Melania Trump se poslavlja od Bele hiše. Foto: Reuters
Melania Trump se poslavlja od Bele hiše. Foto: Reuters

Američane je pozvala k poenotenju, svoje naslednice Jill Biden pa ni povabila na ogled Bele hiše, kot je to sicer običajno ob zamenjavi predsednikov. Tudi jutri zakonca Trump ne bosta sledila tradiciji, ker se ne bosta udeležila slovesne prisege novega predsednika Joeja Bidna.

V največjo čast mi je bilo, da sem lahko služila kot prva dama ZDA, je Melania Trump poudarila v posneti izjavi. Skoraj dva tedna po nasilnem vdoru privržencev njenega moža v kongres je ameriški javnosti sporočila, da nasilje ni pravi odgovor. "Ne pozabite, da nasilje nikoli ni pravi odgovor, nikoli ni upravičeno."

Kampanja za otroke Bodi najboljši je bila osrednja dejavnost 50-letne Melanie Trump v času Trumpovega mandata, v kateri je pozivala otroke, naj bodo najboljši, kar zmorejo. K temu je pozvala vse Američane. "Prosim vse Američane, naj postanejo ambasadorji programa Be Best. Posvetimo se tistemu, kar nas združuje, in se dvignimo nad tisto, kar nas deli."

Melania Trump se je v govoru zahvalila vojski in policistom, dotaknila pa se je tudi pandemije novega koronavirusa, v kateri je do zdaj življenje izgubilo skoraj 400 tisoč Američanov. Spomnimo, njen mož je v preteklosti mnogokrat zmanjševal nevarnost pandemije.

"Zahvaljujem se vsem medicinskim sestram, zdravnikom, delavcem v zdravstvu, proizvodnji, voznikom tovornjakov in številnim drugim, ki rešujejo življenja. Žalujemo z družinami, ki so v pandemiji izgubile svoje bližnje."

Prva dama ZDA se je z videoposnetkom pojavila v javnosti prvič po 31. decembru. Kritiki v ZDA so ji med drugim očitali, da podpira sporne odločitve Trumpove administracije, kot je bila na primer ločitev emigrantskih otrok od staršev. Skupnost ameriških Slovencev je nezadovoljna, ker ni imela stikov z njimi, v Sloveniji pa je slišati očitke, da ni storila veliko za promocijo Slovenije in da je svojo domovino omenjala le v kontekstu komunističnega režima.

Melania Trump – slovo prve slovenske prve dame