Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v Wilmingtonu v Delawaru govoril o odprtju šol v času epidemije. Foto: Reuters
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v Wilmingtonu v Delawaru govoril o odprtju šol v času epidemije. Foto: Reuters

V svojem domačem kraju v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware je demokratski predsedniški kandidat Joe Biden komentiral predvsem varnost v šolah ob vstopu v novo šolsko leto v času epidemije. Vračanje otrok v šole je opredelil kot izredne razmere, v katerih bi morala pomagati zvezna vlada, na primer z razkužili in zaščitnimi maskami. "Namesto, da seješ strah in delitve, raje poskrbi za to, da se lahko otroci varno vrnejo v šole," je Trumpu sporočil Biden.

Nekaznovani policisti

Na novinarsko vprašanje, ali se strinja s svojo podpredsedniško kandidatko Kamalo Harris, da bi morali zoper policista, ki sta ustrelila temnopolta Jacoba Blaka in ubila Breonno Taylor, vložiti obtožnico, odgovoril: "Mislim, da je najmanj, kar bi se lahko storilo, da se zoper njih vloži obtožnica."

Biden se odpravlja v Wisconsin

Jacoba Blaka je policist 23. avgusta v Kenoshi v Wisconsinu sedemkrat ustrelil v hrbet, ko je ta vstopal v svoj avtomobil, v katerem so bili njegovi trije otroci, zaradi česar je paraliziran od hrbta navzdol. V primeru Breonne Taylor pa so policisti vdrli v napačno stanovanje med racijo in jo ubili. Dogodek se je zgodil v Louisvillu v Kentuckyju že 13. marca letos, proti nobenemu izmed policistov pa še ni bil vložen uradni postopek. Preiskave sicer potekajo. V primeru Blaka je eden izmed policistov sicer izgubil svoje delo, dva pa sta začasno suspendirana, do končanja preiskave.

Biden se bo v nasprotju s Trumpom sestal z Blakovo družino

Biden bo danes obiskal mesto Kenosha, kjer so po policijskem streljanju na Jacoba Blaka izbruhnili protesti, me katerimi so bili tudi izgredniki. Foto: Reuters
Biden bo danes obiskal mesto Kenosha, kjer so po policijskem streljanju na Jacoba Blaka izbruhnili protesti, me katerimi so bili tudi izgredniki. Foto: Reuters

Biden je pri tem omenil tudi incident, ko je "skrajno levičarski aktivist", kot ga označujejo ameriški mediji, ubil Trumpovega podpornika prejšnji teden na protestih v Portlandu v Oregonu. "Primer bi morali preiskati. Naj pravni sistem opravi svoje delo. Zagotovimo, da bo pravici zadoščeno." Ob tem je naznanil, da bo tudi sam obiskal Kenosho, kar je pred dnevi storil tudi Trump, le da se bo Biden sestal z Blakovo družino. Trump je snidenje zavrnil, saj naj bi družina obisk pogojevala s prisotnostjo odvetnikov.

To bo Bidnova prva daljša pot, odkar je v ZDA marca izbruhnila pandemija novega koronavirusa, in prva pot v Wisconsin po dveh letih. Avgusta zaradi pandemije ni šel niti na demokratsko konvencijo v Milwaukee.

Trump znova o nasilni drhali

Na ločenem medijskem dogodku, v skoraj sosednji Severni Karolini (razmejuje ju le zvezna država Virginija) pa je Trump znova govoril o "nasilni drhali", ki razume le eno ‒ močno silo.

Ob tem je pozval svojo administracijo, naj preuči možnosti, da bi oklestili zvezna sredstva, namenjena financiranju "anarhističnih sodišč" v mestih New York City, Seattlu, Washingtonu, Portlandu in Oregonu.

Svoje politične nasprotnike na demokratski strani je označil za popolne blazneže s hudimi težavami. Z govorom je pohitel, ker ga je ujela nevihta, pred umikom pa je ob pogledu na strelo dejal, da kot kaže tudi bog pozdravlja njegov dogodek.

Ameriški predsednik Trump je šel ob obletnici zmage nad Japonsko 2. septembra 1945 v Wilmington na uradni obisk ob razglasitvi mesta za dediščino druge svetovne vojne. S seboj je pripeljal tudi 97 let starega veterana druge svetovne vojne, ki ga je pripeljal s svojim letalom:
Ameriški predsednik Trump je šel ob obletnici zmage nad Japonsko 2. septembra 1945 v Wilmington na uradni obisk ob razglasitvi mesta za dediščino druge svetovne vojne. S seboj je pripeljal tudi 97 let starega veterana druge svetovne vojne, ki ga je pripeljal s svojim letalom: ""Ta je 100-odstotno bister. Poznam 78-letnega, ki ni tako bister," je z mislijo na 77-letnega Bidna dejal Trump. Foto: Reuters

Biden v rahli prednosti pred Trumpom

Severna Karolina, ki je letos ena od odločilnih držav, v petek začne volivcem pošiljati glasovnice po pošti. Doslej jih je zahtevalo 313.000 demokratov, 183.000 neodvisnih in le 93.000 republikancev, ki bodo šli 3. novembra raje volit v živo.

Glede na javnomnenjske raziskave je Biden v rahli prednosti pred Trumpom. Če je še julija vodil za deset volilnih točk, so zdaj njegova prednost treh volilnih točk. Nestrankarska komisija za televizijska soočenja predsedniških kandidatov je medtem objavila imena voditeljev treh predsedniških in enega podpredsedniškega soočenja.

Prvo bo 29. septembra v Clevelandu vodil Chris Wallace s televizije Fox News, drugo 15. oktobra v Miamiju Steve Scully s televizije C-SPAN, tretje pa 22. oktobra v Nashvillu Kristen Welker s televizije NBC. Soočenje podpredsedniških kandidatov Mika Pencea in Kamale Harris pa bo 7. oktobra v Salt Lake Cityju vodila novinarka časopisa USA Today Susan Page.

Kandidata si bosta morda blizu že čez nekaj dni

Predstavniki obeh kandidatov so v sredo presenetili z najavo, da bosta tako Trump kot Biden počastila spomin na teroristične napade 11. septembra 2001 v Shanksvillu v Pensilvaniji, kjer se je zrušilo eno od štirih ugrabljenih letal.

Politiki so do zdaj drli v New York ali Washington, vendar je letos Pensilvanija znova odločilna za izid predsedniških volitev in oba bosta tam. Ni še sicer jasno, ali bo prišlo do bližnjega srečanja. Trump pelje v Pensilvanijo tudi prvo damo Melanio Trump in namerava imeti govor, čeprav organizatorji proslave zaradi pandemije novega koronavirusa napovedujejo le 20-minutno slovesnost.