Pete Buttigieg, ki bo v novi demokratski vladi pristojen za ceste, železnice, letališča in pristanišča, je poročen z možem Chastenom od leta 2018, v zgodovino pa se je vpisal kot prvi istospolno usmerjeni župan mesta South Benda v Indiani. Foto: EPA
Pete Buttigieg, ki bo v novi demokratski vladi pristojen za ceste, železnice, letališča in pristanišča, je poročen z možem Chastenom od leta 2018, v zgodovino pa se je vpisal kot prvi istospolno usmerjeni župan mesta South Benda v Indiani. Foto: EPA

Pete Buttigieg je v uvodu predsedniške nominacijske kampanje demokratske stranke zmagal na zborovanjih v Iowi skupaj s senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom. Po nekaj tednih, ko je začel Joe Biden pridobivati prednost pred protikandidati, pa je iz tekme odstopil in podprl Bidna.

Biden se bo javno cepil proti covidu-19

Joe Biden je sporočil, da mu zdravstveni strokovnjaki priporočajo, naj se čim prej cepi proti covidu-19 in da bo to storil takoj, ko bo mogoče. Ne želi pa ustvarjati vtisa, da prehiteva vrsto, zato se bo cepil, ko bo na vrsti.

Javno cepljenje so pred časom že napovedali nekdanji predsedniki ZDA Barack Obama, George Bush mlajši in Bill Clinton. S koronavirusom se je po podatkih univerze Johns Hopkins v ZDA do zdaj okužilo že 16,7 milijona ljudi, umrlo pa jih je 303.000.

"Nominacija Peta Buttigiega je še ena prelomnica v desetletja trajajočih prizadevanjih, da bodo predstavniki LGBTQ zastopani v vladi," je med drugim sporočila predsednica Inštituta zmage LGBTQ. Vendar pa je nominacija Buttigiega že sprožila kritike med podporniki gibanja Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter), ki si prizadeva ustaviti policijsko nasilje nad temnopoltimi ZDA. Biden je nedavno dejal, da se počuti, kot da je vsako novo imenovanje "za nekoga zmaga in za drugega poraz".

Omenjeno gibanje namreč Buttigiegu "zameri" vodenje postopka po policijski ustrelitvi temnopoltega moškega v South Bendu leta 2019.

Biden želi izpeljati velike infrastrukturne spremembe

Biden, ki se zaveda, da s svojimi odločitvami ne bo naletel na splošno podporo, je 38-letnega Buttigiega primerjal s svojim pokojnim sinom Beaujem. Tudi Buttigieg je namreč vojaški veteran.

Sorodna novica Elektorji potrdili Bidnovo zmago. Biden: Zmagala je volja ljudstva.

"To je največji kompliment, ki ga lahko komu dam. Obljubim vam, da boste do konca svojega življenja videli veliko več Peta, kot boste videli mene," je dejal Biden marca na predvolilnem dogodku.

Novi ameriški predsednik namerava med svojim predsedovanjem izpeljati velike infrastrukturne projekte, ki jih bo vodil ravno Buttigieg, vendar pa bodo morali demokrati za to najprej dobiti večino v senatu, sicer se Bidnu napoveduje blokada pobud. Republikanski senatorji namreč nameravajo po Bidnovi zmagi nad Donaldom Trumpom omejiti zvezno proračunsko porabo.

Ravno zato je Biden ob obisku ameriške zvezne države Georgie pozval volivce, naj 5. januarja v drugem krogu senatnih volitev izvolijo demokratska kandidata. "Ste pripravljeni izvoliti senatorja, ki bosta rekla da in ne le ne? Toliko lahko storimo za izboljšanje življenj prebivalcev Georgie in ZDA. Ampak potrebujemo senatorje, ki so to pripravljeni storiti," je dejal na zborovanju v Atlanti, kjer so se njegovi podporniki zaradi epidemije zborovanja udeležili v avtomobilih.

Če večino v senatu ohranijo republikanci, ki v dveh senatnih tekmah Georgie potrebujejo le eno zmago, se Bidnu napovedujeta najmanj dve leti senatnih blokad za vse malce ambicioznejše načrte. Če oba sedeža osvojijo demokrati, bo Biden vladal nekoliko lažje, ker bodo imeli demokrati ob razporeditvi sedežev v senatu 50:50 glas večine, ki ga bo po ustavi dala podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Oblikovanje predsedniškega vladnega kabineta

Za ministrico za energijo namerava Biden imenovati nekdanjo guvernerko Michigana Jennifer Granholm, na mesto ministrice za notranje zadeve pa kongresnico iz Nove Mehike Deb Haaland. Ministrstvo za notranje zadeve je v ZDA pristojno za narodne parke in indijanska plemena, ne pa za policijske zadeve.

Ameriški mediji prav tako poročajo, da bo Biden na mesto novega vodje urada Bele hiše za notranjo podnebno politiko imenoval Gino McCarthy, ki je v vladi predsednika Obame zasedala položaj upraviteljice Agencije za zaščito okolja (EPA). Pod njenim vodstvom je EPA uvedla številne nove regulacije za varstvo okolja, ki jih je Trump v svojem mandatu odstranil.