Peter Prevc je lansko sezono poskrbel za skakalno evforijo. Že v Bischofshofnu je bilo nekaj tisoč slovenskih navijačev, ki so v podobnem številu proslavili tudi naslov svetovnega prvaka na Kulmu, pika na i pa je bila Planica, kjer je bil pravi športni praznik. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc je lansko sezono poskrbel za skakalno evforijo. Že v Bischofshofnu je bilo nekaj tisoč slovenskih navijačev, ki so v podobnem številu proslavili tudi naslov svetovnega prvaka na Kulmu, pika na i pa je bila Planica, kjer je bil pravi športni praznik. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc
Prevc v novo sezono vstopa z novimi smuči Petra Slatnarja. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc
Ob stalnih vsakoletnih vrhuncih čaka letos skakalce svetovno prvenstvo, ki ga bo gostil Lahti. Foto: EPA
Prevc je ob koncu sezone takole v Planici poziral z osvojenima pokaloma, zlatim orlom in zlatima kolajnama. Foto: BoBo
Bratje Prevc zaznamovali državno prvenstvo
Peter Prevc: Globus počiva v škatli

Poletni del sezone je že za karavano najboljših skakalcev, ki so misli zdaj popolnoma usmerili proti prihajajoči zimi. Oktober in večji del novembra bosta namenjena zadnjim pripravam pred tekmama v Rukki na Finskem, kjer se bo svetovni pokal s kvalifikacijami začel 24. novembra. Peter Prevc je poletno sezono sklenil z naslovom državnega prvaka. Četrtič zapored je bil "na plastiki" najboljši v Sloveniji.

Dobri skoki za miren spanec
V Kranju se mu je najbolj približal brat Cene, tretji pa je bil Andraž Pograjc. Po prvi seriji je bil v vodstvu Cene Prevc, drugi je bil Peter, na tretjem mestu pa najmlajši iz skakalne dinastije Domen, ki je potem nazadoval na peto mesto. "Komaj sem ju (smeh). Sicer pa je bila tekma kar malce smešna. V prvi seriji je bila rampa absolutno prenizka. Na koncu se je veter obrnil v napačno smer in gledati skoke 80 do 90 metrov na 100-metrski skakalnici je čudno," je Peter opisal boj z bratoma na tekmi državnega prvenstva in dodal: "Mislim, da sem kar dobro skakal. Podobno kot teden predtem v Klingenthalu grem lahko mirno spat in v ponedeljek mirno na trening."

Peter ima za sabo sanjsko sezono. Lani je bil praktično brez konkurence. Šampion iz Dolenje vasi, ki je pred kratkim dopolnil 24 let, je poskrbel za najdominantnejšo sezono v zgodovini skokov. Kot prvi doslej je osvojil vse lovorike v sezoni, ko je slavil na vseh vrhuncih in ob tem postavil številne mejnike. Premočno je osvojil veliki kristalni globus z rekordnimi 2.303 točkami, dobil je več kot polovico tekem, kar 15, kar je rekord v eni sezoni, kot tudi število uvrstitev na zmagovalni oder, kamor se je zavihtel 22-krat. Dosežke je oplemenitil z osvojenim zlatim orlom za zmago na novoletni turneji, zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih in malim kristalnim globusom v specialnem seštevku poletov.

Rezerve še v dresu in treh kilogramih
Tako kot preostala leta je tudi letos osredotočen na zimo in je tako poletje popolnoma namenil pripravi nanjo. Z opravljenim delom je zadovoljen, saj je šlo, kot pravi, po začrtani poti: "Poleti je bilo vse v redu. Bil sem zdrav in sem lahko normalno treniral. To je tisto, kar največ šteje Najhuje je, če ti kakšna poškodba ali prehlad onemogoči trening in moraš kakšen teden počivati. Sledil sem vsemu programu. Ko so šli drugi na Japonsko, sem bil jaz doma in bil malo večkrat na stadionu, kar se je kakšen teden poznalo na skakalnicah, da sem bil malce bolj grob, zdaj pa se vse lepo sestavlja."

Tako ko vsako letos je po sezoni naredil analizo, kaj je dobro in čemu se mora bolj posvečati. Tako so potem tudi prilagodili priprave. Kot pravi, ima na primer še tri kilograme rezerv, nekaj jih je pa tudi v opremi. Recimo v dresu, saj poleti ni skakal z nobenim novim. Največja novost v opremi pa so smuči, saj bo letos skakal z novimi Slatnarjevimi: "Testirali smo že kar nekaj modelov smuči in smo se že ujeli s proizvodnjo, da se razumemo, kaj kdo hoče. Nimamo več veliko dela pred začetkom zime. Samo še, da malce padejo temperature na ničlo, saj so smuči iz takih materialov, da temperatura vpliva na prožnost. Še kakšne nizke temperature potrebujemo, da točno vidimo, kako delujejo."

Poleti dominiral Kot
Na zadnjih dveh tekmah poletne velike nagrade v Hinzenbachu in Klingenthalu je dvakrat zasedel tretje mesto, sicer pa je nastopil še na treh tekmah in bil dvakrat četrti, enkrat pa peti: "Kar se tiče zadnjih dveh tekem v veliki nagradi, so bili skoki na dovolj visoki ravni, da sem prišel na stopničke, obenem pa je še veliko rezerv in manevrskega prostora za napredek. Tako da sem lahko miren in optimističen za prihodnjih sedem tednov, ki jih še imamo do tekem."

Zanesljivi zmagovalec velike nagrade je bil Maciej Kot. Poljak je nastopil na šestih tekmah in kar petkrat zmagal, enkrat pa je bil drugi: "Kot je bil kar malce srhljivo dominanten. Kjer koli je bil, je zmagal. Le Wellinger ga je tam premagal v Hinterzartnu. Mislim, da bi znal kar visoko mešati štrene. Je pa res, da so Poljaki že marsikatero poletje dobro skakali, pa jim potem pozimi ni šlo najbolje. Še vedno so bili zelo dobri, a ne povsem na vrhu, z izjemo tiste Stochove olimpijske sezone. Res pa je tudi, da imajo novega trenerja, ki bi lahko povsem drugače zapeljal stvari v zimo."

Kmalu v Garmisch na ledeno smučino
Zdaj je torej še dober mesec in pol do začetka zime, kjer bo Prevc branil dva globusa in zmago na sloviti turneji štirih skakalnic. Skakalci bodo pilili še zadnje podrobnosti, je pa Peter vesel, da se počasi temperature nižajo, kar nakazuje, da se zima bliža: "Zdaj mi je zelo všeč, ker so se temperature že spustile. Mi je kar všeč, da me zjutraj zebe, ko se usedem v avto. Nekako se bolje počutim in telo mi bolje funkcionira. Ni mi všeč, da že zjutraj vse od tebe teče. Se že res malce veselim zime. Je že občutek, da prihaja, ko se ti pokadi iz ust, tudi če nisi kadilec."

Še prej kot lani bodo slovenski orli trenirali na ledeni smučini, tako da bodo občutki pred začetkom svetovnega pokala pravi, Prevc pa upa, da jim bo vreme šlo na roko in ne bo prvi stik s snegom šele na Finskem: "Letos bomo že kar zgodaj trenirali na ledeni smučini. Čez 14 dni jo bomo že ujeli v Garmischu. Upam, da bo vreme zdržalo. Če je pretoplo, potem nima smisla. Če nam to uspe, imamo potem tam treninge, teden kasneje še v Oberstdorfu, zatem se pa zna zgoditi, da nam bodo pripravili sneg tudi tu v Kranju. Tako se znamo pred začetkom tekem kar dobro navaditi na zimske razmere."

Bratje Prevc zaznamovali državno prvenstvo
Peter Prevc: Globus počiva v škatli