Planica bo v prihodnjih dneh cilj številnih Slovencev, zato se je potrebno za pot dobro pripraviti in informirati. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Planica bo v prihodnjih dneh cilj številnih Slovencev, zato se je potrebno za pot dobro pripraviti in informirati. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Sonce v Tamarju
Planiško sonce pričara izredno kuliso, a tudi hitro zavede. Ko oblaki zakrijejo sonce, se hitro občuti, zakaj je Planica eden najhladnejših predelov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Najmanj stresno se v Planico pride, če se pripeljete do Kranjske Gore, kjer nato prestopite na brezplačno avtobusno progo.
Vhod v Tamar
Za pretočnost prometa je ključno, da se pešci držijo označenih pešpoti, avotomobili in avtobusi pa navodil redarjev, ki bodo usmerjali na pripravljena parkirišča. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Zgornja oznaka pripada uradnemu napovedovalcu, ki je že na sredinem preizkusu razveseljeval rekordno število obiskovalcev za ta del dni letenja pod Poncami. Kaj šele bo, ko bo na 21. svetovnem prvenstvu v poletih v petek, soboto in nedeljo šlo zares? Že predtem se obeta nov četrtkov rekord - trening in kvalifikacije že zadnjih nekaj let pripadajo otrokom, ki bodo s šolami iz vse Slovenije znova napolnili tribune.

Zima
"Dajte prosim sporočiti ljudem iz vse Slovenije, da je v Planici še vedno zima! Vemo, da je marsikje že pomlad, a tukaj je še vedno zima, zato je primerna zimska oprema obvezna. Ne bi radi spet videli ljudi, ki gazijo proti skakalnicam v čevljih in supergah," je kranjskogorski župan Jure Žerjav slikovito opozoril na "starko Zimo", ki še vedno gospodari v dolini pod Poncami.

Vreme
Po sobotnih napovedih bi moralo v sredo deževati, a so bile skakalnice med preizkusom obsijane s pravljičnim zimsko-pomladanskim soncem. Po najnovejši napovedi se Planici do sobote obeta delno jasno vreme - v času sonca bo pravljica, v času oblakov pa hladna zimska realnost. Dež je napovedan le še za nedeljo, a kakšen nov zamik še zdaleč ni izključen.

Promet
"Potrpežljivost in strpnost!" je glavno sporočilo Jožeta Ajdiška, pri organizacijskem odboru odgovornega za promet, transport in vstopnine. Gre za največjo športno prireditev v Sloveniji, temu primeren je tudi promet, ki se povsem razumljivo zgosti in upočasni na cesti Jesenice-Kranjska Gora, od tod naprej pa bodo promet urejali redarji in policija.

Parkiranje
Za prireditev je od Kranjske Gore do Planice predvidenih 5.500 parkirnih mest za osebne avtomobile in do 300 mest za avtobuse, kar bi pomenilo okoli 28 tisoč obiskovalcev. V primeru večjega števila se bo začel uresničevati pomožni scenarij, ko bo, na primer, cesta na Vršič (prelaz je zaradi snega zaprt) postala pomožno parkirišče za osebne avtomobile, ustrezno s tem pa se bo podaljšala tudi krožna avtobusna linija. V sami Planici je prostora za 2.000 avtomobilov in 120 avtobusov. V Ratečah je na voljo 1.000 mest za avtomobile in 180 mest za avtobuse (na zaprti regionalni cesti od meje do vasi Rateče). Preostala mesta (2.500 za avtomobile) so na kolesarski cesti iz Podkorena do Planice in ob njej ter v Kranjski Gori.

Prevoz
Vsem obiskovalcem bo za vstop na območje prireditve na voljo brezplačna avtobusna krožna linija, ki bo imela od 8 do 9 postajališč. Krožna linija se bo začela na avtobusni postaji v Kranjski Gori, naslednja postaja bo pri hotelu Larix, sledijo Podkoren, Rateče in še kakšna vmes, glede na potrebe in zahteve. Najpomembnejše navodilo ljudem, ki se bodo peš podali do skakalnic, je, da naj se držijo predvidenih in označenih pešpoti. Redarji bodo vse pešce na cesti usmerjali na pešpoti, saj je pretočnost ceste ključna za krožno linijo in ves preostali promet, namenjen v Planico in iz nje.

Varnost
Planiški prireditelji so zaradi svetovnega prvenstva in uspešnosti Roberta Kranjca, kar naj bi v Tamar pritegnilo več ljudi kot na običajne marčne tekme v Planici, povečali število redarjev in varnostnikov, prav tako bo v pogonu več policistov. "Poskrbite najprej za lastno varnost, saj do največ težav prihaja zaradi opustitve le-tega," sporoča Simon Vindiš, predstavnik policije. Usmerjevalne table bodo pripeljale goste do nadzornih točk, kjer bodo vstop zavračali vsem vidno opitim ljudem, medtem ko ne bodo dovoljevali niti vstopa z večjimi količinami alkohola.

PROGRAM PRIREDITVE