Joe Biden in kanadski premier Justin Trudeau. Foto: AP
Joe Biden in kanadski premier Justin Trudeau. Foto: AP

"Trumpov poraz je lahko začetek konca zmagoslavja skrajno desnega populizma tudi v Evropi. Hvala, Joe," je na Twitterju zapisal predsednik Evropske ljudske stranke in nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

"Ne bi mogel biti ponosnejši, da lahko čestitam našemu naslednjemu predsedniku Joeju Bidnu in prvi dami Jill Biden," je tvitnil nekdanji predsednik Barack Obama.

"Prav tako ne bi mogel biti ponosnejši, da lahko čestitam Kamali Harris za njen zgodovinski dosežek kot prve podpredsednice ZDA. Na teh volitvah, v okoliščinah, kakršnih še nismo izkusili, so Američani volili v rekordnem številu. In ko bodo enkrat prešteti vsi glasovi, bosta predsednik Biden in podpredsednica Harrisova dosegla zgodovinsko in prepričljivo zmago."

Med prvimi je Bidnu čestitala Hillary Clinton, ki ji sami pred štirimi leti ni uspelo ugnati Trumpa. "Volivci so spregovorili in izbrali Joeja Bidna in Kamalo Harris za našega novega predsednika in podpredsednico. Njuna zmaga piše zgodovino, je jasna zavrnitev Trumpa in novo poglavje za Ameriko. Hvala vsem, ki so pripomogli k temu. Naprej skupaj," je tvitnila.

"Amerika je spregovorila in demokracija je zmagala. Zdaj imamo izvoljenega predsednika in izvoljeno podpredsednico, ki bosta služila vsem nam in nas bosta združila. Čestitke Joeju Bidnu in Kamali Harris za vajino pomembno zmago," je tvitnil nekdanji predsednik Bill Clinton.

Sanders: Želim jima vse najboljše

Čestitke izvoljenemu predsedniku je že poslal tudi Bernie Sanders, ki se je proti Bidnu neuspešno potegoval za demokratsko predsedniško nominacijo. "Čestitke Joeju Bidnu in Kamali Harris za njuno zgodovinsko zmago. To je izjemno težek trenutek v ameriški zgodovini, želim jima vse najboljše, ko bosta skušala združiti naš narod v ekonomski, socialni, rasni in okoljski pravičnosti," je zapisal na Twitterju.

Bidnu je uspelo, kar Hillary Clinton pred štirimi leti ni. Foto: AP
Bidnu je uspelo, kar Hillary Clinton pred štirimi leti ni. Foto: AP

Dvojcu je čestital tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je imel s Trumpom kar nekaj manjših trenj. "Čestitke, Joe Biden in Kamala Harris. Naši državi sta tesni prijateljici, partnerici in zaveznici. Imamo odnos, ki je na svetovnem odru edinstven. Resnično se veselim nadaljnjega sodelovanja in nadgradnje tega odnosa z obema vama."

Številni izzivi na skupni poti

Nemška kanclerka Angela Merkel ni pozabila izpostaviti zgodovinskega dosežka Kamale Harris kot prve ženske podpredsednice ZDA. "Veselim se prihodnjega sodelovanja s predsednikom Bidnom. Naše čezatlantsko prijateljstvo je nepogrešljivo, če hočemo obvladati velike izzive našega časa," je zapisala.

Sorodna novica Gantar izvolitev Bidna označil za dobre novice, Janša bi počakal na sodišča

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je v čestitki poudaril, da vse čakajo številni izzivi. "Američani so izbrali svojega predsednika. Čestitke, Joe Biden in Kamala Harris! Imamo veliko dela, da bi premagali aktualne izzive. Delajmo skupaj!"

Podobno španski premier Pedro Sanchez: "Američani so izbrali 46. predsednika ZDA. Čestitke, Joe Biden in Kamala Harris. Želimo vam vso srečo in vse najboljše. Veselimo se sodelovanja in spopadanja z izzivi, ki so pred nami," je tvitnil.

Čestitke je Bidnu izrekel tudi britanski premier Boris Johnson, sicer Trumpov zaveznik, ki je dejal le, da se veseli tesnega sodelovanja pri prednostnih nalogah, ki si jih London deli z Washingtonom.

Italijanski premier Giuseppe Conte je zapisal, da ameriškemu narodu in institucijam čestita za izjemen preizkus vitalnosti demokracije. Napovedal je sodelovanje z Bidnom za okrepitev čezatlantskih odnosov. "ZDA lahko računajo na Italijo kot tesno zaveznico in strateško partnerico." Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izpostavil, da Evropa in ZDA delijo skupne vrednote. "Veselim se našega sodelovanja v prihodnosti," je tvitnil.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zapisal, da pozna Bidna, ki je trden privrženec severnoatlantskega zavezništva, zato se veseli sodelovanja z njim. "Močan Nato je dober tako za Evropo kot za Severno Ameriko," je zapisal.

Grški premier Kiriakos Micotakis je v čestitki dejal, da je Biden "resnični prijatelj" Grčije. "Prepričan sem, da bodo odnosi med državama pod njegovim predsedovanjem postali še močnejši." Sodelovanja z Bidnom in njegovo podpredsednico pri krepitvi dvostranskih
odnosov ter čezatlantskega partnerstva se veseli tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Pričakovano so manj tople besede prišle iz Teherana. Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej se je posmehnil ameriški demokraciji. "Ne glede na izid je ena stvar jasna: definitivno gre za politični, državljanski in moralni padec ameriškega režima."

Precej bolj zadržan do Bidnove zmage ostaja slovenski premier Janez Janša, ki v Trumpovi maniri še kar dvomi o uradnih izidih in krivi medije. Več o slovenskih odzivih tu.

Biden prejema čestitke z vsega sveta