Dve mesti, dva voditelja, dve debati, dva kandidata. Foto: Reuters
Dve mesti, dva voditelja, dve debati, dva kandidata. Foto: Reuters

Demokratski kandidat Biden se je po tem, ko je Trump zbolel za covidom-19 in ni privolil v odločitev nestrankarske komisije za predsedniška soočenja, da naj bo naslednja predsedniška debata virtualna, z ameriško televizijo ABC dogovoril za javno tribuno, ki je potekala v Philadelphii. Trump se je zatem, ko je ugotovil, da se mu zaostanek v anketah za Bidnom povečuje, dogovoril za svojo javno tribuno, ki jo je vodila televizija NBC v Miamiju.

Obe tribuni sta potekali hkrati; Trumpova je trajala eno uro, Bidnova pol ure dlje, obe pa so si gledalci lahko ogledali na televizijskih zaslonih.

Twitter in Facebook blokirala ali omejila objave Trumpove kampanje

Twitter je v sredo in četrtek začasno blokiral račun predsedniške kampanje Donalda Trumpa in tiskovne predstavnice Bele hiše Kayleigh McEnany zaradi povezav na prispevek časopisa New York Post o sinu demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Twitter je sicer blokiral tudi račun New York Posta. Facebook je omejil število objav s povezavami na članek. Obe družbeni omrežji sta sporočili, da sta ukrepali v skladu s svojo politiko do verjetno lažnih vsebin.

Blokada je sprožila veliko ogorčenje med republikanci v kongresu, ki želijo zaslišati vodstvo Twitterja in Facebooka, Trump pa je zagrozil s tožbo.

Predsedniška kampanja v ZDA se nadaljuje

"Vprašajte zdravnike, oni vedo"

Trump se je pogosto prepiral z voditeljico Savannah Guthrie in branil odziv administracije na pandemijo novega koronavirusa. Zatrdil je, da se širjenje vrusa krepi le na tujem, a na koncu le priznal, da je nošenje mask lahko koristno. Zagotovil je, da ameriškega gospodarstva ne bodo več zapirali zaradi koronavirusa, zapletel pa se je pri odgovoru na vprašanje, kdaj pred pozitivnim je imel nazadnje negativen test za koronavirus.

Nasprotniki sumijo, da je bil okužen že 29. septembra na soočenju z Bidnom, a da tega ne želi priznati. Obe kampanji sta imeli dogovor, da si zaupata, da se bosta kandidata pred soočenjem testirala in bosta povedala, ali je vse v redu. "Ne vem, res ne vem. Vprašajte zdravnike, oni vedo," je dejal Trump.

Demokrat Biden ima v javnomnenjskih anketah še vedno udobno prednost pred Trumpom. Foto: Reuters
Demokrat Biden ima v javnomnenjskih anketah še vedno udobno prednost pred Trumpom. Foto: Reuters

Priznal je, da je morda res dolžan 400 milijonov dolarjev, vendar se ne spomni komu, zagotovo pa ni dolžan "Rusom in kakšnim zlobnežem". Zatrdil je, da je to zanj drobiž, obenem pa priznal tudi, da je res plačal le 750 dolarjev davka. Ponovno kot že zadnjih pet let je obljubil, da bo objavil davčne napovedi in podatke o dolgu.

Ponovil je, da bo njegovo zdravstvo boljše in cenejše, kot je zdravstvena reforma, t. i. Obamacare, ki jo je neusmiljeno napadal, vendar spet ni ponudil odgovora, kdaj bo njegova reforma prišla v javnost in za kaj sploh gre.

Predvolilna zborovanja v ZDA
V ZDA s covidom-19 umrlo skoraj 218.000 ljudi

V ZDA je do četrtka zvečer zaradi covida-19 umrlo že skoraj 218.000 ljudi, z novim koronavirusom pa je okuženih osem milijonov ljudi, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. Okužbe naraščajo po številnih zveznih državah ZDA.

Trump je obsodil bele supremaciste in voditeljico vprašal, zakaj o obsodbi leve Antife ne sprašuje Bidna. Odgovorila mu je, da zato, ker Bidna ni tam. Glede teorije zarote QAnon – ta med drugim trdi, da demokrati vodijo verigo pedofilije, Turmp pa je borec proti temu – je dejal, da QAnon ne pozna, ampak ve, da so dobri proti pedofiliji.

Spet je pogojeval priznanje izida volitev, če bodo te "poštene", vmes pa večkrat menil, da najverjetneje ne bodo poštene. Ko ga je voditeljica soočila z njegovim stališčem iz leta 2016, da Obama v volilnem letu ne bi smel imenovati vrhovnega sodnika, je Trump spremembo stališča tokrat utemeljil z besedami, da je vse postavil na glavo odnos demokratov pri potrjevanju vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. "Nikoli še nisem videl, da bi s kakšnim človekom ravnali slabše kot z njim, in to je spremenilo igro," je dejal Trump.

Na vprašanje, ali podpira odpravo pravice do splava, kar nekateri napovedujejo v primeru potrditve Amy Coney Barrett za novo vrhovno sodnico, Trump ni odgovoril. Dejal je, da noče govoriti o tem, da ne bo delovalo, kot da kandidatki pošilja navodila.

Melania je pred dnevi napisala, da je bil poleg njiju okužen tudi sin Barron. Foto: Reuters
Melania je pred dnevi napisala, da je bil poleg njiju okužen tudi sin Barron. Foto: Reuters

Biden se nekaterim odgovorom še vedno izogiba

Biden je medtem v Philadelphii ponudil popolnoma drugačno vizijo vodenja države. Še vedno sicer ni pojasnil, ali podpira idejo levice o povečanju števila članov vrhovnega sodišča, ker bodo republikanci s potrditvijo Coney Barrettove kmalu imeli konservativno večino šest proti tri. Je pa obljubil, da bo do volitev dal jasno stališče. Ponovil je, da nad zamislijo ni ravno navdušen, vendar hkrati opozoril, da republikanci v času, ko volitve že potekajo, potiskajo kandidatko skozi postopek potrditve, medtem ko so leta 2016 blokirali kandidata Baracka Obame.

Kritiziral je Trumpov odgovor na pandemijo koronavirusa, ki je do četrtka terjala življenja 218.000 Američanov. Trumpa je med drugim obtožil, da je ukinil urad Bele hiše za ukrepanje proti pandemijam, ki ga je odprl Obama. Zagotovil je, da tistim, ki zaslužijo manj kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo višal davkov.

Spopadel se je z vprašanjem o zakonu proti kriminalu iz leta 1994, ki je močno povišal kazni za mamila, ki jih uživajo temnopolti. Biden je takrat zakon podprl, zdaj pa priznal, da je bila to napaka, ker so se tako napolnili zapori s temnopoltimi. Izgovarjal se je sicer, da so zakon takrat podpirali vsi temnopolti voditelji, problem pa naj bi bil pri izvedbi na lokalnih ravneh.

Trump in Biden naj bi se v živo na zadnjem soočenju pred volitvami v Nashvillu srečala 22. oktobra, a še ni jasno, na kakšen način. Volitve za novega predsednika ZDA bodo 3. novembra.

Globus