Donald Trump je v svojih izjavah zmanjšal vlogo podnebnih sprememb pri požarih v Kaliforniji. Foto: Reuters
Donald Trump je v svojih izjavah zmanjšal vlogo podnebnih sprememb pri požarih v Kaliforniji. Foto: Reuters

Trump je obiskal Kalifornijo prvič po zadnjem velikem izbruhu požarov v naravi sredi avgusta, ki so do zdaj tam ter v Oregonu in državi Washington požgali 1,6 milijona hektarjev površin in zahtevali 35 življenj. Samo v Kaliforniji naj bi škoda znašala že 13 milijard dolarjev. Ameriškega predsednika je nedaleč od glavnega mesta zvezne države z največ prebivalci Sacramenta v nekdanjem oporišču letalskih sil, ki ga zdaj uporabljajo gasilci, sprejel guverner Kalifornije demokrat Gavin Newsom skupaj z drugimi državnimi uradniki.

Newsom je Trumpa opozarjal na problem podnebnih sprememb, vendar pa je Trump to zavrnil in za požare spet okrivil slabo upravljanje gozdov. Na poziv sekretarja za naravne vire Kalifornije Wada Crowfoota, naj prizna podnebne spremembe in kaj to pomeni za gozdove, je Trump odgovoril: "Kmalu se bo začelo hladiti, boste videli." Ko je Crowfoot nadaljeval, da si želi, da bi se s takšnimi navedbami strinjala tudi znanost, je predsednik odvrnil, da "znanost tega ne ve", poroča BBC.

Trump je leta 2015 dejal, da ne verjame v segrevanje ozračja, podnebne spremembe pa imenoval "mitske" in "neobstoječe", čeprav jih je tudi označil kot resno temo. ZDA so se tudi umaknile iz Pariškega podnebnega sporazuma.

Biden: Še ena kriza, kjer Trump ne sprejema odgovornosti

Podnebni znanstveniki trdijo, da so se naraščanje temperatur in pogostejše suše v Kaliforniji ter tradicionalne jesenske sezone požarov v naravi podaljšali na praktično vse leto. Kalifornija je v zadnjih treh letih doživela pet največjih požarov v svoji zgodovini. Med njimi požar Paradise, ki je leta 2018 zahteval 85 življenj in uničil mesto Paradise v Sierra Nevadi. Trump je v ponedeljek odlikoval sedem pilotov vojaških letal, ki so takrat reševali civiliste.

"Lahko vlagamo v našo infrastrukturo, da postane močnejša in odpornejša, izboljšujemo zdravje Američanov in ustvarjamo milijone dobro plačanih delovnih mest, hkrati pa se spopademo z osnovnimi vzroki podnebnih sprememb. Lahko pa nadaljujemo po Trumpovi poti, poti brezbrižnosti," je dejal Joe Biden. Foto: Reuters

Podnebne spremembe so postale tema predsedniške kampanje. Namreč demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je dejal, da Trump ignorira krizo, s katero se spopada država, protikandidata pa označil za "podnebnega piromana" in menil, da ZDA v današnjem času potrebujejo drugačno vodstvo. "To je še ena kriza, kjer ne sprejema nobene odgovornosti, in če dobi nov mandat, potem ne smemo biti presenečeni, ko bo še več Amerike v ognju," je v Delawaru dejal Biden, ki bi znova pristopil k Pariškemu podnebnemu sporazumu.

Predstavil je svoj 2000 milijard dolarjev vreden podnebni načrt, ki predvideva več vlaganj v čisto energijo in konec izpustov toplogrednih plinov iz elektrarn v ZDA do leta 2035. Podnebni aktivisti sicer tudi Bidna kritizirajo, da ne gre dovolj daleč in išče politično sredino. Okolje je sicer v tekmi za Belo hišo po navadi stransko vprašanje. Tako je bilo tudi med demokratsko kampanjo, imata pa Trump in Biden glede te teme popolnoma nasprotujoči si mnenji.