Nemčija je osvojila ekipni naslov prvič po 18 letih, prednost pred zasledovalci pa je bila velikanska - 56,6 točke oziroma kar 31 metrov. Drugi so bili Avstrijci, tretji pa Japonci.  Foto: EPA
Nemčija je osvojila ekipni naslov prvič po 18 letih, prednost pred zasledovalci pa je bila velikanska - 56,6 točke oziroma kar 31 metrov. Drugi so bili Avstrijci, tretji pa Japonci. Foto: EPA

Na tekmi je nastopilo 12 ekip. Prvi favoriti so bili Nemci, kar so potrdili že v prvi seriji, saj so si priborili veliko prednost.

Nemški skakalci razred zase, Slovenci na skromnem šestem mestu

V boju za medalje zmaga tako ni bila niti za trenutek vprašljiva. Po dvojni nemški zmagi na sobotni posamični tekmi, ko je naslov svetovnega prvaka osvojil Markus Eisenbichler, podprvaka pa Karl Geiger, sta se ekipi za moštveno preizkušnjo pridružila še Richard Freitag in Stephan Leyhe in upravičila visoka pričakovanja.

Nemška četverica je za 56,6 točke premagala Avstrijce na drugem in še za 11,1 točke več Japonce na tretjem mestu.

Nemški skakalci so SP začeli s popolnim izkupičkom, z dvema zlatima medaljama in srebrom; takega izkupička niso imeli vse od "zlatih časov" Martina Schmitta in Svena Hannawalda.

Najbolje se je na ekipni tekmi odrezal Peter Prevc. Foto: EPA
Najbolje se je na ekipni tekmi odrezal Peter Prevc. Foto: EPA

Slovenija obljubljala kolajno, a ta je bila zelo daleč
Slovenci so bili na šestem mestu daleč od boja za medalje, kar so obljubljali pred tekmo, saj so za zmagovalci zaostali kar za 128,8 točke, od kolajne je Slovence ločilo več kot 60 točk.

Slovenijo je zastopala ista četverica kot v soboto, po prvi seriji je bila na šestem mestu, v finalni seriji pa si niso uspeli izboriti boljšega mesta: Anže Lanišek (117/118), Peter Prevc (123/120), Žiga Jelar (117/119), Timi Zajc (121/117).

Ne, seveda z današnjim rezultatom ekipe res ne moremo biti zadovoljni. Vsi skupaj smo naredili preveč napak, da bi se lahko borili za kakšno višjo uvrstitev. Ampak se lahko po koncu tolažimo s tem, da je naša ekipa mlada in da je treba za velika tekmovanja še nabrati nekaj izkušenj.

Peter Prevc

Razočaranje v slovenskem taboru
Najizkušenejši član ekipe Prevc, ki ima sicer sam s SP-ja poleg dveh posamičnih kolajn, srebra in brona s SP-ja 2013 v dolini Fiemme, tudi ekipni bron na veliki skakalnici iz Osla 2011, je tudi na ekipni tekmi postregel s solidnima skokoma, kako pa je sam zadovoljen z nastopom na ekipni tekmi, je razkril za TV Slovenija: "V finalu je bilo podobno kot v prvi seriji, sem zadovoljen s skokom, čeprav nisem napredoval od včeraj, je še malo rezerve ... Ampak glede na to, da ni bilo večjih težav, grem lahko samozavestno naprej!"

Bertoncelj: Šesto mesto v skladu s celotno sezono

Najboljši izmed Slovencev na posamični tekmi Zajc (bil je 10.) je v finalu popustil, za TV Slovenija je svoj nastop ocenil: "Tehnično se mi je zdel skok dober, a na koncu ni bilo metrov, tudi sam v tem trenutku ne vem, kaj je šlo narobe, to je za nami. Imeli smo priložnost, a je nismo najbolje izkoristili. Se moramo zadovoljiti s tem, kar imamo."

Slovenska kombinatorca enajsta

Nemca Eric Frenzel in Fabian Riessle sta zmagala na ekipnem šprintu nordijskih kombinatorcev. Druga sta bila Norvežana Jan Schmid in Jarl Magnus Riiber (+8,2), tretja pa Avstrijca Franz-Josef Rehrl in Bernhard Gruber (+9,2). Slovenca Ožbej Jelen in Vid Vrhovnik sta bila 11. (+ 3:43,3).

  SVETOVNO PRVENSTVO                   
  SMUČARSKI SKOKI, EKIPNA TEKMA        
                                       
Končni vrstni red:                točke
 1. NEMČIJA                       987,5
 Geiger/Freitag/Leyhe/Eisenbichler     
 2. AVSTRIJA                      930,9
 Aschenwald/Hayböck/Huber/Kraft        
 3. JAPONSKA                      920,2
 Sato/Ito/J. Kobajaši/R. Kobajaši      
 4. POLJSKA                       909,1
 5. NORVEŠKA                      900,2
 6. SLOVENIJA        daljave      858,7
    Lanišek          117/118           
    P. Prevc         123/120           
    Jelar            117/119           
    Zajc             121/117           
 7. ŠVICA                         837,0
 8. ČEŠKA                         818,4
Predprodaja vstopnic za Planico

Začela se je predprodaja vstopnic za zaključek letošnje sezone v smučarskih skokih, ki bo tradicionalno v Planici. Praznik v dolini pod Poncami bo od 21. do 24. marca. Več o nakupu cenejših vstopnic si lahko preberete TUKAJ.

Bertoncelj: Na ekipni tekmi ni bilo nobenega presežnega skoka