Štetje glasov v Pensilvaniji. Foto: Reuters
Štetje glasov v Pensilvaniji. Foto: Reuters

Joe Biden ima trenutno 264 elektorskih glasov, Donald Trump pa 214. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov. Če Biden zmaga v Nevadi, bo zbral potrebnih 270 elektorskih glasov. Če Trump osvoji vseh pet držav, torej Nevado, S. Karolino, Georgio, Pensilvanijo in Aljasko, bo imel 274 elektorskih glasov. Po izračunu bi zmagal tudi, če ne bi osvojil Aljaske, ki ima tri glasove. V tem primeru bi jih imel 271.

Kakšno je trenutno stanje v zveznih državah, kjer izidi še niso znani?

  • Georgia: 16 elektorskih glasov

Državni sekretar zvezne države Brad Raffensperger je v sredo zvečer po krajevnem času sporočil, da morajo prešteti še nekaj manj kot 150.000 glasovnic, je poročal AP. BBC navaja število 200.000. V Georgii demokratski kandidat ni zmagal od leta 1992. Biden in Trump sta zelo izenačena.

Volilna udeležba 67-odstotna

Po projekciji US Elections Projecta je bila volilna udeležba 66,9-odstotna, kar je največ po letu 1900, ko je volilo 73,7 odstotka volilnih upravičencev. Tokrat je svoj glas oddalo 160 milijonov Američanov. Predčasno je glasovalo več kot 100 milijonov volivcev.

  • Nevada: Šest elektorskih glasov

Po nekaterih projekcijah vodi Biden, po drugih sta izenačena. BBC poroča, da sta po 85 odstotkih preštetih glasov, štetje bodo nadaljevali danes, kandidata izenačena, oba imata po 49 odstotkov glasov, Biden naj bi imel 7647 glasov prednosti.

Izide naj bi sporočili okoli 18. ure po slovenskem času.

  • Severna Karolina: 15 elektorskih glasov

Trump vodi s prednostjo 76.737 glasov. Prešteti morajo še 116.000 glasovnic. V skladu z odločitvijo oblasti v zvezni državi bodo upoštevali glasovnice, ki bodo po pošti prišle do 12. novembra, če imajo žig z volilnega dneva. Okrožja imajo čas do 13. novembra, da preštejejo vse glasovnice.

  • Pensilvanija: 20 elektorskih glasov

V Pensilvaniji morajo prešteti še okoli milijon glasovnic, veliko na območjih, kjer običajno podpirajo demokratskega kandidata. Tamkajšnje oblasti opozarjajo, da bi lahko trajalo več dni, da preštejejo glasovnice po pošti. Trump ima trenutno 187.000 glasov prednosti.

  • Aljaska: Trije elektorski glasovi

Projekcije kažejo na zmago Trumpa.

Trump v treh državah zahteva prekinitev štetja, v eni pa ponovno

Trumpova ekipa je v Michiganu, Pensilvaniji in Georgii že zahtevala prekinitev štetja, v Wisconsinu pa zahteva ponovno štetje glasov.

Volilna udeležba je bila 67-odstotna. Foto: Reuters
Volilna udeležba je bila 67-odstotna. Foto: Reuters

Kakšna so pravila glede ponovnega štetja?

V Nevadi samodejno ponovno štetje ni pravilo. Do ponovnega štetja lahko pride na zahtevo kandidata ne glede na to, kakšna je razlika med kandidatoma. Zahtevo morajo vložiti v treh delovnih dneh po objavi izidov. Stroške štetja plača kandidat, ki ga zahteva.

V Wisconsinu lahko pride do ponovnega štetja, delnega ali v celoti, na zahtevo kandidata, če je razlika med njima manj kot ena odstotna točka. Za predsedniške volitve velja, da mora biti vložena do 17. ure prvi delovni dan po objavi izidov. Stroške štetja plača kandidat, ki zahteva ponovno štetje, če je razlika več kot 0,25 odstotne točke.

V Michiganu pride do ponovnega štetja samodejno, če sta kandidata izenačena oz. je razlika med njim manj kot 2000 glasov. Zahteva do ponovnega štetja mora biti podana v 48 urah po objavi izidov, plača ga tisti, ki štetje zahteva.

V Pensilvaniji pride do ponovnega štetja samodejno, če je med kandidatoma manj kot 0,5 odstotne točke razlike. Druga pogoja sta lahko še, da najmanj trije volivci s podpisi trdijo, da je šlo za napako pri glasovanju, ali pa se kandidat obrne na sodišče zvezne države s pobudo, da je šlo za napako ali goljufijo. Ko gre za samodejno štetje, mora biti zahteva vložena najpozneje do 17. ure drugi četrtek po volitvah. Če gre za zahtevo po ponovnem štetju, je rok pet dni po volitvah. Stroške ponovnega štetja nosi kandidat, ki zahteva ponovno štetje.

Biden bliže predsedovanju kot Trump