Kdo bo dal v teh težkih časih denar za univerzijado, to je zdaj ključno vprašanje. Foto: BoBo
Kdo bo dal v teh težkih časih denar za univerzijado, to je zdaj ključno vprašanje. Foto: BoBo
Utegne se zgoditi, da bo Maribor v okviru univerzijade 2013 gostil le smučarske tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Janša
Bo nova vlada naklonjena univerzijadi? Foto: MMC RTV SLO
Izteka se čas za potrditev jamstva o Univerzijadi 2013

V soboto, 18. februarja, bo v Lozani zasedal izvršilni odbor Mednarodne univerzitetne športne zveze, ki bo želel slišati tisto, kar so z geslom že obljubljali mariborski prireditelji: Pripravljeni smo. Realnost je drugačna. Zdi se, da celo večni optimist Tone Vogrinec, predsednik organizacijskega odbora zimske univerzijade, izgublja upanje, da bo prireditev čez slabo leto res pri nas.


Kakšne so zadnje novice glede organizacije univerzijade?
Stanje je isto, kot je bilo, torej nikakršno.

Toda čas se izteka ...

V četrtek imamo ob 13. uri v hotelu Habakuk sejo organizacijskega odbora. Do takrat poskušam dobiti sogovornike na mestni občini Maribor oziroma državi, da bi se lahko odločili, kako naprej. Ali naj obupamo ali pa bomo le videli luč na koncu predora.

Kdaj se boste sestali z županom Maribora Francem Kanglerjem?
Žal je župan v tujini in bo tri dni odsoten. Nujno bi se morali sestati, da vidimo, kakšen je odnos Maribora do univerzijade in kakšna je relacija z novo vlado. Rad bi se sestal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, vsaj za 15 minut, da mu vse obrazložim. Ne vem, ali me bo ob obilici dela lahko sprejel, toda pred četrtkom bi se rad sestal tako s predstavniki mesta Maribor kot države.

Verjetno bolj računate na pomoč države kot mesta Maribor?
Prav gotovo. Če bomo odpovedali prireditev, se ne bo osramotil Maribor, ampak vsa Slovenija. Čeprav, tudi mariborska občina se ne sme delati, da se nje to ne tiče. Morali bi vsaj s kakim kreditom zagotoviti del sredstev.

Janez Janša je za Večer izjavil, da od leta 2008 niste zgradili nobenega objekta. Da se ni nič naredilo v treh letih!
Menim, da predsednik vlade nima vseh potrebnih informacij. Organizacijski odbor ni bil nikoli sestavljen zato, da bo gradil objekte. Kritika, da ni bilo nič zgrajenega, ne more biti naslovljena na račun organizacijskega odbora. Odbor je pristojen za organizacijo, ne za gradnjo objektov, saj nima sredstev. Gradnja in lastništvo objektov sta v pristojnosti občin.

Koliko denarja potrebujete za organizacijo?
Če se ne bo zidalo, bi potrebovali 15 milijonov za organizacijo oziroma nekaj več, če bodo prizorišča raztresena po vsej Sloveniji, kar pa seveda ni v skladu s prvotno idejo, da bi bili vsi športniki, podobno kot na olimpijskih igrah, skupaj. Poleg tega organizacijski odbor takšne izvedbe tekmovanja ne bi hotel prevzeti in bi morali sestaviti nov odbor.

Koliko ljudi je zaposlenih pri projektu univerzijada 2013?
S sodelovanjem mariborske občine smo ustanovili družbo Univerzijada, d. o. o. Direktor je Srečko Vilar, dolgoletni sekretar tekmovanj za zlato lisico, poleg njega sta zaposleni še dve dekleti. Plač niso dobili zadnja dva meseca, poleg tega je za 70 tisoč evrov neplačanih računov.

Izteka se čas za potrditev jamstva o Univerzijadi 2013