Na odru zadnjega dne nacionalne republikanske konvencije v Beli hiši ameriški predsednik Donad Trump z ženo Melanio Trump (desno) in hčerjo Tiffany Trump. Foto: EPA
Na odru zadnjega dne nacionalne republikanske konvencije v Beli hiši ameriški predsednik Donad Trump z ženo Melanio Trump (desno) in hčerjo Tiffany Trump. Foto: EPA

"Vaš glas bo odločil, ali bomo zaščitili Američane, ki spoštujejo zakon, ali pa bomo podarili prostor vladavini nasilnih anarhistov, agitatorjev in kriminalcev, ki grozijo našim državljanom," se je deset tednov pred predsedniškimi volitvami glasilo sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je na republikanski konvenciji tudi uradno sprejel predsedniško nominacijo.

Trump je imel pri tem v mislih protestnike, ki so po umoru temnopoltega Georgea Floyda in v okviru gibanja Življenja temnopoltih štejejo preplavili ameriška mesta v upanju, da se bo policijsko nasilje nad temnopoltimi državljani v ZDA končalo, policijo pa reformirala.

Tudi republikanci končali konvencijo

Protesti pred Belo hišo

Tudi med samim Trumpovim govorom so le ulico stran od Bele hiše potekali protesti, ki so poskusili predsednikov govor zmotiti z glasno glasbo, a jo je preglasil veličasten in verjetno sporen ognjemet, ki si ga je z odra ogledala celotna Trumpova družina. Ognjemet, podoben tistemu, ki ga izvedejo na dan neodvisnosti, je bil izveden s travnika National Mall, ki je prav tako javna last. Demokrati namreč opozarjajo, da je Trump kršil zakon, ki prepoveduje uporabo javne lastnine za strankarske namene.

Republikanska konvencija se je končala  z ognjemetom okoli Washingtonovega spomenika, kar se sicer izvede le 4. julija, na dan neodvisnosti ZDA. Foto: EPA
Republikanska konvencija se je končala z ognjemetom okoli Washingtonovega spomenika, kar se sicer izvede le 4. julija, na dan neodvisnosti ZDA. Foto: EPA

Do zdaj še noben predsednik v sodobni zgodovini ZDA ni imel govora za sprejetje nominacije v Beli hiši. To za predsednika sicer ni prepovedano, je pa za vse druge udeležence.

Več kot tisoč udeležencev dogodka brez zaščitnih mask

Konvencije v rožnatem vrtu Bele hiše se je namreč udeležilo kar 1800 povabljenih, ki niso nosili zaščitnih mask in niso spoštovali medsebojne razdalje.

Koronavirusa oziroma bolezni covid-19, zaradi katere je v ZDA do zdaj umrlo več kot 180.000 ljudi, kar je največ na svetu, se na konvenciji ni veliko omenjalo.

Trump ga je omenil kot "kitajski virus" in zagotovil, da bi bilo žrtev veliko več, če bi bil predsednik Biden, vodja republikanske manjšine v kongresu Kevin McCarthy pa kot "nevidnega sovražnika", za katerega bodo imeli v rekordnem času cepivo.

Celotno dogajanje je za Radio Slovenija povzel dopisnik iz Washingtona Andrej Stopar, rekoč, da je bila Bela hiša "prvič uporabljena, pravzaprav izrabljena v strankarske namene, občinstvo ni upoštevalo nikakršnih ukrepov, republikanci se vedejo, kot da je pandemija stvar preteklosti".

Trump: Demokrati vidijo Američane kot zloben narod

Glede samega sporočila Trumpovega govora pa: enako težo, kot jo je namenil poudarjanju dosežkov svojega predsedovanja, je namenil kritiki demokratom in njihovemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu.

"Te volitve bodo odločile, ali bomo rešili ameriške sanje ali pa bomo dopustili socialistični agendi, da razblini našo obljudeno usodo," je dejal Trump in dodal, da je nacionalna konvencija demokratov prejšnji teden ZDA prikazala kot rasne, družbeno in gospodarsko neenakopravne.

Protesti pred Belo hišo. Foto: EPA
Protesti pred Belo hišo. Foto: EPA

Trump je sicer v uvodu omenil orkan Lauro, ki je v četrtek zjutraj udaril ob obalo Louisiane, koronavirus pa proti koncu dolgega govora, v katerem je nanizal svoje uspehe, grožnje demokratov in slavospeve največji državi na svetu ZDA, ki jo demokrati zaničujejo.

"Zato vam nocoj postavljam zelo preprosto vprašanje – kako lahko demokrati vodijo našo državo, ko pa porabijo toliko časa, da bi jo uničili?" In še: "ZDA ne vidijo kot najbolj svobodno, pravično in izjemno državo na svetu. Namesto tega vidijo zloben narod, ki ga je treba kaznovati."

"Biden bo uničil ameriško veličino"

Trump je Američane opozoril, da jim bodo vzeli Boga, orožje in nastavljali sodnike, ki jim bodo jemali še vse druge pravice. Senatorja Bernieja Sandersa je označil za marksista velikih oči, ki Bidnu kot trojanskemu konju levice ukazuje, kaj naj dela, oba skupaj pa naj bi kot prava komunista imela različne "manifeste". "Biden ni rešitelj ameriške duše, ampak bo uničil ameriško veličino, če bo dobil priložnost za to," je dejal Trump in dodal, da Kitajska navija za Bidna, ker ji bo potem dovolil, da še naprej izkorišča Ameriko. "Delavci ne potrebujejo njegove prazne empatije, ampak delovna mesta," je dejal Trump.

Donald Trump je demokrate obtožil, da nimajo pomislekov o pobijanju devet mesecev starih zarodkov in potem njemu pridigajo o morali. Obtožil jih je, da med recitiranjem prisege zvestobe zastavi na konvenciji niso omenjali Boga. Foto: EPA
Donald Trump je demokrate obtožil, da nimajo pomislekov o pobijanju devet mesecev starih zarodkov in potem njemu pridigajo o morali. Obtožil jih je, da med recitiranjem prisege zvestobe zastavi na konvenciji niso omenjali Boga. Foto: EPA

Zagotovil je, da "drhal" nikoli ne bo vladala ameriškim ulicam, obenem pa, da mora pravosodni sistem kaznovati policijske zlorabe. "Vedno moramo imeti zakon in red," je dejal.

Zadnji dan konvencije, ki je tehnično potekala iz Charlotta v Severni Karolini, dejansko pa tako kot prejšnji teden demokratska virtualno iz različnih delov ZDA s posnetimi govori ali govori v neposrednem prenosu, je imel naslovno temo Dežela veličine.

Sorodna novica Melania Trump v nagovoru pozvala k rasni harmoniji

Ivanka Trump: Washington ga ni spremenil, temveč je on spremenil Washington

Ameriški komentatorji, razen tistih na televiziji Fox News, so se osredotočili na pomanjkanje medsebojne razdalje in mask in se spraševali, kdo od znanih republikancev bo sledil nekdanjemu predsedniškemu kandidatu Hermanu Cainu, ki je ponosno zavračal masko in umrl za covidom-19, s katerim se je okužil na Trumpovem zborovanju v Tulsi 20. junija.

Visok davek epidemije covida-19, ki so ga utrpeli prebivalci ZDA, je delno priznala le predsednikova hči Ivanka Trump, ki je izrazila priznanje zdravstvenim delavcem, sožalje žrtvam in sorodnikom ter zagotovila, da je oče trpel vsak dan ob spremljanju števila umrlih. Ivanka je dejala, da Amerika potrebuje "velikega bojevnika" v Beli hiši še štiri leta.

"Washington ga ni spremenil, kot spreminja politike, ampak je Trump spremenil Washington," je zagotovila. Bidna je opredelila kot prazno posodo, ki dela, kar zahtevajo mediji in levica, Trump pa ne izdaja svojih prepričanj za dobrikanje eliti. "Rada te imam, ker si stvaren, spoštujem te, ker si učinkovit."

Ivanka Trump je kot edina govornica na zadnjem dnevu republikanske konvencije omenila davek, ki ga je imela v ZDA epidemija covida-19. Foto: EPA
Ivanka Trump je kot edina govornica na zadnjem dnevu republikanske konvencije omenila davek, ki ga je imela v ZDA epidemija covida-19. Foto: EPA

Zakon in red ter podpora policiji

Toliko temnopoltih, kot jih je bilo v četrtek na republikanski konvenciji, na demokratski konvenciji ni bilo. Svetovalec za domačo politiko Ja'Ron Smith je poudarjal predsednikovo empatijo do družine umrlih v nasilju in zagotovil, da so temnopolti zanj prioriteta.

Nastopil je minister za stanovanjsko politiko Ben Carson, ki je zavrnil demokratske obtožbe o Trumpovem rasizmu, Alice Johnson, ki ji je Trump s posredovanjem starlete Kim Kardashian znižal zaporno kazen zaradi mamil in jo izpustil po 22 letih, pa je bila razumljivo polna hvale na njegov račun.

Sorodna novica Trump nominiran: "Demokrati lahko volitve dobijo, le če jih ukradejo"

Po drugi strani pa je bil glavni poudarek zadnjega dne konvencije zakon in red ter podpora policiji, ki se je znašla pod plazom obtožb o rasizmu in nasilju. Vodja sindikata newyorških policistov Pat Lynch je zagotovil, da ni druge izbire kot Trump za vse tiste, ki si želijo varnost, saj bodo demokrati po njegovih besedah policiji zvezali roke in ji vzeli denar.

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je opisoval mesto, v katerem vladajo neznosne razmere in kriminal ter umiranje na vsakem koraku. "Ne smemo dovoliti, da demokrati naredijo Ameriki to, kar so naredili New Yorku," je dejal na presenečenje svojih someščanov. Vodja senatne večine Mitch McConnell pa je pozval Američane, naj poskrbijo, da bodo republikanci ohranili večino v senatu, sicer jim bodo demokrati ukazovali, kakšne avtomobile naj vozijo in koliko hamburgerjev lahko pojedo.

Trump zaostaja za Bidnom

Predsedniška kampanja, v kateri Trump po anketah zaostaja za Bidnom, bo zdaj tekla naprej, naslednji veliki dogodek pa bo konec septembra, ko bo prvo od skupaj treh televizijskih soočenj predsedniških kandidatov.

Biden ni dobil večje javne podpore po svoji konvenciji, za kar niti ni bilo časa, saj je bila republikanska takoj za demokratsko. Za zdaj še ni znano, ali je imel od svoje konvencije kaj koristi Trump. Demokrati pa so imeli vsaj v prvih treh dneh večjo gledanost kot republikanci – povprečno na dan 19,57 milijona gledalcev, republikanci pa 16,52 milijona.

Trump v okviru strankarske konvencije imel govor pred Belo hišo