da smo dobro delali. Manjkalo je samo nekaj več sproščenosti. Zelo sem zadovoljen s temi igrami."

Cenetu je bilo žal za Timija
12. mesto je osvojil Cene Prevc in tako zaokrožil lep ekipni uspeh slovenske reprezentance. "Vesel sem, da sem vsaj odločno 'zalimal' telemark, ampak nisem do konca izpeljal – in to me je danes stalo," je pojasnil mlajši izmed bratov Prevc in dodal: "Za Timija sem kar malo žalosten. Ves vikend se na veliki skakalnici meče v poden, škoda, da mu je par metrov zmanjkalo. Zagotovo je razočaran, a je športnik in ve, da življenje teče dalje."

Izjave P. Prevca, Zajca, Kosa, C. Prevca in Hrgote po tekmi
Zajc je bil blizu medalji
Kako je Hrgota videl tekmo