Za slovenskimi skakalci je odlična sezona. Na ekipnih tekmah so kar trikrat zmagali in bili najuspešnejši med vsemi v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Za slovenskimi skakalci je odlična sezona. Na ekipnih tekmah so kar trikrat zmagali in bili najuspešnejši med vsemi v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš je po Robiju Kranjcu, ki mu je to uspelo lani, drugi Slovenec z zmago na planiški velikanki. Foto: BoBo
Z leve proti desni: Rune Velta, Jurij Tepeš in Peter Prevc
Na zadnji tekmi sta bila kar dva Slovenca na stopničkah. Kdaj bodo trije? Kranjec je na to vprašanje odgovoril: "Če bi prvič skočil tako, kot sem drugič, bi bili lahko že tokrat!" Foto: BoBo
Peter Prevc
Peter Prevc je prvi slovenski skakalec, ki je na enem svetovnem prvenstvu osvojil dve medalji v posamični konkurenci. Foto: Reuters
Gregor Schlierenzauer in Robert Kranjec
Robert Kranjec in Gregor Schlierenzauer - brez konkurence najboljša letalca zadnjih let. Kranjec je letos zelo slabo začel sezono in imel po desetih tekmah samo 66 točk, nato pa na preostalih 17 nanizal številne izvrstne izide in na koncu zbral 802 točki. Foto: EPA
Jaka Hvala
V Planici je bila nedelja dan Jurija Tepeša, Jaka Hvala, ki je letos postal tudi mladinski svetovni prvak, pa je svojega dočakal v Klingenthalu. Foto: EPA
Predsednik organizacijskega komiteja Planica Drago Bahun in Goran Janus
Goranu Janusu je uspel preporod slovenskih skakalcev in je najbolj zaslužen za izjemne uspehe v zadnjem času. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

i v Planici.

Prav vsi štirje so se v tej sezoni zavihteli na oder za zmagovalce, trije od njih prvič v karieri. Trije so tudi zmagali, dva od teh prvič na svoji športni poti, poleg tega je Prevc na svetovnem prvenstvu osvojil dve medalji, Kranjec je bil na koncu drugi letalec letošnje zime, vse skupaj pa so "orli" oplemenitili še z izjemnimi nastopi na ekipnih tekmah, saj so dvakrat osvojili tretje mesto, kar trikrat pa so se zavihteli na najvišjo stopničko. Na zadnji ekipni, ko so si svetovno letalno elito pokorili pred domačimi navijači, je Hvalo, ki je zaradi slabše forme izpustil Planico, zamenjal v zadnjem delu sezone razpoloženi Andraž Pograjc.

Tepeš dočakal svoj dan
Na finalu sezone v Planici so bili slovenski skakalci zelo razpoloženi. Že v petek je sijajni konec tedna z drugim mestom napovedal Prevc, v soboto so to potrdili fantje z zmago na ekipni tekmi, za konec pa sta na zadnji tekmi na stopničkah stala kar dva. Tepeš je celo prvič zmagal: "To je bil res moj dan. Prvi skok je bil super. Podobno je bilo s poskusnim. V drugo sem morda malce "kiksnil", a je bilo vseeno dovolj. Zelo sem vesel, da se je to zgodilo v Planici pred domačim občinstvom. Super so navijali in ne bi si mogel želeti več. Zmagati v Planici je res nekaj, kar sem si vedno želel."

24-letni Ljubljančan, ki je v Planici še enkrat dokazal, da je izjemen letalec, je prvič stopil na oder za zmagovalce prav tako na letalnici. Tretji je bil letos v Harrachovu: "Za sezono bi rekel, da je bila odlična. Vse je šlo praktično po načrtih. Razpletla se je bolje, kot sem lahko upal. Za naprej je težko kar koli reči, saj se poletna sezona še ni začela. Pred nami so tisti najtežji treningi. Treba bo garati, če bomo želeli ponoviti take uspehe. Bo pa po teh uspehih lažje zdržati te treninge. Super je, da so zadnji rezultati prav najboljši, saj bomo vse poletje z mislimi pri teh rezultatih in tako veliko lažje treniraš."

Petrova sezona skoraj popolna
Da bo nedelja Jurijev dan, se je Prevcu zdelo že v soboto, ko je Tepeš nekoliko izstopal od konkurence, in tako je Peter kar pričakoval zmago reprezentančnega kolega. Prevc tako edini od teh štirih junakov letošnje zime ostaja brez zmage v svetovnem pokalu, a je Tepeš že zdaj napovedal, da bo Petru to pač uspelo naslednje leto. Stopničke v Planici so bile tudi prve Petrove v karieri v svetovnem pokalu. Še predtem je mladenič, ki je že zgodaj dokazal, da gre za izjemno nadarjenega skakalca, zablestel na svetovnem prvenstvu v Predazzu, kjer je bil tretji na srednji in drugi na veliki napravi.

"Sezoni bi dal oceno 4,75. Začetek mi ni bil najbolj všeč," je Prevc ocenil letošnjo sezono, ki jo je na koncu končal na sedmem mestu skupnega seštevka. 21-letni skakalec je bil v svetovnem pokalu do planiškega konca letošnje sezone kar nekajkrat povsem pod odrom za zmagovalce, na domači velikanki pa se mu je kar dvakrat uspelo prebiti med najboljše tri: "Stopničke so prišle. Vedel sem, da se bo to zgodilo. Enostavno so me čakale. Nisem nič silil, kdaj bo to. V športu težko izsiliš rezultat, saj je preveč dejavnikov, ki lahko spremenijo to in jo obrnejo. Treba je biti samo miren in trdo trenirati."

V Planici Prevc predvsem užival
Po prvi seriji na drugi tekmi je kazalo še celo bolje, saj je Tepeš vodil, Prevc pa je bil drugi. Na koncu je Peter zaostal za Runejem Velto. Aktualni svetovni podprvak v poletih je tako trikrat razveselil Norvežane. Najprej s svojim drugim mestom, nato je omogočil tretje mesto v razvrstitvi poletov Andreasu Stjernenu (z drugim mestom bi za tri točke Prevc prehitel Norvežana v specialnem seštevku poletov) ter Norveški priboril zmago v pokalu narodov.

Vseeno pa je za najstarejšim iz skakalne družine Prevc izjemen konec tedna: "V Planici sem predvsem užival. Zbran sem bil le na mizo in odskok, da ne bi napravil kakšne napake, kar bi me stalo kakšnega mahanja po zraku, v zraku pa sem res užival. Rekel sem si, da imam v nogah dovolj, da zmorem. Lepo se je vse skupaj izšlo. Z vikendom sem zelo zadovoljen, saj sem dosegel prve stopničke v svetovnem pokalu, da mi je pa to uspelo v Planici, pa je še toliko bolj neverjetno. Tu so domači navijači in je najlepše tekmovati prav tu."

Planiški uspehi takoj za Predazzom
"Letošnjo Planico bi morda dal nekoliko za Predazzo, čeprav je zelo izenačeno, saj gre tu vendarle za domače vzdušje. Do velikega uspeha je še lepše priti doma,"
je še povedal skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki je glede ekipnega uspeha slovenske reprezentance dejal, da se trdo delo enostavno poplača in je moralo priti do tako dobrih izidov. Svoje pa je dodal tudi odličen ekipni duh znotraj ekipe.

Kranjec sijajen v drugem delu sezone
Pravi kapetan te reprezentance je najbolj izkušen v ekipi, Robert Kranjec. V Planici je zasedel peto in šesto mesto, sezono pa končal na odličnem šestem mestu v svetovnem pokalu ter drugem v seštevku poletov. Letos je kar šestkrat stopil na oder za zmagovalce, zmagal pa je na poletih v Vikersundu.

"Najbol vesel sem, da sem bil drugi v poletih in šesti v skupnem seštevku svetovnega pokala, ker mi še ni uspelo biti boljši. Še posebej, ker sem bil, recimo, pred decembrom že kar v poštenem "dreku", ko se mi ni uspelo prebiti iz kvalifikacij in sem enostavno izgubil vse občutke. Da sem se vrnil na tako raven, kot sem zdaj in bil šestkrat na stopničkah, je res lep rezultat. Sam sebi sem dokazal, da če verjameš, lahko marsikaj premagaš,"
je bil ob koncu sezone zadovoljen že zmagovalec petih tekem v svetovnem pokalu. Robi je še dodal, da bi tistemu, ki bi decembra napovedal, da bo na koncu šesti skakalec zime, enostavno dejal, da je zmešan.

Treba je verjeti v ta sistem
32-letni že dvakratni dobitnik malega kristalnega globusa v poletih bo že čez tri tedne začel priprave. Robi je povedal, da glede telesne priprave ne bo spreminjal načina, bo pa poskušal narediti velik korak naprej, kar se tiče tehnike. Naslednje leto je izjemno pomembna olimpijska sezona. Kranjec olimpijsko medaljo že ima, saj je bil del bronaste ekipe v Salt Lake Cityju.

Glede na letošnje predstave bodo Slovenci med glavnimi kandidati za medalje tudi prihodnje leto v Sočiju. Po besedah izkušenega Kranjca pa je skrivnost uspeha v sistemskemu delu: "To ni šlo z danes na jutri. Dejstvo je, da imamo zdaj še planiško skakalnico, v Kranju se tudi dobro dela in postavljen je sistem. Treba je dovoliti, da ta sistem deluje. Biti sproščen in ne biti preveč pameten, če se kaj zalomi, saj je ta šport vendarle tak, da si enkrat zelo dober, nato pa gre lahko slabše. Verjamem pa, da smo lahko še boljši."

Hvala obžaluje le padec forme na koncu
Pod Poncami je manjkal še četrti junak letošnje sezone. Jaka Hvala je prvič letos odskakal celotno sezono v svetovnem pokalu in že takoj je mladenič s Ponikev navdušil: "Pred samo sezono nisem pričakoval takih rezultatov. Moj cilj je bil, da čim večkrat osvojim točke. To je bila moja prva sezona v svetovnem pokalu in nisem si mislil, da bom lahko posegal tako visoko. Nekoliko grenkega priokusa je zaradi tega padca forme na koncu. To se predvsem dogaja nam mladim, saj imamo težav z občutki in lahko hitro pade forma. Če pa generalno potegnem črto pod sezono, pa sem zelo zadovoljen."

19-letni Primorec je v Klingenthalu prvič zmagal, nekajkrat pa je bil tudi sicer blizu odra za zmagovalce. Odličen je bil tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer je zanesljivo postal prvak tako na posamični kot tudi ekipni tekmi: "Vseh teh trenutkov se z veseljem spominjam. Bilo je nepozabno in po sezonah, ko je več časa, se jih večkrat z velikim veseljem spomnim. Zdaj bom imel približno dva tedna premora. En teden ne bomo nič trenirali. Najprej nas čakajo telesne priprave, sredi maja pa se verjetno že vrnemo na skakalnice." V prihodnji sezoni si 16. skakalec letošnje zime (izpustil je kar osem tekem) želi podobnih rezultatov kot letos, stalne forme in nastopa na olimpijskih igrah.

V spodnji fotogaleriji še nekaj nedeljskih utrinkov iz Planice