Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva v petek. Prvih 2,9 milijona odmerkov so že v nedeljo začeli razpošiljati po vseh zveznih državah.

Cepivo proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech je 95-odstotno učinkovito. Odmerke cepiva, shranjene v zabojih s suhim ledom, ki ohranja temperaturo pri minus 70 stopinjah Celzija, so v nedeljo odposlali iz tovarne podjetja Pfizer v Kalamazooju v Michiganu.

Cepivo že razposlali

Prednostno bodo cepili zdravstvene delavce in starejš. Med tistimi, ki naj bi bili cepljeni prvi, so tudi tesni sodelavci administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa in podpredsednika Mika Penca. To je potrdila tudi njegova administarcija, a je predsednik nekaj ur kasneje naznanil, da je svojo odločitev preklical.

"Zaposleni v Beli hiši bi morali biti cepljeni, a bodo kasneje, razen, če to ne bo nujno," je zapisal Trump v tvitu. "Prosil sem za to spremembo. Tudi sam nisem na seznamu za cepitev, a se bom cepil, ko bo čas za to. Hvala!".

Sorodna novica "Nov ameriški dan D": začetek razpošiljanja cepiva proti covidu-19

Cepljenje ni priporočljivo za tiste s hudimi oblikami alergije

FDA je sporočil, da se cepivo lahko uporablja za starejše od 16 let, odsvetuje pa cepljenje tistih, ki imajo zgodovino hudih alergičnih reakcij. Prav tako morajo biti mesta za cepljenje opremljena z ustrezno zdravstveno opremo za odgovor na alergične reakcije.

ZDA v epidemiji najbolj prizadeta država na svetu

Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA od začetka pandemije potrdili že več kot 16 milijonov okužb z novim koronavirusom. V absolutnih številkah je to več kot v kateri koli drugi državi na svetu.

V zadnjih petih dneh so potrdili 1,1 milijona okužb. Število smrti zaradi covida-19 se približuje številki 300.000. V soboto so potrdili 2368 smrti, v petek pa več kot 3300. Do zdaj je v ZDA umrlo 297.843 bolnikov s covidom-19.

Pfizerjevo cepivo je poleg ZDA doslej odobrilo še pet držav, in sicer Velika Britanija, Bahrajn, Kanada, Savdska Arabija in Mehika.

V ZDA se začenja množično cepljenje

Ljudi cepijo tudi v Kanadi in drugje po svetu

Cepljenje proti covidu-19 so manj kot teden dni po odobritvi cepiva Pfizerja in BioNTecha začeli tudi v Kanadi. Kot prvo so cepili negovalko Anito Quidangen iz bolnišnice v Torontu, ki dela s covidnimi bolniki. V državo je že prispelo prvih 30.000 odmerkov cepiva, ki so jih razdelili v 14 mest po državi, prednost pri cepljenju bodo imeli starejši in zdravstveni delavci, poroča britanski BBC.

Na Bližnjem vzhodu so v Abu Dabiju prav tako začeli s cepljenjem javnosti, pet dni po tem, ko so Združeni arabski emirati odobrili uporabo cepiva kitajskega farmacevtskega velikana Sinopharm. V Aziji pa se je Singapur pridružil državam, ki so odobrile uporabo cepiva Pfizerja in BioNTecha, med katerimi so Velika Britanija, Kanada, Bahrajn, Savdska Arabija, Mehika in ZDA.