Ameriški predsednik Trump in kitajski predsednik Ši Džinping. Trump je v svojem mandatu s Kitajsko uvedel trgovinsko vojno, posledice katere občuti ves svet. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Trump in kitajski predsednik Ši Džinping. Trump je v svojem mandatu s Kitajsko uvedel trgovinsko vojno, posledice katere občuti ves svet. Foto: Reuters

Bančni račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Kitajskem je razkril ameriški časopis New York Times (NYT), predsednikov predstavnik pa je potrdil, da ga podjetje potrebuje "za raziskovanje potencialnih poslovnih priložnosti za odprtje hotelov v Aziji". Podjetje Trump International Hotels Management je med letoma 2013 in 2015 na Kitajskem plačevalo tudi davke, in sicer 188.561 dolarjev ali 157.000 evrov, navaja NYT.

Ravno pred dnevi je omenjeni časopis, ki se je dokopal do Trumpovih davčnih napovedi, razkril, da naj bi Trump med letoma 2016 in 2017 v ZDA plačal le 750 dolarjev zveznega davka, v zadnjih desetih od petnajstih let pa celo nobenega.

Trumpov odvetnik: Na Kitajskem ni poslovanja

Odvetnik Trumpove organizacije Alan Garten se je na pisanje NYT-ja odzval z besedami, da je predsednik v preteklem desetletju zvezni vladi plačal desetine milijonov davkov, vključno z milijoni po naznanitvi predsedniške kandidature. NYT domneva, da bi odvetnik lahko zamešal dohodnino z drugimi davki in prispevki, kot so starostno in zdravstveno zavarovanje, ter z nekaterimi davčnimi olajšavami.

V zvezi z odprtjem računa na Kitajskem pa je Garten NYT-ju pojasnil, da je Trumpovo podjetje "odprlo račune pri kitajski banki, da pa ima poslovne prostore v ZDA, kjer plačuje davke".

"Nobenih poslovanj, transakcij ali poslovnih dejavnosti ni bilo in od leta 2015 je pisarna neaktivna," je še dejal in dodal, da pa je poslovni račun ostal odprt, "ni pa bil uporabljen za druge namene".

Ameriški predsednik ima sicer kar nekaj poslovnih dejavnosti, tako v ZDA kot v tujini. Znani so njegovo letovišče za golf na Škotskem in Irskem kot tudi veriga hotelov s petimi zvezdicami Trump Hotel po ZDA.

Napoved davčnih olajšav za podjetja, ki preselijo tovarne v ZDA

Avgusta letos je Trump izrazil namero, da bi podjetjem, ki bi svoje tovarne preselile iz Kitajske v ZDA, ponudil davčne olajšave. Prav tako je zagrozil, da bo odvzel vladne pogodbe podjetjem, ki še naprej poslujejo s Kitajsko. Napovedal je še, da bo v desetih mesecih oblikoval 10 milijonov delovnih mest, rekoč, "da se bodo prenehali zanašati na Kitajsko".

Ameriški predsednik, ki je v svojem predsedovanju sprožil trgovinsko vojno s Kitajsko, je kritiziral ameriška podjetja, ki poslujejo s Kitajsko. Prav tako je kritičen do svojega demokratskega tekmeca na predsedniških volitvah Joeja Bidna in njegove naklonjene politike do Kitajske. Seveda ob tem ne pozabi omeniti Bidnovega sina Hunterja, ki posluje na Kitajskem, prav tako pa da je zaslužil visoke honorarje, ko je sodeloval z ukrajinskim energetskim podjetjem Burisma, in to v času, ko je bil njegov oče podpredsednik med predsedovanjem Baracka Obame.