Američani kubanskega rodu gledajo na Trumpa drugače kot njihovi sorodniki zunaj države. Foto: EPA
Američani kubanskega rodu gledajo na Trumpa drugače kot njihovi sorodniki zunaj države. Foto: EPA

José Manuel Maranillo, kubanski prosilec za azil, ki je zaradi Trumpove azilne politike obtičal v Mehiki, je bil razočaran, ko je izvedel, da je njegov svak na Floridi glasoval za sedanjega predsednika. "Pomislite! Sem del njegove družine! Grozno se počutim, ker je volil Trumpa, saj smo obtičali v Juarezu v upanju na zmago Bidna, da bo lahko pomagal nam in ljudem latinskoameriškega rodu v ZDA," je dejal.

Maranillo v upanju, da bo zmagal Joe Biden, med kubanskimi prosilci za azil, ki so v Mehiki, ni osamljen. A podpora njihovih rojakov in sorodnikov za Trumpa na Floridi jih ne preseneča.

"Mislijo le na koristi zanje, če Trump zmaga, in na nič drugega," je dejal Dairon Elisondo, kubanski zdravnik in prosilec za azil, ki živi in dela v begunskem taborišču v Matamorosu v Mehiki, ki stoji takoj čez mejo Brownsvilla v Teksasu.

Elisondo je dejal, da nasprotuje kubanski vladi tako kot Kubanci v Miamiju. A po njegovem mnenju zaradi Trumpove ostre politike do Havane ne bi smeli spregledati njegovih drugih politik, vključno s tistimi, uperjenimi zoper prosilce za azil, zaradi katerih mora tisoče ljudi, ki želijo azil v ZDA, na konec dolgotrajnih postopkov čakati v Mehiki.

Trumpova kampanja je glasove kubanskih Američanov nabirala tako s trdim odnosom do kubanske vlade kot z označevanjem Bidna za socialista.

Kubanska Američanka Denise Galvez, soustanoviteljica organizacije Latinskoameričanke za Trumpa, je dejala, da Trumpa podpira zaradi tega, kar je prestala njena družina na Kubi in kar so izgubili. Vprašanje priseljevanja je manj pomembna tema zanjo in druge kubanske Američane na Floridi. "Prioriteta je postala 'rešiti moramo našo demokracijo'," je dejala.

Še ena Trumpova kubanskoameriška podpornica Maria Romero je pojasnila, da si je predsednik njeno podporo zagotovil zaradi odnosa do Havane. A sočustvuje s težavami njenih rojakov. "Sem Kubanka, zato ne želim brcati drugih Kubancev," je dejala.

A v Mehiki številni kubanski prosilci za azil podporo Trumpu doživljajo tako. Yuri González čaka na konec postopka v njegovem primeru v Mehiki že več kot leto dni. Kot je dejal, je zaostritev ameriške priseljenske politike do Kubancev povzročila delitev med tistimi, ki jim je uspelo priti v ZDA v prejšnjih časih, in tistimi, ki so danes ujeti v Mehiki.