Foto: Reuters
Foto: Reuters

Še več – Harrisova bo januarja zasedla najvišji položaj, kar ga je kadar koli katera koli ženska v zgodovini ZDA. Kar ni uspelo Hillary Clinton, je uspelo Harrisovi.

Kot je to storila na TV-soočenju z Mikom Penceom, ko je s podpredsednikom povsem pometla, je tudi danes, ko je Bidnu po telefonu, sredi jutranjega teka v pajkicah in s slušalkami v ušesih, sporočila, da je zbral dovolj elektorskih glasov za zmago, nakazala, da nikakor ne misli biti v ozadju.

To pač nikdar ni bil slog 56-letne Harrisove, senatorke iz Kalifornije, znane po neusmiljenem privijanju kolegov v senatu – in pred tem obtožencev na sodiščih kot nekdanja javna tožilka Kalifornije.

Sorodna novica Kamala Harris piše zgodovino, a njena preteklost ni ravno progresivna

Na predvolilnih soočenjih je podobno udarila po Joeju Bidnu, ki ga je brez milosti sesula v prah, ko mu je očitala podpiranje rasne segregacije v 70. letih. Z odločnim in čustvenim nastopom, katerega pika na i je bilo razkritje, da je bila tudi ona ena tistih temnopoltih deklic, ki so jih vozili z avtobusom v ločene šole, je Bidna popolnoma razorožila.

A začetni zagon je naglo pošel, Harrisovi pa nikdar ni uspelo zmaterializirati svojega potenciala in spretne retorike v dejansko podporo volivcev. Tudi zato, ker temnopolti volivci niso pozabili njene neusmiljene politike kot tožilke, ki je v zapor zaradi nedolžnih posedovanj marihuane poslala na tisoče in tisoče Afroameričanov.

Taktična izbira

Biden jo je za podpredsednico izbral približno po enaki taktiki, kot je Barack Obama izbral Bidna za svojega podpredsednika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bidnu se je namreč na predsedniških volitvah leta 2008 kot enemu od Obamovih protikandidatov na demokratskih predizborih po svoji stari navadi uspelo ustreliti v koleno, ko je Obamo označil za "prvega čistega, bistrega in na videz prijaznega" afroameriškega kandidata.

Obama je opazko požrl brez večjih pretresov, Bidna pa taktično izbral za podpredsednika kot nekoga, ki bo s svojo belopoltostjo in ugledom političnega veterana lahko pridobival starokopitnejše volivce, ki bi sicer Obamo lahko videli kot preveliko grožnjo.

Biden in Obama sta nazadnje postala dobra prijatelja, Obama naj bi v ozadju vlekel kar nekaj niti pri poenotenju demokratske stranke okoli Bidna in proti Bernieju Sandersu, Biden pa je s podobno logiko za svojo podpredsednico izbral Harrisovo.

Ameriška afiniteta do rekordov

Ta naj bi s svojim etničnim poreklom pritegnila ženske in progresivnejše volivce, ki demokratom očitajo, da so stranka starih belopoltih mož. Nekakšno Bidnovo priznanje, da je prihodnost demokratske stranke morda videti malce drugače, kot je videti sam. Ne toliko introspekcija, bolj oportunistična poteza, katere namen je ustvarjanje (lažne) podobe demokratske stranke kot napredne.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Je precej mlajša in bolj energična od njega, z allstarkami ob hlačnem kostimu, predvsem pa vnaša v dvojec tisti element "zgodovinskega", ki ga imajo Američani vedno radi. Radi imajo rekorde, radi vpise v zgodovinske knjige – pa čeprav Harrisova še zdaleč ni predstavnica kakšne progresivnejše politike. Je pa njena fasada trenutno dovolj, da daje tak vtis.

"Ga. Harris uteleša prihodnost države, ki postaja vse bolj rasno raznolika, pa čeprav so volivci za tistega, ki je na glasovnici napisan nad njo, izbrali 77-letnega belopoltega moža," so zapisali pri New York Timesu.

"Pozdravljajte zgodovino, a na Wall Streetu so dobili kandidata, ki so si ga želeli," je o Kamali Harris dejala Nina Turner, predsednica kampanje Bernieja Sandersa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Da, pozdravljajte zgodovinski trenutek, absolutno. Ni dvoma, da senatorka Harrisova piše zgodovino in gradi na zgodovini drugih temnopoltih žensk pred njo," je dejala Turnerjeva, sicer tudi sama političarka in profesorica, za The Hill. "A volivci, še posebej mladi volivci, milenijci in generacija Z, si želijo vedeti, na kateri strani stojite. Pri Harrisovi tega ni."

Ne, razen simbolični podpori določenim socialnim pobudam prav progresivna Harrisova nikdar ni bila, je pa vsekakor bila vedno ambiciozna – in tega ni skrivala.

Indijsko-jamajške korenine

Rojena je bila v Oaklandu Indijki Shyamali Gopalan, raziskovalki na področju raka in aktivistki, in Jamajčanu Donaldu Harrisu, ki sta se spoznala na univerzi Berkeley v času protestov v 60. letih. Po ločitvi staršev je Kamala odraščala s svojo mamo v tesnem stiku s hindujsko kulturo in tradicijo, večkrat je tudi z njo potovala v Indijo.

Harrisova pogosto omenja svoje indijske korenine. Takole so ji vso srečo zaželeli v Painganaduju, nedaleč od vasi, v kateri je bil rojen Kamalin dedek. Foto: Reuters
Harrisova pogosto omenja svoje indijske korenine. Takole so ji vso srečo zaželeli v Painganaduju, nedaleč od vasi, v kateri je bil rojen Kamalin dedek. Foto: Reuters

Harrisova se sicer identificira kot temnopolta, saj pravi, da se je njena mama popolnoma asimilirala z afroameriško kulturo, ki je v Oaklandu močna, v duhu te kulture pa sta odraščali tudi hčerki Kamala in Maya. "Moja mama je zelo dobro razumela, da vzgaja temnopolti hčerki," je zapisala v svoji avtobiografiji. "Vedela je, da bo njena nova domovina na naju z Mayo gledala kot na temnopolti deklici, zato je bila odločena, da zrasteva v samozavestni, ponosni temnopolti ženski."

Kamala je pet let obiskovala šolo v Montrealu v Kanadi, kjer je takrat delala njena mama, visoko izobrazbo pa nadaljevala v ZDA – dodiplomski študij je opravila na univerzi Howard, ki jo obiskujejo predvsem temnopolti študenti, nato pa je na Univerzi v Kaliforniji diplomirala iz prava.

Kot tožilka je sprva delala v okrožju Alameda, preden je leta 2003 postala okrožna tožilka v San Franciscu, nato pa kot prva ženska in prva temnopolta oseba na mestu javne tožilke Kalifornije. V tistem času si je pridobila status vzhajajoče zvezde v demokratski stranki, kar ji je tudi omogočilo izvolitev v senat leta 2017.

Pod drobnogledom zasebno življenje

Z možem Dougom Emhoffom. Foto: Reuters
Z možem Dougom Emhoffom. Foto: Reuters

Zasebno življenje Harrisove tudi ni popolnoma ušlo medijem.

V 90. letih je močno odmevalo njeno zunajzakonsko razmerje s takratnim županom San Francisca Williejem Brownom – ona je bila takrat stara 29 let, on 60, še vedno poročen, čeprav sta se z ženo razšla. Brown je Harrisovo imenoval na dva visoka položaja, nato pa jo pustil, ko je bil izvoljen za župana – prvega temnopoltega župana San Francisca.

Leta 2014 se je poročila z odvetnikom Dougom Emhoffom in postala mačeha njegovih dveh otrok iz prejšnjega zakona. Emhoff jo je med predvolilno kampanjo redno spremljal in spodbujal, prav tako ne zamudi priložnosti, da bi na družabnih omrežjih izražal svoj ponos ob ženi.

Neusmiljena do posedovanja marihuane

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekateri so Harrisovi očitali, da je naglo pozabila na svoja načela, ko je sprejela podpredsedniško mesto. "Ah, dajte no, tisto je bilo soočenje," je smejoč se odvrnila Harrisova, ko jo je satirik Stephen Colbert v svoji oddaji vprašal, kako lahko tako dobro sodeluje z nekom, ki mu je očitala precej resne stvari na podlagi, tako se je zdelo, močnih osebnih načel.

Šlo je za še eno epizodo v nizu, ko je Harrisova z neznosno lahkoto resno temo obrnila v – šalo. Tako so ji denimo številni zamerili tudi, kako prostodušno je razlagala, kako je na univerzi kadila marihuano in poslušala Tupaca in Snoop Doga.

Senatorka je bila namreč lani gostja v The Breakfast Clubu, oddaji, ki se osredotoča na hiphopersko in afroameriško kulturo, v njej pa se je pomenljivo muzala, ko je omenjala kajenje trave, kot da ne bi kot tožilka lastnoročno spravila v zapor 1.900 kršilcev prav zaradi posedovanja marihuane. Več kot kateri koli njen predhodnik. Še več – Harrisova se je v svoji predvolilni kampanji zavzela tudi za legalizacijo marihuane.

Tisti, ki so delali z njo, pravijo, da nikdar v karieri ni naredila enega koraka v tej smeri.

Glas za manjšine, glas za ženske?

New York Times kake večje težave v tem obračanju po vetru sicer ne vidi.

Kot pišejo: "Prav to pomanjkanje ideološke rigidnosti je tisto, kar jo dela nadvse primerno za podpredsedniško mesto, vlogo, ki zahteva brzdanje osebnih stališč iz spoštovanja do moža na vrhu. Kot podpredsedniška kandidatka si je Harrisova prizadevala, da vsem jasno pokaže, da podpira stališča g. Bidna – pa čeprav se nekatera od njih razlikujejo od tistih, ki jih je podpirala med predhodnimi volitvami."

Ne glede na vse, kar lahko kritiki očitajo Harrisovi, pa ostaja dejstvo, da ženska še nikdar ni bila bližje najvišjemu položaju v ZDA. Tudi zaradi Bidnove starosti in kondicije, ki ni ravno optimalna in ne daje misliti, da bo njegova era trajala dva mandata. Uspeh Harrisove prihaja 55 let po tem, ko so Afroameričani dobili volilno pravico, 36 let po tem, ko je Walter Mondale izbral Geraldine Ferraro za svojo podpredsedniško kandidatko, in štiri leta po bolečem porazu Hillary Clinton, prve ženske, ki je osvojila predsedniško nominacijo katere od večjih strank.

"Ko je sprejela nominacijo, je na oder prinesla imena vseh temnopoltih žensk v zgodovini," je za Washington Post povedala Glynda Carr, soustanoviteljica politično podporne skupine Higher Heights, ki podpira temnopolte ženske v politiki. "(Pesnica) Maya Angelou je govorila: Prihajam kot ena, a stojim, kot bi nas bilo 10.000. To bo počela Kamala, ko bo stopila v Ovalno pisarno z Joejem Bidnom."