Millerja v zadnjih letih v svetovnem pokalu kaj dosti nismo videli. Foto: Reuters
Millerja v zadnjih letih v svetovnem pokalu kaj dosti nismo videli. Foto: Reuters
Miller hoče tekmovati z Bomberjem, Head pa pravi, da bo smučal z njihovimi smučmi, ali pa pač - ne bo smučal. Foto: Bomber
Miller je vilo nad San Diegom kupil leta 2013, a kaj dolgo v njej ni ostal. Zdaj jo je prodal za 4,2 milijona dolarjev. Foto: Instagram Morgan Beck
Bode Miller se je z deset let mlajšo igralko odbojke Morgan Beck poročil leta 2012 po pol leta zveze. Foto: Instagram Morgan Beck
Zadnji usodni padec - na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku leta 2015, ko je bil v superveleslalomu presenetljivo dobro na poti, morda tudi do odličja. Foto: AP
Miller je v teh dneh postal tudi solastnik firme z oblačili Aztech. Foto: Aztech

Danes pa spet nov obrat - Miller je vložil tožbo proti Headu, ker bi rad letos tekmoval s smučmi, ki jih je razvil sam.

Miller, ki bo oktobra star 39 let in s tem najstarejši še aktivni (rečeno zelo pogojno) tekmovalec, je na sodišču v Los Angelesu vložil tožbo proti svojemu nekdanjemu opremljevalcu smuči, s katerim je sicer pogodbo pretrgal lani.

Takrat se je sprva ugibalo, da zato, ker se poslavlja od tekmovalne kariere, a se je izkazalo, da hoče enfant terrible belih strmin zgolj zamenjati opremljevalca in drzno poskusiti z malo znanim Bomberjem. Lani je tako postal enakovreden partner v podjetju, hkrati pa zanj tudi razvil povsem svoje smuči.

A težava je, da Bodeja pogodba še vedno veže na Head. Kot je razvidno iz sodnih dokumentov, je Miller pristal, da ne bo tekmoval na tekmah svetovnega pokala ali svetovnega prvenstva dve leti od datuma podpisa prekinitvene pogodbe, kar je bilo 30. aprila 2015. Miller v tožbi sodišče prosi, naj omejitev razveljavi in mu omogoči tekmovati na Bomberjevih smučeh.

Pričakuje četrtega otroka
Millerjevi odvetniki trdijo, da omejitev krši člen kalifornijskega poslovnega in poklicnega kodeksa, ki prepoveduje pogodbe, ki bi komur koli preprečevale "ukvarjanje z zakonitim poklicem, obrtjo ali poslom". Povedano po domače: Millerjeva pravniška ekipa trdi, da Head USA (ameriška izpostava nemškega proizvajalca, op. a.) preprečuje Millerju opravljanje njegove službe, s tem ko mu diktira, s kakšno opremo lahko oz. ne sme tekmovati.

V sodnih dokumentih je še zapisano, da je letošnja sezona "zadnja realna priložnost, da bi konkurenčno tekmoval v svetovnem pokalu in s tem privabil dobičkonosne pokrovitelje, ki jih potrebuje za preživljanje družine". Mimogrede, ta družina se še kar povečuje - novembra namreč ljubljenec ženskega občinstva pričakuje že svojega četrtega otroka, drugega z ženo Morgan, prav to pa je Miller pred kratkim navedel kot enega izmed razlogov, da je s smučanjem verjetno opravil.

Najuspešnejši ameriški smučar vseh časov je pogodbo s Headom sklenil maja 2006 in jo dvakrat dopolnil, leta 2007 in leta 2012. Potem ko so ga v zadnjih letih pestile številne poškodbe, zaradi katerih je izpuščal vse več ne samo tekem, ampak tudi sezon, je Miller lani po novi poškodbi na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku pogodbo s Headom razdrl in se začel ozirati po drugih poslovnih priložnostih znotraj smučarske industrije.

Miller trdi, da ko se je pridružil Bomberju, zaradi svoje "upokojitve" ni bil več na očeh javnosti, njegova sposobnost za razvoj in tržna oz. prodajna privlačnost profesionalnega smučarja pa sta hitro upadali.

Od hipija do življenja na veliki nogi
Zdaj hoče Miller v sezoni 2016-2017 tekmovati v svetovnem pokalu, da bi tako "obvaroval finančno prihodnost družine". Pri tem sicer ni jasno, kakšno točno je Millerjevo finančno stanje, čeprav ni nobena skrivnost, da so dnevi, ko je Miller odraščal po hipijevsko brez tekoče vode in elektrike v gozdovih New Hampshira že davno minili.

Danes je Američan, ki je bil za pokrovitelje vedno izjemno zanimiv, vajen živeti na veliki nogi - rad ima drage avtomobile, igra golf, je lastnik dirkalnih konj, od prejšnjega tedna še solastnik podjetja športnih oblačil Aztech, je pa res, da je na začetku meseca prodal svojo razkošno vilo v San Diegu, ki jo je kupil leta 2013, po poroki z Beckovo. 4,2 milijona dolarjev vredno vilo s štirimi hektarji posesti je dal na prodaj že oktobra lani, prvotna cena pa je bila pet milijonov dolarjev.

Pritožba Heada
Bela karavana se vrača z že tradicionalnim ledeniškim uvodom v Söldnu 23. oktobra, ali bo zraven tudi Miller, ki ga je sicer ameriška smučarska zveza uvrstila v reprezentanco, pa bomo očitno še videli.

Head USA je namreč Millerju zagrozil s pritožbo, ob tem pa še zahtevajo, da se Miller do ponedeljka, 19. septembra, uradno opraviči. Ob tem so zapisali, da Američan to sezono ne bo tekmoval ne v svetovnem pokalu ne na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, razen če privoli v uporabo Headovih smuči.

Ob vsem tem pa tudi ni jasno, ali je Miller, ki je vedno govoril, da tekmuje samo, če misli, da lahko zmaga, v zadnjem času sploh kaj - treniral.

Miller je v svoji karieri 33-krat zmagal v svetovnem pokalu (v vseh petih disciplinah), osvojil šest olimpijskih medalj (od tega eno zlato) in pet medalj s svetovnih prvenstev (od tega štiri zlate).