V ameriški zvezni državi Maryland lahko predčasno volijo od junija. Foto: Reuters
V ameriški zvezni državi Maryland lahko predčasno volijo od junija. Foto: Reuters

Do volilnega dne 3. novembra nas sicer ločijo še štirje tedni, a po podatkih Projekta ameriških volitev (United States Elections Project), ki ga vodi univerza na Floridi, je svoj glas za novega ameriškega predsednika oddalo že štiri milijone volivcev, kar je 50-krat več kot v enakem obdobju leta 2016, ko je glasovalo 75.000 ljudi.

Tako visoko udeležbo gre pripisati temu, da so nekatere ameriške zvezne države omogočile oddajo glasovnic, tudi po pošti, že zelo zgodaj, tudi pred poletjem, prav tako pa so pristojne oblasti volivce pozivale k dovolj zgodnjemu glasovanju zaradi epidemije. "Še nikoli do zdaj se ni zgodilo, da bi toliko ljudi oddalo svoj glas toliko časa pred samim datumom volitev," je dejal Michael McDonald s floridske univerze, ki projekt nadzira. "Ljudje volijo, ko se odločijo, vemo pa, da jih je veliko sprejelo odločitev že pred časom, ko so si oblikovali mnenje glede Trumpa," dodaja.

Vse višja volilna udeležba na predčasnih volitvah

Sorodna novica Biden povišal prednost pred Trumpom na deset odstotnih točk

McDonald napoveduje, da bi bila lahko volilna udeležba okoli 150 milijonov volivcev, kar predstavlja 65 odstotkov vseh volilnih upravičencev, najvišja stopnja po letu 1908. Za zdaj je zgodnjo oddajo volilnega glasu omogočilo 31 ameriških zveznih držav, "v prihodnih tednih jih bo še več," meni McDonald.

Odstotek volivcev, ki volijo na dan volitev, po podatkih zvezne agencije za volitve upada. Skupno število volivcev se je več kot podvojilo, s 25 milijonov leta 2004 na 57 milijonov leta 2016, kar pomeni povečanje oddanih volilnih glasovnic z ene od petih na dve od petih.

Na za volitve ključni zvezni državi Floridi je za glasovanje po pošti zaprosilo 2,4 milijona demokratskih volivcev, glasovnico je oddalo 282.000, republikancev pa 1,7 milijona, glasovnico je oddalo 145.000.

Ankete napovedujejo manjšo prednost Bidnu

Glede na raziskavo, ki sta jo izvedli agenciji Reuters / Ipsos, naj bi po vsej državi glasovalo pet odstotkov demokratskih volivcev v primerjavi z dvema odstotkoma republikanskih. Namero o glasovanju je izreklo 58 odstotkov demokratskih volivcev v primerjavi s 40 odstotki republikancev.

McDonald sicer poudarja, da predčasna oddaja volilnih glasov upada z bližanjem samega datuma volitev. Bidna glede na anketo Reutersa in Ipsosa podpira 51 odstotkov anketirancev, kar je med eno in dvema odstotnima točkama več kot pretekle tedne. Anketo so na vzorcu 1005 volivcev izvedli 2. in 3. oktobra.