Po mnenju zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja izid ameriških volitev pomeni dobre novice,
Po mnenju zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja izid ameriških volitev pomeni dobre novice, "tako za obvladovanje epidemije, demokratične procese kot svetovno politiko". Foto: Reuters

Spoštovani gospod novoizvoljeni Predsednik Joe Biden, dovolite mi, da vam v imenu Republike Slovenije in v svojem osebnem imenu iskreno čestitam ob Vaši izvolitvi za 46. predsednika Združenih držav Amerike," je na družbenem omrežju Twitter zapisal slovenski predsednik Borut Pahor. Dodal je, da se z veseljem spominja dosedanjih srečanj, še posebej uradnega pogovora v Beli hiši leta 2011, ko je bil Biden ameriški podpredsednik. "Vse to me navdaja z optimizmom za našo skupno prihodnost, v kateri bosta Slovenija in Združene države Amerike ostali prijateljski državi in trdni zaveznici," je še zapisal Pahor.

Sorodna novica 46. predsednik ZDA je Joe Biden: "Čas je, da se Amerika združi"

Janša meni, da volitve niso odločene

Predsednik vlade Janez Janša, ki je v preteklosti izrazil jasno podporo aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu, se na novice o Bidnovi zmagi ni odzval s čestitko. "Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu osrednji mediji (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava, pa to," je zapisal premier.

Janša je sicer že 4. novembra na Twitterju zapisal, da je precej jasno, da so Američani Trumpa izvolili še za štiri leta. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je takrat tvitnil Janša. Še pred tem je v oktobru tvitnil, da sicer spoštuje nekatere pretekle Bidnove politične uspehe, a da bi bil ob morebitni izvolitvi "eden najšibkejših predsednikov v zgodovini". Janševi zapisi so tako doma kot tudi v tujini dvignili precej prahu. Po volitvah je med štetjem glasov v več tvitih podprl tudi poznejše trditve Trumpa in njegovih podpornikov o domnevnih prevarah na volitvah.

Sorodna novica Odzivi iz tujine: Trumpov poraz kot začetek konca skrajno desnega populizma

Lenarčič upa na novo poglavje v odnosih

Je pa v svojem odzivu na Twitterju, to, da je komisar iz Slovenije in za zmago toplo čestita Joeju Bidnu, poudaril komisar Evropske komisije Janez Lenarčič. "Verjamem, da bomo lahko začeli novo, plodno poglavje odnosov med ZDA in EU-jem, ki bo temeljilo na skupnih trdnih vrednotah," je dodal.

"Čas za stabilizacijo"

Iz koalicijskih strank prihajajo čestitke. "Čestitke, Joe Biden, za izvolitev za predsednika ZDA. Do vaših političnih dosežkov imam veliko spoštovanje in verjamem, da si boste trdo prizadevali za obnovo čezatlantskih vezi," je na Twitterju zapisal predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin. Dodal je, da se veseli obiska Washingtona in čimprejšnjega srečanja z Bidnovo ekipo, s katero se bo nadaljevalo krepljenje meddržavnih odnosov.

Po mnenju zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja izid ameriških volitev pomeni dobre novice "tako za obvladovanje epidemije, demokratične procese kot svetovno politiko". Prek Twitterja je čestital tako Joeju Bidnu kot prvi ženski podpredsednici ZDA Kamali Harris.

"Za ves svet je pomembno, da se stanje v ZDA umiri in stabilizira. Razdvojenost, še posebej agresivna, škodi vsem," je v odzivu zapisal gospodarski minister in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Ob tem je novemu predsedniku ZDA zaželel, da poveže državo in okrepi njihovo zavezanost razvoju. "To zagovarjamo v stranki SMC in to je pomembno za stabilnost svetovnega gospodarstva," je dodal.

Bidnu je čestital tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC), ki je ob tem opozoril, da izid še ni uraden. "Naj povolilni čas in prenos oblasti mineta v skladu z demokratično tradicijo ZDA," je zapisal Zorčič in dodal, da bo Slovenija po premalo izkoriščenem mandatu Donalda Trumpa in slovenske prve dame še dodatno motivirana za nadaljnjo krepitev odnosov z ZDA.

Čestitkam Joeju Bidnu in Kamali Harris se je pridružil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki se veseli sodelovanja med državama, zlasti na področjih digitalizacije in umetne inteligence.

Sorodna novica Pahor in zunanje ministrstvo z zadržanimi odzivi na Janševo podporo Trumpu

Čestitke iz opozicijskih vrst

"ZDA so dobile novega predsednika. Verjamem, da bo Joe Biden vodil politiko spoštovanja, sodelovanja in ustvarjanja pogojev za reševanje nakopičenih težav," je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

V stranki SD so na uradnem profilu na Twitterju zapisali, da ima svet novo priložnost za spremembo. "Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu in podpredsednici Kamali Harris," so zapisali. V stranki Levica so novice iz ZDA pospremili s fotografijo namrščenega Donalda Trumpa z odvezano kravato in značilno rdečo kapo v roki.

Razplet ameriških predsedniških volitev je komentirala tudi predsednica SAB-a Alenka Bratušek, ki je vprašala, ali je Janez Janša na svojem Twitterju že odblokiral svetovalca za zunanje zadeve Joeja Bidna. "Ali bomo mi dobili blokado od ZDA," je dodala s pripisom, da gre za samomorilsko zunanjo politiko. Janez Janša se je namreč konec oktobra zapletel tudi v besedni spopad z Michaelom Carpenterjem, ki Bidnu svetuje na področju zunanje politike.