Direktor svetovnega pokala alpskih smučarjev Markus Waldner. Foto: EPA
Direktor svetovnega pokala alpskih smučarjev Markus Waldner. Foto: EPA

"Če ne bomo mogli organizirati tekmovanj, se bo podrl celoten sistem, ki smo ga gradili desetletja," je alarmantne razmere, s katerimi se spoprijemajo v belem cirkusu zaradi pandemije novega koronavirusa, opisal direktor tekmovanj Waldner.

Hrovatova, Štuhčeva in Kranjec teden dni pred Söldnom

Svetovni pokal bodo s številnimi spremembami skušali izpeljati v čim bolj neokrnjeni obliki, s tekmovanji, ki bodo potekala predvsem na stari celini, ob sprotnih testiranjih tekmovalcev ter osebja, v varovanih mehurčkih. Prvi preizkus bo že Sölden, kjer bosta 17. in 18. oktobra veleslaloma, ženski in moški.

Vrhunec sezone svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo
Vrhunec sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo, ki bo predstavljalo največji test za vse udeležence belega cirkusa. "Na tekmah se ustvarja denar s trženjem in televizijskimi pravicami. Ta denar se nato razdeli združenjem, da lahko preživimo sezono," je orisal Waldner, ki je bil na začetku tedna gost televizijske oddaje na ServusTV.

Štefan Hadalin letos meri višje tudi v veleslalomu

"Vse to je potrebno, da se potem lahko vrnemo k naši običajni rutini v sezoni, ki bo sledila tej," je pojasnil Waldner. "Če ne bomo tekmovali, se bo porušil celoten sistem. Tudi za športnike, katerih naloga je, da tekmujejo. Če ne bo tekem, ne bodo imeli za svoj 'kruh'," je simbolične dramatične posledice odpovedi tekem orisal Waldner.

Odpoved severnoameriške turneje pravi korak
Waldner ocenjuje kot pozitivno, da so že zelo zgodaj odpovedali severnoameriško turnejo, kar je bil pravi korak, s čimer so se izognili morebitnim pretresom zaradi potovanja, s tem pa so tudi prihranili stroške. "Veliko ekip se spoprijema z velikimi rezi v njihove proračune, resnično moramo skrbeti za zmanjšanje stroškov."

Mikaele Shiffrin ne bo v Sölden

Najboljša smučarka zadnjih let, Američanka Mikaela Shiffrin, je na družbenih omrežjih sporočila, da se ne bo udeležila veleslaloma na ledeniku Rettenbach. Razlog pa je poškodba hrbta. Petindvajsetletnica iz Vaila je med treningom pretekli teden začutila bolečine v hrbtu, po posvetu z zdravniško službo pa se je odločila, da izpusti tradicionalni veleslalomski uvod v sezono alpskega smučanja v Söldnu, ki bo potekal 17. (ženske) in 18. oktobra (moški). Shiffrinova se namerava vrniti na drugi tekmi svetovnega pokala v Zürsu v Avstriji, kjer bo 13. novembra na sporedu paralelni veleslalom.

Pomembno je, da smo prilagodljivi
Sezona, ki se bo začela z veleslalomom za ženske 17. oktobra v Söldnu, brez gledalcev na ledeniku, bo v celoti finančno pokrita v sodelovanju z nosilci televizijskih pravic, je dejal Waldner. "S finančne strani imamo zagotovljena sredstva, kar je najpomembneje. Zdaj je potrebna izvedba, pri čemer se bo od vpletenih zahtevala njihova izjemna prožnost. Rešitve v sili, kot so spremembe lokacij tekem, so povsem mogoče. Letos je vse mogoče. Pomembno je, da smo odprti in prilagodljivi ter imamo veliko osebno odgovornost," je pojasnil Waldner. "Sprva je bila največja skrb povezana s testiranjem na okužbe z virusom. Toda s hitrimi testi imamo to pod nadzorom in smo dobro pripravljeni na Sölden," pa je Waldner v torek dejal za avstrijsko tiskovno agencijo. "Pravi izziv bi lahko bil, da nam omejitve potovanj preprečujejo vstop v države."

Brez tekem smučarji ne bodo imeli dohodka
Prizadevajo si, da bi smučarji dobili poseben status poslovnih potnikov, izvzetih iz karantene. "Za tekmovalce so tekme življenjsko pomembno delo, brez katerega ne bodo imeli dohodka. Po drugi strani pa bi morale obstajati tudi izjeme v povezavi s številom najboljših narodov, da bo tekma obveljala za uradno za svetovni pokal. Obvezno kvoto narodov bi želeli zmanjšati s sedem na šest od desetih najboljših v pokalu narodov. Imetniki televizijskih pravic so potrdili koledar svetovnega pokala, kar bo osnova, da se bo lahko začel obračati denar, a bo finančna pogača manjša, primanjkljaj zaradi neprodanih vstopnic bodo morali pokriti iz svojih rezerv, je še dejal Waldner.