Jaka Hvala pravi, da je napredek plod še tršega dela pred sezono. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Jaka Hvala pravi, da je napredek plod še tršega dela pred sezono. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Robi Kranjec
Skupaj z Robijem Kranjcem, Juretom Šinkovcem in Jurijem Tepešem je Hvala v ekipni tekmi zasedel 4. mesto. V nedeljo je Jaka na podelitvi prizanj Kranjcu pred najboljšim letalcem letos nosil napis: "Kranjec, kralj poletov. Slovenski orli!" Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Planici so ga spremljali tudi navijači iz Ponikev. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik

18-letni Primorec si je na svetovnem mladinskem prvenstvu s Poljakom Aleksandrom Zniszczolom razdelil drugo mesto. Prvak je v Turčiji postal še en velik slovenski up Nejc Dežman. Mladeniča sta nato dobila priložnost tudi v svetovnem pokalu. Hvala je sicer debitiral januarja v Zakopanah in že na prvi tekmi osvojil točke.

Odličen je bil ob koncu sezone, ko se je v Lahtiju in Oslu prebil v najboljšo deseterico. Priložnost je dobil tudi v Planici, kjer je enkrat osvojil točke in celo nastopil na ekipni tekmi. V četrtek je najprej prvič poletel prek 200 m, na moštveni preizkušnji pa je popravil osebni rekord z zelo lepim poletom 213 m. V intervjuju za MMC je Hvala spregovoril o dobri sezoni in planiškem letalskem debiju.


Jaka, za vami je odlična sezona. Če potegnete črto, kaj lahko rečete?
Pozimi je šlo vse skupaj le še navzgor. Začel sem z alpskim pokalom, nato s celinskim, potem pa kar takoj v svetovni pokal. Nikakor nisem pričakoval takih rezultatov v tej sezoni, saj mi lanska ni uspela. Zares smo dobro delali v pripravljalnem obdobju in tako se je forma stopnjevala. Vse se mi je poklopilo na tekmah. Sestavljal sem dobre skoke. Res sem zelo zadovoljen s to sezono.

Kaj je bilo torej glavno, da ste napravili tak velik preskok in se tudi že dobro predstavili v svetovnem pokalu?
Enostavno sem še bolj trdo prijel za delo. Videl sem, da je treba garati, če želiš doseči uspehe. Bolj zagnano sem se lotil vsega skupaj. Hitro mi je uspelo.

Za vami je tudi debitantski konec tedna v Planici. Kako je bilo prvič nastopiti na letalnici in tudi pred tako številčno publiko?
Moram priznati, da me je bilo pred prvim poletom kar precej strah. Srce je kar hitro bilo. Ko pa sem se enkrat spustil iz rampe, pa je strah minil. Čisto normalno sem opravil s skokom. Užival sem v poletu in občutek je res enkraten. Malo več nervoze se čuti tudi zaradi navijačev. Publika je res super in te kar ponese.

V petek vam je malo zmanjkalo, da bi se uvrstili v finalno serijo.
Žal sem naredil napako na mizi. Bil sem nekoliko pozen. Na tako veliki napravi se vsaka napaka še toliko bolj pozna, ker so hitrosti tako velike.

V četrtek ste na treningu tudi prvič poleteli čez 200 m. Kakšni so prvi občutki ob tako dolgem poletu?
Super. Res sem užival v zraku. Nisem pričakoval, da mi bo to uspelo že prvi dan. Sem zato še toliko bolj prijetno presenečen.

Tisti drugi polet na ekipni tekmi pa je bil že prav vrhunski.
Skok mi je res uspel. Vedel sem, kje sem naredil napako v prvem skoku. Poskušal sem se le zbrati, da bi napake odpravil. Škoda, da ni bilo dovolj za stopničke, vseeno sem zelo zadovoljen.

V soboto vam je Goran Janus prvič dal priložnost tudi na moštveni tekmi. Kako ste videli ta debi?
Na vrhu sem čutil malo več nervoze, saj gre le za ekipo. Še posebej, ker mi skoki pred ekipno tekmo in tudi tisti poskusni, neposredno pred začetkom moštvene preizkušnje, niso najbolj uspeli. Na tekmi sem poskušal čim bolj uživati in vse skupaj čim mirneje oddelati. Zelo sem vesel, da mi je uspel tako lep polet v drugi seriji.

Letos ste presenetili z dobrimi nastopi v svetovnem pokalu. Je želja za naslednjo sezono, da se na neki način utrdite med to elito?
Predvsem si želim, da bi dobil konstantno formo. Želim si, da bi konstantno skakal tako kot v zadnjem času in v večini letošnje zime. Potem bomo pa videli, kakšni bodo rezultati.

Sezona se torej končuje. Kako se nameravate odpočiti, saj verjetno kar kmalu začnete priprave za naprej?
Ne bo veliko časa za počitek. Počasi bo treba v šolske klopi. Potem pa kmalu že začnemo s treningi. Tako, da res ne bo kaj dosti časa, a nekaj oddiha si bom vzel. Pravi dopust zame pa verjetno pride šele okoli 15. julija, ko imamo približno 14 dni premora med treningi. Takrat pa bom verjetno šel na morje.