Joe Biden kljub bolezni Donalda Trumpa nadaljuje kampanjo. Njegov tabor je sicer začel umikati oglase, v katerih neposredno napadajo Trumpa. Foto: Reuters
Joe Biden kljub bolezni Donalda Trumpa nadaljuje kampanjo. Njegov tabor je sicer začel umikati oglase, v katerih neposredno napadajo Trumpa. Foto: Reuters
Sorodna novica Vrhovno sodišče na prelomnici ali kaj je v resnici volja ameriškega ljudstva?

Bidna glede na anketo Reutersa in Ipsosa podpira 51 odstotkov anketirancev, kar je med eno in dvema odstotnima točkama več kot pretekle tedne. Anketo so na vzorcu 1005 volivcev izvedli 2. in 3. oktobra, Trump je okužbo z novim koronavirusom potrdil 2. oktobra.

Trump podpore svojih volivcev ob tem ne izgublja, številni med njimi so se zbrali pred vojaško bolnišnico Walter Reed, kjer je Trump hospitaliziran. Podpira ga 41 odstotkov anketirancev. Štirje odstotki podpirajo kandidate tretjih strank, še štirje odstotki pa niso odločeni.

V ločenih anketah medijev NBC News in Wall Street Journal, ki so ju izvedli po prvem televizijskem soočenju in pred Trumpovo okužbo, ima Biden (53 odstotkov) 14 odstotnih točk prednosti pred Trumpom (39 odstotkov), kar je prav tako največ med anketami teh dveh medijskih hiš.

Večina Američanov meni, da Trump koronavirusa ni jemal dovolj resno

Sorodna novica Trump prejel odmerek steroida, v Belo hišo bi se lahko vrnil v ponedeljek

Dobri dve tretjini anketiranih Američanov (65 odstotkov) sta po anketi Reuters in Ipsosa prepričani, "da se Trump najverjetneje ne bi okužil z novim koronavirusom, če bi ga obravnaval resneje". Kar 72 odstotkov Američanov (anketa ABC Newsa in Ipsosa) pa meni, da Trump ni dovolj resno jemal možnosti okužbe in da ni uporabljal "ustreznih preventivnih ukrepov glede osebnega zdravja".

Ameriški predsednik je večkrat skušal zmanjšati pomen virusa in trdil, da bo izginil sam od sebe. Novi koronavirus je imenoval "kitajska gripa" oz. "Vuhan virus", zdaj ko je z njim okužen tudi sam, pa ga je poimenoval "koronavirus ali kakor koli ga hočete imenovati".

Američani Trumpu glede pandemije ne zaupajo

Anketirani Američani Trumpu ne zaupajo glede covida-19. 34 odstotkov jih meni, da jim Trump govori resnico, 55 odstotkov pa da ne. 57 odstotkov Američanov ob tem ne odobrava predsednikovega odgovora na pandemijo.

Trumpova zborovanja začasno prekinjena, Biden nadaljuje kampanjo

67 odstotkov želi, da se predvolilni shodi z osebno udeležbo prekinejo. Bidnova kampanja je v petek sporočila, da bodo v času Trumpove bolezni umaknili proti njemu usmerjene oglase, vendar tega še niso v celoti storili, poroča televizijska mreža CBS.

Biden na predvolilnem dogodku s sindikati v prevozništvu. Foto: Reuters
Biden na predvolilnem dogodku s sindikati v prevozništvu. Foto: Reuters

Trumpova kampanja je zaradi bolezni predsednika odpovedala petkovo zborovanje na Floridi in sobotno v Wisconsinu, o prihodnjih dogodkih pa bodo odločali o vsakem primeru posebej, poroča New York Times.

Bidnov tabor je po informaciji o okužbi predsednika nekoliko okleval s postopkom kampanje, po negativnih izvidih pri nekdanjem podpredsedniku pa so se odločili kampanjo nadaljevati.

"Nekoliko bolj sem izpostavljen, saj v tem položaju ne želim kritizirati predsednika in prve dame," je dejal Biden na virtualnem dogodku s člani transportnega sindikata. Trumpa nato ni osebno napadal, je pa obsodil njegovo administracijo, ker niso od uporabnikov javnega prevoza zahtevali uporabe mask.

Ni še znano, kako bo Trumpova bolezen vplivala na potek predsedniških debat. 59 odstotkov anketirancev meni, da bi morali soočenja preložiti do Trumpovega okrevanja. Naslednje soočenje je sicer predvideno za 15. oktober. V četrtek pa naj bi se soočila podpredsedniška kandidata, republikanec Mike Pence in demokratka Kamala Harris.

V neopredeljenih zveznih državah kandidata izenačena

Mesec dni pred volitvami Biden ohranja prednost v javnomnenjskih raziskavah, ki se po Trumpovi okužbi celo povečuje. Vendar ankete niso zanesljiv kazalnik pred volitvami. Predsedniški kandidat mora namreč osvojiti dovolj glasov v različnih zveznih državah. Ankete kažejo, da sta Trump in Biden v zveznih državah, kjer podpora še ni jasna, skorajda izenačena.