Petra Majdič je v karieri dobila že osem šprintov v klasiki, letos pa je bila dvakrat najhitrejša tudi v drsalni tehniki. Foto: EPA
Petra Majdič je v karieri dobila že osem šprintov v klasiki, letos pa je bila dvakrat najhitrejša tudi v drsalni tehniki. Foto: EPA
Petra Majdič
Vse kaže, da bo Petra Majdič letos ubranila mali kristalni globus, saj ima v sprinterskem seštevku že več kot 240 točk naskoka pred tekmicami. Foto: EPA
Aino Kaisa Saarinen
Aino Kaisa Saarinen ima v skupnem seštevku le še 95 točk prednosti pred Slovenko. Do konca sezone je še 5 šprintov in 8 tekov na razdaljo. Foto: EPA
Ola Vigen Hattestad
Ola Vigen Hattestad je imel v finišu najdaljšo nogo in je tako prišel do sedme zmage v karieri. Foto: EPA
Suvereno slavje Petre Majdič v šprintu
Zmaga P. Majdič v Otepääju

V velikem finalu je Majdičeva kot v vseh izločilnih bojih vodila od štarta do cilja in slavila že na četrtem letošnjem šprintu, skupno pa je to že njena 10. šprinterska zmaga in 11. v karieri. Najvztrajnejša zasledovalka je bila Aino Kaisa Saarinen, ki je zaostala dobro sekundo, medtem ko je Virpi Kuitunen zaostala že za slabe štiri sekunde.

Ko najbolj godrnja, je najboljša!
Slovenska šampionka je po novi zmagi spet raje kot sebe hvalila spremljevalno ekipo: "Moja ekipa je dobila lekcijo, kaj pomeni utrujena ženska. Ves čas sem tarnala, kako sem utrujena, pa so rekli: dejstvo je, da po treningu ne more biti drugače, koncentriraj se raje na tekmo! Imam res najboljšo ekipo v šprintu, ekipo, ki ima super moč in super energijo."

"Očitno smo danes naredili vse do potankosti pravilno in že v kvalifikacijah smo videli, da bo šlo hitro. Zdaj sem umirjena le zato, ker me zavira utrujenost," je še povedala Majdičeva.

"Čutila ga je tudi vsa ekipa in danes smo lahko vsi super zadovoljni. Še posebno ker vemo, da je ves čas snežilo in je servis res opravil odlično delo. Pred samim začetkom smo imeli resne težave s tem, kako in kaj izbrati. Veliko smo preizkušali, menjavali, pri tem sem sodelovala in se na koncu odločila, kaj si želim. Mislim, da imamo trenutno najboljšo ekipo, ko gre za pripravo smuči v klasični tehniki sprinta," je dodala najboljša slovenska tekačica, ki se bo iz Estonije podala naravnost v ruski Rjabinsk.

Četrta dopoldne, prva opoldne
Petra Majdič
je imela četrti čas kvalifikacij šprinterske tekme svetovnega pokala v Otepääju. Najhitrejša je bila Kuitunenova. Iz 2. četrtfinalne skupine se je 29-letnica iz Brinja zlahka prebila v polfinale, kjer je v konkurenci Kuitunenove in Pirjo Murunen znova vodila od samega začetka in se brez težav uvrstila v finale.

Katja Višnar je kvalifikacije končala s 25. časom. V 3. četrtfinalni skupini je zasedla peto mesto in s tem osvojila tudi nekaj točk za svetovni pokal.

Norveško "državno prvenstvo" Hattestadu
Pri moških je bil dopoldne najhitrejši Šved Emil Jönsson, do petega mesta sta se razvrstila še dva Šveda in Norvežana. V finale se je nato uvrstilo kar pet Norvežanov in samo en Šved, Mats Larsson, ki je bil brez možnosti proti "Vikingom". Mini državno prvenstvo je dobil Ola Vigen Hattestad, ki je za destinko ugnal Oysteina Pettersena in za štiri Börna Nässa.

Šprint, klasično (Ž):         
 1. P. MAJDIČ      SLO   3:08,5
 2. A.-K. SAARINEN   FIN    +1,2
3. V. KUITUNEN FIN 3,8
4. P. MURANEN FIN 4,2
5. A. PROCHAZKOVA SLK 5,4
6. L. ANDERSSON ŠVE 5,9 ... 25. K. VIŠNAR SLO
 
Šprint, klasično (M):         
 1. O.-V. HATTESTAD   NOR   3:20,4
 2. O. PETTERSEN    NOR    +0,1
 3. B. NÄSS       NOR    0,4
 4. T.-A. HETLAND    NOR    0,9
 5. E. RÖNNING     NOR    1,0
 6. M. LARSSON     ŠVE    7,7
 
 
 
Ženske (19 od 32):          
 1. A.-K. SAARINEN  FIN  1.138 točk
 2. P. MAJDIČ    SLO  1.043   
 3. V. KUITUNEN   FIN  1.027   
 4. J. KOWALCZYK   POL   990   
 5. M. BJÖRGEN    NOR   647   
 6. M. LONGA     ITA   633   
 7. A. FOLLIS    ITA   630   
 8. P. MURANEN    FIN   473   
 9. T. JOHAUG    NOR   469   
10. K. STEIRA    NOR   434   
...                  
35. V. FABJAN    SLO    96   
61. K. VIŠNAR    SLO    31   
 
 
 
Ženske, šprint:            
1. P. MAJDIČ SLO 489 točk
2. A.-K. SAARINEN FIN 246
3. A. PROCHAZKOVA SLK 245
...  
18. V. FABJAN SLO 96
36. K. VIŠNAR SLO 31

Moški, skupno (18 od 32):       
 1. D. COLOGNA    ŠVI   880 točk
 2. P. NORTHUG    NOR   698   
 3. A. TEICHMANN   NEM   631   
 4. P. PILLER COT.  ITA   523   
 5. O.-V. HATTESTAD NOR   480   

T. G.

Suvereno slavje Petre Majdič v šprintu
Zmaga P. Majdič v Otepääju