Razrez lanskih točk Tine Maze v svetovnem pokalu: 413 (slalom) + 367 (veleslalom) + 257 (superveleslalom) + 210 (smuk) + 125 (superkombinacija). Foto: Reuters
Razrez lanskih točk Tine Maze v svetovnem pokalu: 413 (slalom) + 367 (veleslalom) + 257 (superveleslalom) + 210 (smuk) + 125 (superkombinacija). Foto: Reuters
Marlies Schild
Lani je bila prva slalomistka sezone Marlies Schild, ki je zmagala 6-krat, dvakrat je bila tretja, enkrat šesta, enkrat pa je odstopila. Foto: Reuters

Najboljša slovenska smučarka je že pred zmago v Söldnu nekaj časa trenirala prav slalom, zato na Finsko prihaja dobro pripravljena. V Leviju je opravila že nekaj treningov, na prvem je preizkušala nove čevlje. Prvotne vremenske napovedi so namreč kazale, da bi na dan tekme lahko bilo celo -20 stopinj Celzija.

Prva vožnja slaloma bo v soboto ob 10.00, druga pa ob 13.00. Obe si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Pripravljali so se na nizke temperature
"Moramo biti pripravljeni na vse scenarije. Dejstvo pa je, da pri -3 stopinjah nimaš enakih občutkov, kot so pri -20. Občutki zato niso vrhunski, ne bom govorila iluzij. Sem pa optimistka, nastopila bom s starimi čevlji," razmišlja Tina Maze.

Tina Maze: Podlaga je vrhunsko pripravljena
V slalomu se, v nasprotju z veleslalomom, oprema ni spremenila. Zmagovalka Söldna razlaga: "Pred sezono smo testirali tudi daljše smuči, ampak niso dobro prišle do izraza. Testirali smo kar precej stvari. V zadnjem mesecu smo imeli pri treningu slaloma težke pogoje, zato je bilo težko dobiti prave informacije. Zadnji treningi tu so res dobri, podlaga je vrhunska. Za tekmo bomo dobro pripravljeni."

Vabljeni k branju:
- Športni SOS: Tina Maze postala legenda Söldna. Vabljeni k pošiljanju svojih vprašanj iz sveta športa in športne statistike.

V slalomu je treba biti živahen
"Zadnja leta sem kar presenečena nad nastopi v slalomu, ki so svetla točka. Prizadevala sem si, da bi tako tudi ostalo. Specialistke imajo malo več treningov, zato pričakujem večjo konkurenco kot v Söldnu. Treba se bo boriti po najboljših močeh, potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo," je dobro razpoložena zmagovalka 12 tekem za svetovni pokal, ki še dodaja: "Slalom je disciplina, kjer moraš biti živahen, kjer moraš delati, kjer moraš boksati količke, zato ga primerjam z boksom ali rokenrolom. To je popestritev v tem, kar počnemo."

Na Finskem spremenljivo vreme
Vodja njene ekipe Andrea Massi pravi, da je vreme na Finskem spremenljivo: "En dan je snežilo, naslednji dan pa so bili pogoji povsem normalni. Napovedi za temperature so bile, da bo na dan tekme celo -20 stopinj Celzija, a spremembe so hitre."

Slalom, štartna lista:             
 1  M. SCHILD          AVT         
 2  M. KIRCHGASSER     AVT         
 3  M. HÖFL RIESCH     NEM         
 4  K. ZETTEL          AVT         
 5  T. POUTIAINEN      FIN         
 6  V. VELEZ ZUZULOVA  SVK         
 7  T. MAZE            SLO         
 8  M. M. GAGNON       KAN         
 9  M. PIETILAE-HOLM.  FIN         
10  L. DUERR           NEM         
11  E. MIELZYNSKI      KAN         
12  M. MOELGG          ITA         
13  F. HANSDOTTER      ŠVE         
14  N. NOENS           FRA         
15  T. BORSSEN         ŠVE         
35  M. FERK            SLO         
65  U. HAFNER          SLO         
1. vožnja ob 10.00, 2. pa ob 13.00