Joe Biden, ki je bil na začetku meseca izvoljen za naslednjega predsednika ZDA, je v torek predstavil ekipo šestih članov svoje vlade. Foto: Reuters
Joe Biden, ki je bil na začetku meseca izvoljen za naslednjega predsednika ZDA, je v torek predstavil ekipo šestih članov svoje vlade. Foto: Reuters

"Do zdaj ni bilo ovir in jih tudi ne pričakujem," je dejal Joe Biden v svojem prvem intervjuju za NBC. Ob tem je potrdil, da s predsednikom Trumpom še vedno nista govorila in da ne pričakuje zamud z nastopom funkcije zaradi zavlačevanja Trumpove administracije.

"Začetek je res nekoliko počasen, a pred nami sta še dva meseca, zato menim, da nam bo z malo hitrejšim tempom uspelo," je dejal Biden. Prisega novega ameriškega predsednika bo 20. januarja.

Biden: To ne bo tretji Obamov mandat

Nekdanji podpredsednik Baracka Obame je še dejal, da njegovo predsedovanje ne bo "tretji Obamov mandat", saj "so v popolnoma drugačnem svetu, kot je bil v času administracije Obama – Biden. ZDA se vračajo in so pripravljene voditi svet in ne umikati se iz njega."

Sorodna novica Trump privolil v začetek tranzicije. Biden predstavlja ključne člane administracije.

Novoizvoljeni predsednik ZDA do zdaj ni imel dostopa do proračunskih sredstev, do zveznih agencij in do zvezne policije FBI, ki vodi postopke pregleda preteklosti ministrskih in drugih kandidatov za visoke vladne položaje, prav tako ni imel dostopa do obveščevalnih poročil. Predsednik Trump, ki še vedno ne priznava volilnega izida, je sicer privolil v sprostitev 6,3 milijona dolarjev proračunskih sredstev, namenjenih za prenos oblasti. Biden bo dobival tudi obveščevalna poročila.

Do zdaj je že izbral šest članov svoje administracije. Anthony Blinken bo na mestu zunanjega ministra, John Kerry bo pristojen za vprašanje podnebnih sprememb, Avril Haines bo kot prva ženska vodila obveščevalno službo, Alejandro Mayorkas bo prvi latinskoameriški minister za domovinsko varnost, Jake Sullivan svetovalec Bele hiše in Linda Thomas-Greenfield bo ameriška zastopnica v Združenih narodih.

Trump naj bi pomilostil Flynna

V ZDA odmeva napoved predsednika Trumpa, da bo še pred koncem svojega mandata izvedel več pomilostitev, med njimi tudi nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Michaela Flynna, ki je lagal agentom FBI-ja med preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, poroča New York Times.

Bidnu čestital tudi Ši

Medtem je Bidnu za zmago na volitvah čestital tudi kitajski predsednik Ši Džinping. V telegramu Bidnu je Ši zapisal, da se morata obe državi zavzemati za to, da ne bi bilo konfliktov ali konfrontacije, za vzajemno spoštovanje in sodelovanje, ki bo koristilo obema stranema. Tako bi prispevali k svetovnemu miru in razvoju, je dodal, poročanje kitajskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sicer novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku čestitalo že sredi meseca. Tedaj so v Pekingu izrazili upanje, da se bodo odnosi med državama izboljšali.

Predsedovanje Trumpa so namreč zaznamovale tudi naraščajoče napetosti v odnosih s Pekingom in trgovinska vojna s Kitajsko, ki jo je trenutni ameriški predsednik označil kot največjo grožnjo ZDA in svetovni demokraciji. Trump krivi Kitajsko tudi za pandemijo covida-19.

Ruski predsednik Vladimir Putin medtem Bidnu še ni čestital.

Rohani je
Rohani je "konec obdobja trumpizma" označil za manifestacijo zmage iranskega ljudstva in poraz sovražnika v gospodarski vojni. Trump je po njegovem mnenju zakrivil "najhujše zločine v zgodovini ZDA proti neodvisnim ljudstvom, posebej iranskemu in palestinskemu". Foto: Reuters

Rohani: Iran in ZDA se lahko vrnejo v čas pred Trumpom

Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem dejal, da se lahko Iran in ZDA vrnejo v čas pred Trumpovim predsednikovanjem. Če bi imela Bidnova vlada politično voljo, bi lahko bili odnosi med državama zelo drugačni, je dejal Rohani v televizijskem nagovoru.

"Iran in ZDA se lahko odločijo in oznanijo, da se bodo vrnili v razmere na dan 20. januarja 2017," je po poročanju Al Džazire dejal Rohani. Po njegovih besedah bi bila to lahko "izjemna rešitev za številne težave".

Obenem je Rohani dejal tudi, kaj Iran pričakuje od Bidna. Predvsem pričakujejo, da bo nova ameriška vlada "izrecno obsodila Trumpove politike do Irana". Te politike je Rohani označil za "nasprotne človekovim pravicam in teroristične".

Trump se je maja 2018 odločil za enostranski umik ZDA iz mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015, nato pa z ZDA še okrepile sankcije zoper Iran, ki hromijo gospodarstvo te države, stopnjevale pa so se tudi v času boja proti pandemiji covida-19, ki je to bližnjevzhodno državo močno prizadela.

Biden predstavil del svoje vlade