V kongresu ZDA so potekale vaje pred inavguracijo novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna. Foto: Reuters
V kongresu ZDA so potekale vaje pred inavguracijo novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna. Foto: Reuters

Z zaprtjem Kapitola so prekinili vaje pred inavguracijo, na območju je več tisoč ameriških vojakov. V stavbi so predvajali obvestilo o nujnem zaprtju, očividci pa so v bližini zgradbe opazili dim. Požar ni ogrožal nikogar in so ga že pogasili, so sporočili pristojni, v zgradbo pa ni smel približno eno uro nihče niti vstopiti niti iz nje izstopiti.

Kot je za BBC sporočila policija, so iz previdnosti zaprli Kapitol, potem ko so nekaj ulic stran od njega opazili požar. Zagorelo naj bi v šotorskem naselju za brezdomce. Na stopnišču zahodnega pročelja kongresne palače je ob istem času potekala generalna vaja za inavguracijo, kjer pa Bidna ni bilo.

Zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa bo na inavguraciji 20. januarja lahko navzočih le 1000 gledalcev namesto običajnih približno 200.000. Vse ameriške zvezne države se pripravljajo na ukrepanje ob mogočih nemirih na ta dan, FBI pa je posvaril, da so mogoči protesti oboroženih podpornikov zdajšnjega predsednika Donalda Trumpa.

Trump še vedno ne priznava poraza na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Trump še vedno ne priznava poraza na predsedniških volitvah. Foto: EPA

Bo imel Trump po izteku mandata dostop do zaupnih informacij?

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden, ki bo v sredo prisegel na položaj predsednika države, še ni prepričan, ali bo ohranil običaj in Trumpu omogočil dostop do zaupnih informacij tudi po izteku njegovega mandata.

Ameriški strokovnjaki za nacionalno varnost namreč dvomijo, da lahko Trumpu zaupajo tovrstne informacije. Nekdanja namestnica nacionalnega direktorja ZDA za obveščevalne dejavnosti Sue Gordon je za Washington Post napisala, da Trump ne bi smel imeti dostopa do zaupnih informacij, ker lahko to ogroža nacionalno varnost ZDA.

"Vsak nekdanji predsednik je potencialna tarča tujih obveščevalcev, Trump je ranljivejši kot preostali, med drugim zaradi poslovnih interesov v tujini. Prav tako kaže, da mu ni jasno, zakaj je treba določene informacije zaščititi," je zapisala Gordonova, ki je s položaja odstopila leta 2019.

Opozorila je še, da Trump še vedno ne priznava poraza na predsedniških volitvah, da obstaja možnost, da znova kandidira leta 2024, da je v štirih letih dokazal, da ga bolj kot nacionalni zanima osebni interes, predvsem pa je globoko v dolgovih.

Na novinarska poizvedovanja se je odzval Bidnov vodja kabineta Ron Klain in na ameriški televiziji CNN dejal, da bo Biden počakal na priporočila svetovalcev za obveščevalne dejavnosti, ko bo prevzel položaj. Nekdanji predsedniki ZDA so do zdaj po odhodu s položaja dobivali razna obveščevalna poročila, kar je bilo sicer odvisno od dobre volje njihovih naslednikov.

Nekdanji predsedniki ZDA so do zdaj po odhodu s položaja dobivali razna obveščevalna poročila, kar je bilo sicer odvisno od dobre volje njihovih naslednikov. Foto: EPA
Nekdanji predsedniki ZDA so do zdaj po odhodu s položaja dobivali razna obveščevalna poročila, kar je bilo sicer odvisno od dobre volje njihovih naslednikov. Foto: EPA

Okrepljena varnost po ZDA konec tedna odvrnila proteste Trumpovih podpornikov

Podporniki ameriškega predsednika Trumpa so skušali konec tedna opozoriti nase tudi po prestolnicah ameriških zveznih držav, vendar jih je okrepljena prisotnost vojske in policije od tega odvrnila. V ZDA do nedelje zvečer nikjer niso poročali o večjih skupinah protestnikov ali o nasilju.

Ameriški mediji poročajo, da je bilo po prestolnicah največ do 20 protestnikov, med katerimi so prevladovali zagovorniki pravice do posedovanja orožja. Zadnjih nekaj desetletij v ZDA po izvolitvi demokratskega predsednika zagovornike orožja namreč skrbi, da jim bodo to pravico omejili.

Okrepljeno varovanje v Washingtonu. Foto: EPA
Okrepljeno varovanje v Washingtonu. Foto: EPA

Protestnikov med drugim v Michiganu, Teksasu, Ohiu, Oregonu, Nevadi in drugje je bilo manj kot policistov in novinarjev.

Zaradi vdora Trumpovih podpornikov v ameriški kongres 6. januarja tovrstni protesti letos vzbujajo več skrbi, kot so jih v preteklosti. Trump je s svojim zavračanjem volilnega poraza in zavajanjem o volilnih prevarah številne Američane prepričal, da demokrat Joe Biden ni zmagovalec volitev.

Do zdaj aretirali 125 protestnikov, ki so vdrli v kongres

Trump je 6. januarja množico na zborovanju pred Belo hišo v Washingtonu poslal nad kongres v želji, da bodo republikanci na čelu s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom na formalnem potrjevanju volilnega izida kršili ustavo in Trumpov poraz spremenili v zmago.

Akcija se je končala tragično s petimi smrtnimi žrtvami. Policije so po ZDA do zdaj aretirale 125 napadalcev, Trump si je prislužil zgodovinsko drugo ustavno obtožbo, Bidnova inavguracija pa bo močno okrnjena, saj bo namesto podpornikov demokratov in republikancev washingtonske ulice zasedla vojska skupaj s policijo.

Slovo od položaja si je pokvaril tudi Trump, ki je sprva hotel imeti veliko zborovanje, da bi zasenčil Bidnovo prisego. Na koncu je želel vojaško slovesnost s parado, topovskimi slavami in podobnim, vendar je to Pentagon konec tedna zavrnil.

Sorodna novica Biden naj bi prvi dan kot predsednik podpisal okoli 10 izvršnih ukazov

Trump se bo tako v sredo zjutraj do 12. ure, dokler je še predsednik ZDA, z letalom Air Force One odpravil na Florido, kamor se seli njegova celotna družina.

FBI preverja vojake nacionalne garde, ki bodo varovali inavguracijo

Zaradi vdora podpornikov predsednika ZDA Trumpa v kongres ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) varnostno preverja vseh 25.000 pripadnikov nacionalne garde, ki so predvideni v sredo za varovanje inavguracije novoizvoljenega predsednika ZDA Bidna.

FBI skrbi nevarnost napada na Bidna ali inavguracijo od katerega izmed vojakov ali policistov, saj so bili med napadalci na kongres tudi nekdanji in zdajšnji vojaki ter policisti. Varnostna preverjanja policistov in vojakov so sicer običajna vse od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Vojaški poveljniki so dobili navodila, naj posebej pazijo na znamenja, ki bi kazala na to, da bi lahko kateri izmed njihovih vojakov ogrožal varnost udeležencev inavguracije. Letošnjo inavguracijo bo varovalo 25.000 nacionalnih gardistov, kar je dvakrat več, kot so jih običajno napotili za varovanje slovesnosti ob prisegi novega predsednika države.

Letošnjo inavguracijo bo varovalo 25.000 nacionalnih gardistov, kar je dvakrat več, kot so jih običajno napotili za varovanje slovesnosti ob prisegi novega predsednika države. Foto: EPA
Letošnjo inavguracijo bo varovalo 25.000 nacionalnih gardistov, kar je dvakrat več, kot so jih običajno napotili za varovanje slovesnosti ob prisegi novega predsednika države. Foto: EPA

Okrepljena varnost

Za varnost na inavguraciji v sredo so zadolženi tajna služba ZDA, različne policijske agencije, kot so kongresna policija, policija prestolnice Washington in policija za nacionalne parke, ter FBI.

Varnostno tveganje je letos večje, ker je Trumpu uspelo veliko svojih privržencev prepričati, da so mu ukradli volilno zmago in da demokrati z Bidnom "kradejo" državo. Veliko Američanov je prepričal tudi, da so demokrati le tolpa anarhistov in socialistov, ki želijo uničiti kapitalizem ter ameriški način življenja.

Za skupine ali posameznike od zunaj bo na dan inavguracije dostop do slovesnosti omejen. Zaprt bo tudi celoten travnik National Mall, kjer so se do zdaj ob inavguracijah zbirale množice podpornikov in protestnikov.

Napadalka na kongres naj bi skušala Rusom prodati računalnik Pelosijeve

FBI vodi preiskavo podpornice predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se je 6. januarja udeležila napada na zvezni kongres in pri tem izmaknila prenosni računalnik predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi. Svojemu ljubimcu je zaupala, da načrtuje, da bo računalnik prodala Rusom.

Riley June Williams iz Pensilvanije so po prijavi zdaj že nekdanjega ljubimca ovadili zaradi neprimernega obnašanja, grozi pa ji lahko obtožba izdaje. Neimenovani partner Williamsove je v prijavi navedel, da namerava poslati prenosni računalnik prijatelju ali prijateljici v Rusijo, da ga proda tamkajšnjim obveščevalcem. Iz za zdaj še nejasnih razlogov posel ni uspel, ni pa niti jasno, ali Williamsova računalnik še ima ali ga je uničila. Namestnik vodje kabineta Pelosijeve Drew Hammill je potrdil, da je bil prenosni računalnik ukraden med napadom na kongres 6. januarja, ob tem pa zagotovil, da ga je demokratka iz Kalifornije uporabljala le za predstavitve, kar pomeni, da na njem ni bilo zaupnih informacij. FBI je v Harrisburgu opravil razgovor z mamo 22-letnice, ki je povedala, da je na posnetkih divjanja po kongresu prepoznala svojo hčer, ki naj bi se naenkrat začela zanimati za Trumpovo politiko in platforme skrajnih desničarjev. Po napadu na kongres se je Williamsova vrnila domov, nato pa odšla v neznano.