Trenutna obarvanost ZDA po volitvah. V modro obarvanih državah je slavil Biden, v rdeče obarvanih pa Trump (projekcija agencije Associated Press). Foto: MMC RTV SLO
Trenutna obarvanost ZDA po volitvah. V modro obarvanih državah je slavil Biden, v rdeče obarvanih pa Trump (projekcija agencije Associated Press). Foto: MMC RTV SLO

Za izvolitev je potrebnih 270 od 538 elektorskih glasov. AP poroča, da jih ima Biden 264, Trump pa 214. Biden tako za zmago potrebuje le še uspeh v Nevadi (v tem primeru bi imel točno 270 glasov), v kateri je po nekaterih projekcijah trenutno v vodstvu, po drugih sta izenačena.

Podatki ob 18. uri po slovenskem času. Vir in foto: Reuters
Podatki ob 18. uri po slovenskem času. Vir in foto: Reuters

Trump za zmago potrebuje elektorske glasove v Severni Karolini (15), Georgii (16), Nevadi (6) in Pensilvaniji (20), kjer izidi še niso znani. V tem primeru bi imel 271 elektorskih glasov, z Aljasko(3), kjer tudi še niso znani izidi, napovedi pa kažejo na njegovo zmago, pa 274.

Donald Trump je v prvem današnjem tvitu pozval k ustavitvi štetja, Joe Biden je vnovič poudaril, da je treba upoštevati vsak glas. Popoldne po krajevnem času je znova nagovoril javnost. Kot je pojasnil, sta s Kamalo Harris preživela dopoldne na brifingih glede razmer v povezavi s pandemijo covida-19 in gospodarskimi razmerami. "V Ameriki so volitve svete. To je način, kako ljudje izrazijo svojo voljo. In to je volja volivcev, nikogar drugega. Vsak glas mora biti štet." Ob tem je dodal, da imajo še naprej dober občutek glede razvoja dogodkov. "Ne dvomim, da bova, ko bo štetja konec, razglašena za zmagovalca. Vse pozivam, naj ostanejo mirni. Proces je poteka, štetje se končuje. Kmalu bomo vedeli."

Prvič po sredi je javnost v četrtek popoldne po lokalnem času nagovoril tudi Trump. "Če štejete zakonite glasove, zlahka zmagam." Kot je dejal, ni bilo "nobenega modrega vala, kot so ga napovedovali, temveč je bil nameto tega rdeči val." Javnomnenjske raziskave pred volitvami je označil kot vmešavanje v volitve. Glede glasovanja po pošti je dejal, da je "neverjetno, kako so zgolj za eno stran". Na koncu je dejal, da lahko oba z Bidnom govorita, da sta zmagovalca, toda "občutek imam, da bodo na koncu sodniki tisti, ki bodo odločili."

Nevada: Biden povečal prednost

Novi delni izidi v Nevadi: Joe Biden je tam povečal svojo prednost s 7647 glasov na več kot 11.000 glasov. Biden ima 49,5 odstotka glasov Trump pa 48,5 odstotka, poroča CNN.

Pensilvanija: Izidi mogoče še danes

Državna sekretarka Pensilvanije Kathy Boockvar je dopoldne po lokalnem času dejala, da bi lahko zmagovalca oznanili še danes (po krajevnem času). Kot je dejala, morajo prešteti še okoli 550.000 glasov, a gre štetje hitreje od napovedi. Odločilna je Filadelfija, kjer je treba prešteti še okoli 100.000 glasov po pošti in kjer naj bi Biden prejel 80 odstotkov glasov. Trump v Pensilvaniji vodi, vendar pa njegova prednost kopni: v sredo zjutraj je imel 618.000 glasov prednosti, ob 23.30 po našem času jih ima 93.000. Vrhovno sodišče v Pensilvaniji je pred volitvami odločilo, da morajo upoštevati glasovnice z žigom dneva volitev, ki pridejo do petka. Na popoldanski konferenci pa je dejala, da bo potrebno dalj časa. Prešteti morajo še več stotisoč glasovnic, za kar bodo, ker je bitka za zmago tako tesna, potrebovali več časa, tako da naj bi končali v petek.

Georgia: Trump v prednosti

V Georgii morajo prešteti še okoli 47.000 glasov, je na novinarski konferenci sporočil tamkajšnji volilni uradnik Gabriel Sterling. Stanje velja za 15.00 po krajevnem času.

Trump ima 12.835 glasov prednosti. Da bi zmagal Biden, bi moral osvojiti okoli 64 odstotkov še nepreštetih glasov.

Severna Karolina: Izidi šele prihodnji teden

Izidi naj ne bi bili znani vsaj do 12. novembra. Do takrat imajo tam namreč v skladu s sodno odločitvijo čas za štetje glasovnic. Napovedi kažejo na zmago Trumpa.

Več kot 30 ur po koncu volitev še vedno ni znano, kdo je zmagovalec. Foto: Reuters
Več kot 30 ur po koncu volitev še vedno ni znano, kdo je zmagovalec. Foto: Reuters

Trump vložil več tožb, v Georgii in Michiganu so jih že zavrnili

Po projekciji AP-ja je Biden zmagal v Wisconsinu, ki je tako na svoj račun vpisal 10 elektorskih glasov. Wisconsin je tako druga zvezna država na letošnjih volitvah, ki je spremenila barvo v primerjavi s prejšnjimi volitvami in iz republikanske postala demokratska (druga je Arizona). A Trumpova ekipa je napovedala, da bo v Wisconsinu takoj po objavi izidov vložila zahtevo za ponovno štetje, saj je razlika med kandidatoma manj kot odstotek.

Sorodna novica Volilna matematika: Bidnu zadostuje zmaga v Nevadi, Trump mora za zmago osvojiti več držav

V Michiganu pa so vložili tožbo, s katero zahtevajo prekinitev štetja glasov in ponoven pregled odprtih glasovnic, ki so prišle po pošti. Trdijo namreč, da niso imeli dostopa do več volišč, na katerih bi opazovali odpiranje teh glasovnic in njihovo štetje. Danes je sodnica njihovo tožbo zavrnila.

Trumpova kampanja je oznanila, da je vložila tožbo, s katero zahteva prekinitev preštevanja glasov tudi v Pensilvaniji. "Grde stvari se dogajajo v Pensilvaniji. Spletkarski demokrati skušajo ​vzeti volilno pravico in razredčiti glasove republikancem. Predsednik Trump se z ekipo bojuje proti temu," so sporočili. Posebej v Pensilvaniji Trumpova kampanja zahteva tudi, naj vrhovno sodišče države odloči, ali glasovnice, ki pridejo na volišča tri dni po koncu volitev, veljajo. Vendar pa je vrhovno sodišče ZDA odločilo, naj jih štejejo posebej, če bo o tem znova odločalo po volitvah in jih morda razveljavilo. Popoldne po lokalnem času so vložili novo tožbo, in sicer proti volilnim uradnikom v Philadelphii v zvezni državi Pensilvanija zaradi domnevnega kršenja pravice, da bi lahko Trumpovi opazovalci spremljali štetje glasov.

​Sodišče v Georgii je danes zavrnilo tožbo, ki jo je glede glasovnic, oddanih po pošti, vložila Trumpova ekipa. Trumpova ekipa je v tožbi zapisala, da skušajo volilni uradniki v izid všteti tudi neveljavne glasovnice v Georgii. Za to pa ni podala nobenega dokaza.

Trumpova ekipa je danes vložila tožbo tudi v Nevadi, kjer so po njenih navedbah upoštevali glasove 10.000 ljudi, ki ne živijo več v tej zvezni državi.

Trump je v sredo dejal, da bo šel s tožbami proti preštevanju glasovnic do vrhovnega sodišča ZDA, kjer pa je vprašljivo, ali mu lahko pomaga konservativna večina. V ZDA namreč redno preštevajo glasovnice po končanih volitvah, dokler jih pač ne preštejejo vseh.

Biden: Prešteti je treba vse glasove; Trump: Ustavite štetje

Biden je v četrtek v prvem tvitu znova poudaril, da je treba počakati, da bodo prešteti vsi glasovi. Predtem je imel med čakanjem na izide iz sedmih zveznih držav govor v domačem Wilmingtonu. Ob njem je stala podpredsedniška kandidatka Kamala Harris. Dejal je: "Jasno je, da osvajamo dovolj držav, da bomo zmagali." Dodal je, da še ne bo razglasil zmage, a ko bodo vsi glasovi prešteti, verjame, da bodo zmagali. Prvi Trumpov tvit dneva pa se glasi: "Ustavite štetje!"

Mednarodni opazovalci: Trumpove obtožbe škodujejo zaupanju javnosti

Skupina mednarodnih opazovalcev iz Organizacije za varnosti in sodelovanje v Evropi (OVSE) je obtožbe predsednika Trumpa o volilnih nepravilnostih zavrnila kot "neutemeljene" in dodala, da "škodijo zaupanju javnosti v demokratične institucije". "Pravni postopki in trditve, neutemeljene na dokazih, povzročajo zmedo in zaskrbljenost tako med volivci kot volilnimi uredniki," so zapisali. OVSE-jevi opazovalci so ameriške volitve ocenili kot "tekmovalne in dobro organizirane kljub pravnim nesoglasjem in logističnim izzivom".

Zakaj je treba na izide čakati tako dolgo?
Ameriški predsednik ni izbran z neposrednimi glasovi volivcev, ampak prek elektorskih glasov, ki so glede na število prebivalcev na voljo v posamezni zvezni državi. V večini držav je izid jasen že na volilno noč, zato posamezne medijske hiše naredijo projekcije izidov, čeprav še niso prešteti vsi glasovi, in razglasijo zmagovalca posamezne države.

Letos se zapleta, ker je zaradi pandemije covida-19 veliko, več kot 100 milijonov, Američanov oziroma 68 odstotkov vseh volilo predčasno, tudi po pošti. Preštevanje teh glasovnic pa je počasnejše, saj je treba preveriti podpis volivca in njegove priče, volivčev naslov, glasovnico je treba tudi pogladiti, preden jo vstavijo v poseben stroj za štetje. V nekaterih zveznih državah te postopke sprožijo še pred volilnim dnem, v drugih pa to ni dovoljeno.

V nekaterih državah so veljavne tudi glasovnice, ki prispejo na volilno komisijo tudi po volitvah, a so morale biti oddane na volilni dan, torej 3. novembra. V Pensilvaniji tako ne bodo prešteli vseh glasov še do petka.

Poleg tega je bilo že do zdaj vloženih več kot 300 tožb zaradi domnevnih kršitev volilnih zakonov, pričakujejo pa jih še več.

Projekcija: Volilna udeležba približno 67-odstotna, največja po letu 1900
Po projekciji US Elections Projecta je bila volilna udeležba 66,9-odstotna, kar je največ po letu 1900, ko je volilo 73,7 odstotka volilnih upravičencev. Tokrat je svoj glas oddalo 160 milijonov Američanov. Predčasno je glasovalo več kot 100 milijonov volivcev.

Biden je prejel več kot 72 milijonov glasov, kar je največ v zgodovini volitev.