Tina Maze je lani navdušila v Mariboru. Organizatorji tekem v Mariboru so eni izmed prvih, ki so pripravili javni žreb številk. Foto: Aleš Fevžer
Tina Maze je lani navdušila v Mariboru. Organizatorji tekem v Mariboru so eni izmed prvih, ki so pripravili javni žreb številk. Foto: Aleš Fevžer
Vreni Schneider
Vreni Schneider bo 26. novembra dopolnila 50 let. Foto: EPA

Zgodovina se je začela pisati 29. februarja, ko je bil na Pohorju na sporedu prvi slalom, dan pozneje pa je bila še ena tekma v isti disciplini. Oba slaloma je dobila slovita Francozinja Marielle Goitschel.

Vreni Schneider dobila kar osem tekem
Avtor filma Miha Mišič izpostavlja le nekaj izmed številnih zgodb. Eno izmed teh je spisala Vreni Schneider, ki je v Mariboru dobila kar osem tekem za svetovni pokal (eno je sicer dobila v Kranjski Gori), s čimer je rekorderka na tekmah za zlato lisico. Mišič je Schneiderjevo obiskal v rojstnem Elmu.

Uspešno obdobje za Slovenke
Obdobje vladavine Vreni Schneider (1986-1995) je bilo nadvse uspešno tudi za slovenske smučarke, ki so sloviti Švicarki odščipnile kar nekaj zmag. Na najvišjo stopničko so se tako povzpele Mateja Svet, Nataša Bokal in Urška Hrovat.

Janici Kostelić nikoli ni uspelo slaviti
Mišič se je v filmu pogovarjal tudi z Janico Kostelić, ki velja za eno najuspešnejših smučark v zgodovini alpskega smučanja, a ji v Mariboru nikoli ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Hrvatica v filmu med drugim prizna, da se je na tem prizorišču vedno počutila kot doma. 50 let Zlate lisice svoje mesto seveda nameni tudi Tini Maze, ki je lani prvič postala zlata lisička.

Marljivi organizatorji pustili pečat
Film svoj poudarek nameni tudi prirediteljem, ki so znani kot iznajdljivi in uspešni organizatorji. Cilj namreč leži na nadmorski višini 330 metrov, kar je oteževalna okoliščina v boju z naravo, ki je vsako zimo manj bela.