Tekmovalni del sporeda se začenja v četrtek. Foto: BoBo
Tekmovalni del sporeda se začenja v četrtek. Foto: BoBo

Test bi se moral začeti ob 10.00, a so ga prireditelji zaradi priprave letalnice preložili za eno uro, nato pa so imeli še težave s pripravo semaforja.

Po letalnici se je najprej spustil Rok Tarman, ki je skočil 212 metrov. 26-letni Tarman se je že petič kot prvi spustil po letalnici bratov Gorišek. Prvič je bilo to leta 2019, neprekinjeno je potem to nalogo opravljal do lani, ko je kot prvi poletel Bor Pavlovčič.

Najdaljši polet je uspel Ernestu Prišliču, ki je pristal pri 221 metrih. Zelo blizu tej daljavi je bil še Jernej Presečnik (218,5 metra).

Mejo 200 metrov so premagali še Gorazd Završnik (203,0), Avstrijec Peter Resinger (202,0) in Marcel Stržinar (201).

Test je bil pomemben tudi za novo zaletno smučino, za katero organizatorji upajo, da bo odpravila morebitne težave, ki jih prinašajo spomladanske temperature. "Ta je tudi za nas največja neznanka, saj je še nismo imeli priložnosti preizkusiti. Upamo pa, da nam bo zmanjšala težave s smučino zaradi spomladanskih temperatur," je pojasnil vodja tekmovanja Aljoša Dolhar.

V četrtek sledijo kvalifikacije za skakalce in nato zadnja ženska tekma sezone. V petek je na programu prva posamična tekma, v soboto ekipna in nedeljo še posamična najboljših 30 v svetovnem pokalu. Na zadnjem dejanju skakalne sezone bo predvidoma nastopilo devet slovenskih letalcev, poleg Petra Prevca in Lovra Kosa, ki sta imela v zadnjem času težave z zdravjem, še Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Žak Mogel, Maksim Bartolj in Matija Vidic.

Nova zaletna smučina v Planici uspešno prestala preizkus
V središču: O Planici 2024 s Francijem Petkom

Kvandal in Opseth v znak protesta ne bosta nastopili
Prva serija finalne tekme skakalk se bo začela v četrtek ob 17. uri. Po tekmi bo veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu prejela Nika Prevc. Poleg nje bodo v Planici od Slovenk nastopile še Nika Križnar, Ema Klinec, Katra Komar, Taja Bodlaj in Tina Erzar. Na zadnji tekmi sezone bosta manjkali Norvežanka Eirin Maria Kvandal, zmagovalka nedavne norveške turneje in poletov v Vikersundu, in nova svetovna rekorderka Silje Opseth. Obe zaradi protesta, ker tekmovalke ne bodo mogle nastopiti na prenovljeni stari velikanki, ampak na manjši napravi ob njej.

Planica s finalom zaznamuje tri pomembne dogodke, 90 let od prvih mednarodnih tekmovanj v smučarskih skokih, slovo najboljšega slovenskega skakalca do zdaj, 31-letnega Petra Prevca, njegova 12 let mlajša sestra Nika pa bo slavila skupno zmago v sezoni.

Niki Prevc srednja skakalnica pod Poncami zelo ustreza
Prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju!

Četrtek, 21. marec:
08.00 Uradni trening, 1. serija (brez prenosa)
09.00 Uradni trening, 2. serija (prenos samo na MMC TV)
10.00 Kvalifikacije (TV SLO 2)
15.30 Uradni trening, ženske (brez prenosa)
17.00 Finale svetovnega pokala za ženske (TV SLO 2)

Petek, 22. marec:

14.00 Poskusna serija (prenos samo na MMC TV)
15.00 Posamična tekma (TV SLO 2)

Sobota, 23. marec:

8.00 Poskusna serija (prenos samo na MMC TV)
9.30 Ekipna tekma (TV SLO 2)

Nedelja, 24. marec:

8.30 Poskusna serija (prenos samo na MMC TV)
9.30 Posamična tekma (TV SLO 2)