Na tekmi svetovnega pokala v Švici se je zgodila huda nesreča, ki je vzela življenje 29-letnega Kanadčana. Foto: EPA
Na tekmi svetovnega pokala v Švici se je zgodila huda nesreča, ki je vzela življenje 29-letnega Kanadčana. Foto: EPA
Nick Zoricic
Kljub hitri zdravniški pomoči za Zoricica ni bilo več pomoči. Foto: EPA
Filip Flisar
Filip Flisar je januarja prvič zmagal v Alpe d'Huezu, pred dvema tednoma pa je zmagal še v Bischofswiesnu. Foto: MMC RTV SLO

Zoricic je v osmini finala v svoji skupini proti cilju smučal na tretjem mestu. Na ciljnem skoku je napravil napako, skočil preveč v desno stran, pristal v zaščitni mreži in negibno obležal. Kljub hitri zdravniški pomoči in prevozu s helikopterjem v bolnišnico v Interlaknu zanj ni bilo več pomoči. Za mrtvega je bil proglašen ob 12.35. Usodne so bile poškodbe glave.
Flisar se ne more veseliti
Tekma je bila po polurnem čakanju odpovedana, za končno uvrstitev pa so obveljali rezultati kvalifikacij, v katerih je bil včeraj najhitrejši Slovenec Filip Flisar. S svojo tretjo letošnjo zmago je prevzel vodstvo v svetovnem pokalu, ker pa so organizatorji odpovedali tudi nedeljsko zadnjo tekmo, pomeni, da je Mariborčan skupni zmagovalec.

"Vsekakor se ne morem veseliti, saj je umrl moj prijatelj, zato je položaj izredno težek. Z Nickom sva se odlično razumela, njegove korenine so bile v nekdanji Jugoslaviji, zdaj ne vem točno, ali je izhajal iz Hrvaške ali iz Srbije. Vsi smo pretreseni, a bomo morali s tem naprej. Konec koncev je to ekstremni šport, v katerem so take nesrečne mogoče. Morali bomo pozabiti na to in iti naprej," je bil pretresen Flisar, ki nesreče 29-letnega Kanadčana ni videl: "Peljal sem se na štart in nisem ničesar videl. Ko smo se po odpovedi peljali na cilj, pa smo izvedeli, da je Nick umrl."
Vztrajati namerava v svetovnem vrhu
Po uradni potrditvi rezultatov, ki jo je dobil šele zvečer, je brkati Štajerec vendarle lahko spregovoril tudi o svojem uspehu: "Najprej bi rad povedal, da bi bil raje tretji v svetovnem pokalu, pa da bi bil Nick še živ. A kar je, je, na to žal ne morem vplivati. Sam sem prišel

do velikega uspeha, ki je prišel zelo hitro, a moram reči, da sem že lani vedel, da ga lahko dosežem. Že z začetkom sezone sem bil zadovoljen, čeprav vrhunskih izidov ni bilo, zmaga v Alpe d'Huezu pa je pomenila miselni preskok, dobil sem tudi dodatno motivacijo. Končalo se je tako, kot se je."

Od same zmage finančno ne bo imel ničesar, verjame pa, da bo posledično dobil več denarja od pokroviteljev: "Vsekakor gledam optimistično na nadaljevanje kariere. Dokazal sem, da se ne šalim, da nameravam vztrajati v svetovnem vrhu, verjamem, da bo tudi naša zveza na to gledala pozitivno. Moram reči, da že čutim neki napredek, predvsem pri ljudstvu, ki se je začelo zanimati za moje tekme, me spodbujati. To me bolj veseli kot kar koli drugega."

Lani šesti v svetovnem pokalu
Zoricic, rojen v Sarajevu, je bil nekdanji alpski smučar, ki se je s krosom začel ukvarjati leta 2009. Lani je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedel 6. mesto, v svoji karieri pa je dvakrat stopil na stopničke. Lani je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Deer Valleyju, na katerem je zasedel 8. mesto.

To je že druga tragična nesreča kanadskih zimskih športnikov v letošnji sezoni, januarja se je na treningu smrtno ponesrečila odlična deskarka v snežnem žlebu Sarah Burke.

Na predzadnji tekmi deskarjev na snegu v La Molini v Španiji je zmagal Avstrijec Andreas Prommegger. V finalu paralelnega veleslaloma je premagal Švicarja Simona Schocha, tretje mesto pa je zasedel še en Avstrijec Benjamin Karl. Prvič v sezoni se nihče izmed Slovencev ni uvrstil v izločilne boje. Rok Flander je zasedel 17. mesto, Rok Marguč je bil 20., Tim Mastnak 25., Jure Hafner 27., Žan Košir 30., Jernej Demšar pa 32. Pri ženskah je zmagala vodilna v svetovnem pokalu, Švicarka Patrizia Kummer. Glorija Kotnik je zasedla 28. mesto.