Petru in Domnu se je v Engelbergu pridružil še Cene. Foto: BoBo
Petru in Domnu se je v Engelbergu pridružil še Cene. Foto: BoBo
Cene Prevc
Cene prihaja v Engelberg kot prepričljivo vodilni tekmovalec celinskega pokala. Foto: BoBo
Lani sta Peter in Domen Prevc v Engelbergu z dvojno zmago poskrbela za poseben mejnik. Foto: EPA
Domen Prevc
Domen ima v skupnem seštevku 52 točk naskoka pred Danielom Andrejem Tandejem. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter prihaja v Engelberg kot dvakratni lanski zmagovalec in tudi rekorder švicarske skakalnice, ki pa je zdaj prenovljena. Foto: EPA
Peter Prevc
V torek je bil Peter že četrtič izbran za najboljšega slovenskega športnika. Foto: BoBo

Kot je to zdaj že v navadi, je Engelberg zadnja postaja svetovnega pokala pred prvim vrhuncem sezone, novoletno turnejo. V petek ob 17.00 bodo v Švici kvalifikacije za sobotno tekmo, ki se bo začela ob 16.00, v nedeljo pa bo preizkušnja ob 14.00, kvalifikacije zanjo pa ob 12.30. Pred novima tekmama svetovnega pokala je prišlo do spremembe v slovenski šesterici. Nerazpoloženega Jako Hvalo, ki je v celinskem pokalu pred petimi leti v Engelbergu že skočil 142,5 m, je zamenjal Cene Prevc.

Novoletna turneja štirih skakalnic je dobila zeleno luč, saj so na prizoriščih v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu in Bischofshofnu že začeli priprave, skakalnice v Innsbrucku pa se bodo lotili prihodnji teden, so sporočili organizatorji. Že 65. izvedba turneje se bo začela čez natanko 14 dni, 29. decembra v Oberstdorfu. Več mrzlih noči zapored s temperaturami pod lediščem ter hladno vreme v zadnjih tednih je organizatorjem omogočilo mirno pripravo za turnejo. Organizatorji še opozarjajo, da bodo ob spodbudnih nastopih nemških in avstrijskih skakalcev na zadnjih tekmah vstopnice hitro pošle, zato naj ljubitelji skokov z nakupom ne odlašajo.


In tako bodo vsi trije Prevci nastopili na istem prizorišču svetovnega pokala. Sicer si bo moral Cene izboriti mesto na tekmi v kvalifikacijah, Domen in Peter pa sta med najboljšimi desetimi skakalci skupne razvrstitve ter tako že uvrščena na sobotno tekmo. Peter je zdaj že vrsto let stalnica svetovnega pokala, v lanski zimi tudi z naskokom najboljši skakalec na svetu, tudi Domen je od lani ves čas del ekipe, Cene pa je imel v zadnjih letih nekaj zdravstvenih težav, a se je v zadnjem obdobju vendarle našel in z odličnimi nastopi v celinskem pokalu je prišel med elito.

20-letni Cene je v svetovnem pokalu prvič nastopil na začetku leta 2013, ko je skakal v Innsbrucku, a bil neuspešen v kvalifikacijah. Nato je na tekmi prvič nastopil istega leta v Planici, naslednjo sezono pa je dobro skakal na skandinavski turneji. Sledila je kriza, ki pa je zdaj, kot kažejo rezultati, premagana. Cene se je izkazal v Vikersundu, kjer je dobil dve tekmi celinskega pokala, na zadnji pa je bil drugi, ko ga je premagal reprezentančni kolega Anže Semenič. Kot piše ob predstavitvi bratske trojice na strani Mednarodne smučarske zveze, je bil Cene morda celo najbolj talentiran od vseh treh Prevcev.

Prenovili skakalnico v Engelbergu
Cene tako v Engelberg prihaja kot vodilni skakalec celinskega pokala, 17-letni Domen pa vodi v skupnem seštevku svetovnega. Prejšnji teden je v Lillehammerju najprej zmagal, že tretjič v tej sezoni, nato pa zasedel šesto mesto in zanesljivo ubranil rumeno majico. "Skakalnico so prenovili, tako da bo vse drugače, upam, da bo vse super, tako kot lani," je pred tekmami v Engelbergu povedal Domen. Skakalnica Gross-Titlis Scanhze je letos doživela nekaj sprememb. Prenovili so odskočno mizo, ki je zdaj nekoliko višje in malce bolj nazaj, kot je bila. Spremembe so tudi v izteku.

Rekorder prejšnje je bil Peter, ki je lani tu pristal pri 142 m. Spomin na lanski Engelberg je izjemen. Peter je celo dobil obe tekmi. Na sobotni, za katero je bil na kvalifikacijah najboljši Anže Lanišek, je prehitel Domna, ki je prvič v svetovnem pokalu stopil na oder za zmagovalce, kjer je bratoma Prevc družbo delal zimzeleni Noriaki Kasai. Lanišek je bil 24., Jurij Tepeš pa 28. V nedeljo sta se ob Petru na stopničke zavihtela še Michael Hayböck in Kenneth Gangnes, Domen je bil peti, Robert Kranjec pa je zasedel 21. mesto.

V sredo orli trenirali v Planici
Peter v Engelberg prihaja po nemirnem koncu tedna na Norveškem, kjer se v soboto ni znašel. Po 30. mestu je moral po dolgem času celo v kvalifikacije, ki pa jih je opravil z odliko, ko je bil najboljši, tudi na tekmi pa je z devetim mestom nakazal dvig forme. Kot je povedal strokovni sodelavec TV Slovenija Jelko Gros, ima Peter težave v počepu, ki se razlikuje od lanskega. Zato ima as iz Dolenje vasi tudi nižjo hitrost na zaletišču.

V četrtek se je reprezentanca, ki je v sredo trenirala v Planici, odpravila v Švico, kamor je ob bratih Prevc Goran Janus odpeljal še Tepeša, Laniška in Nejca Dežmana. Zadnja dva se za zdaj ne znajdeta in sta še brez točk v tej zimi.

V spodnjih videih si lahko ogledate utrinke z lanskih tekem v Engelbergu.


SKUPNI VRSTNI RED                   
Po peti tekmi (od 27):                
 1. D. PREVC      SLO         360 točk
 2. D. A. TANDE   NOR         308     
 3. M. KOT        POL         247     
 4. S. FREUND     NEM         233     
 5. S. KRAFT      AVT         231     
 6. K. STOCH      POL         214     
 7. M. EISENBICH. NEM         188     
 8. M. FETTNER    AVT         187     
 9. A. KOFLER     AVT         136     
10. P. PREVC      SLO         135     
...                                   
22. J. TEPEŠ      SLO          47 

POKAL NARODOV                       
Po šestih tekmah:                     
 1. NEMČIJA                 1.089 točk
 2. POLJSKA                 1.076     
 3. AVSTRIJA                  963     
 4. NORVEŠKA                  767     
 5. SLOVENIJA                 742     
 6. ČEŠKA                     234     
 7. JAPONSKA                  220     
 8. FRANCIJA                  129     
 9. ŠVICA                      78     
10. RUSIJA                     48


 
 
Janus: Peter Prevc ima dinamit v nogah
Sanjski konec tedna za Petra Prevca
Nov veliki dan za Petra Prevca
Brata Prevc skupaj na vrhu Engelberga
Popoln slovenski dan: Peter prvi, Domen drugi
Brata Prevc v Engelbergu pisala zgodovino
Brata Prevc osvojila Engelberg
Janus: Peter Prevc ima dinamit v nogah
Sanjski konec tedna za Petra Prevca
Nov veliki dan za Petra Prevca
Brata Prevc skupaj na vrhu Engelberga
Popoln slovenski dan: Peter prvi, Domen drugi
Brata Prevc v Engelbergu pisala zgodovino
Brata Prevc osvojila Engelberg